Dance yourself clean.

Idag, i frånvaro av liten, har jag städat. Jaha tänker ni. Intressant *gäsp*. Redo att klicka bort. MEN, innan ni gör det. Vill jag bara tala om att det inte var någon vanlig städning. Nä! Det var ta mig fan storstädning de fucking lux!

Jag har, ni som vill ha full koll antecknar, gjort följande:

dammat + dammtorkat
vädrat
skakat täcken, filtar och kuddar
diskat
torkat rent i köket
städat toaletterna
plockat saker till sin rätta plats i allmänhet
hängt in förra veckans tvätt som legat och skräpat i påsar
rensat bort vinterhalsdukar och vinter mössor
bäddat rent
burit in 8 kilo tvätt i tvättskåpet
bokat en tvättid
damsugit och våttorkat golv

Både min mormor och min gamla hemkunskapslärare hade nickat förnöjt med små leenden på läpparna åt mina ansträngningar. Jag är ingen städrare. Jag är nu trött i benen plus att jag tycker jag har varit såååå hiiiimlaaa duuuuuktig, vilket man kanske inte är bara för att man nån gång tar hand om sitt hem, men ändå.

Det tråkiga är ju bara att veta att detta enorma arbete blir ogjort på 2-3 dagar. PANG så lever vi i kaos igen. Ja, det blir lätt så när tre människor utan intresse för maniskt städande bor under samma tak.

Jag är inte den som diskar allt direkt efter maten. Jag damsuger sällan förens jag känner mig personligt hotad av damråttorna i hörnen, som om de vill bita mig. Kläder får gärna ligga i en hög vid moin säng, det är både praktiskt och smidigt då favoriterna finns nära till hands och minimalt med ansträngning krävs för att klä sig på morgonen. Jag är inte heller den som kastar mig på golvet med en våt trasa om jag ser en ev köttfärsfläck i en 50-örings storlek, eller använder mig av stålull i områden runt plattorna på spisen. Nä.

Sen har vi Jocke, som dräller in med de mesta från en fotbollsplan lurandes i kläderna, känner att toaletten - den städra nog sig själv..eller?, tycker matlagning är kul men diska och torka rent är tråkigast i världen. Och inte vet om att vi har sen städskrubb hemma eller att man bör slänga mat som blivit gammal.

Sist, och också minst, har vi personen som tycker att det är en bra idé att fylla gummistövlarna med sand upp till mynningen innan man går från lekplatsen, för att sedan hälla ut det i hallen och säga "OJ! OJ, MAMMA OJ! TITTA!". Personen som kastar mat högt och lågt, som ritar på väggar med tusch, som leker med en leksak i typ 0.003 sek och sedan får ett akut behov att att byta och hämta nästa. Som tycker att allt hemma ifrån golvet och en meter upp inte bör ha några bestämda platser utan omorganiserar flera gånger om dagen, det mesta ner på golvet, och som tycker att det roligaste som finns är att riva saker gjorda av papper i småsmåsmåsmå bitar och sedan leka snöstrorm.

Men ändå.
Idag skiner hemmet. Imorgon lyser det lite svagt. På onsdag känns det kanske fortfarande beboligt. På torsdag är jag ändå inte hemma mellan 10 och 21. På fredag lär jag vara så trött att jag går runt med stängda ögonlock hela kvällen efter hemkomst och inte se kaoset och Lör-Sön brukar spenderas hemmifrån. Så måndag om en vecka, då kanske jag går på't igen. Kanske.

PERFEKTA milkshake-bananer enligt Jocke.
Vidriga fruktmumier enligt mig.Only if for a night.

Tjena!

Här ligger jag och slöar. Jocke är iväg på någon sammankomst och jag har sträck ut min gravida kropp i soffan. Hur har hon tid med det tänker ni? Gnäller hon inte alltid på att Iris måste passas upp på? Att det inte blir mycket vila med småbarn? Låter hon ungen leva vind för våg hemma? Hon har väl för fan ett föräldraansvar?

Självklart har jag det, men jag har det så förspänt att min underbara pappa och hans förtjusande sambo, efter en utsökt grillmiddag, erbjöd en mycket nöjd Iris en sängplats över natten. Iris hoppade av glädje och mamman mumlade förnöjt "mm sovmorgon" och kände den sedan länge sinade styrkan återvända till kroppen.

Så nu ligger jag här. Trind och göttig. Nyss var jag också hungrig, men sedan råkade jag se 10 minuter på nått djurprogram där gamar åt drunknade gnuer. Efter det kände jag att jag aldrig ville äta igen.

Hoppas ni har en skön söndagsafton, och att många liksom jag, är lediga under morgondagen. I solen.
Rättvisa!

/slapparn'


Flyg du lilla fjäril.


Älskade lilla människa!

Att du hatar att sova.
Att du jämt ska gå upp kl 06.
Att du kastar mat omkring dig.
Att du måste sitta PÅ mig i soffan.
Att du aldrig kan leka själv i ditt rum.
Att du rycker loss stora tussar av mitt hår.
Att du låssas att du har ont fast du inte har det.
Att du klättrar på bordet och hänger i gardinerna.
Att du slänger böcker i mitt huvud med flit och hånskrattar.
Att du får sladdriga spagettiben så fort vi ska ta på oss och gå ut.
Att du alltid stolt säger "Iris BAJSAT!" när vi precis gått utanför dörren.
Att du MÅSTE gå ner för alla trappor själv, trots att vi har superbråttom.


Inget av det spelar någon roll.
Du är ändå bäst, helt magiskt bra.
Bättre än någon annan jag känner.
Tänk va?

Skisser för sommaren.


I helgen kom våren. Det var fan på tiden!

Förmiddagen ägnades åt att omfamna den där årstiden man som svensk går och morrar efter höst, vinter och, vad man tror bör vara, just vår. 

Eftermiddagen vigdes åt fotbollssupportande av pappa/livskamrat.
Då var det kallt och blåsigt, och ordningen återställd.
- Några timmar räcker nog, resonerade antagligen Moder Jord.
- Annars börjar väl folk dra på sig foppatofflor hit och dit, besöka affärer utan tröja i jakt på senig flintastek att grilla och köpa hem fem flaskor var av nått blaskigt rosé de ändå inte gillar.
Det ska jag bespara dem någon månad till.
Hon är god, Moder Jord.Och så!
Bild på sport:

Någons Zlatan är du alltid.

Love of my life.Att snart ha två, rätt svindlande ändå.
Jag är en vampyr.

ZzzZzz.

Idag har jag känt mig helt frånvarande. Som en zombie har jag vandrat i skolkorridoren och liksom inte vänt mig om om någon ropat, fast jag hörde. Bara fortsatt långsamt rakt fram. Inte låsats om att en omvärld fanns.

- Måste. Plugga. Måste. Gå. På. Föreläsning.

Typ nästan så jag började halta och väsa som Zombies gör på film. Dreggla och hålla på. 
Men jag behärskade mig. Jag bet inte ens föreläsaren, fast jag önskat att han också stapplat ur rummet lite oorienterad och planlös så jag fick gå hem och vila.

Det måste var nått i blodet. Nått som är fel.
Inte zombiefel då då, utan järnfel. Jag käkar de där jävla nifferax-järntabletterna som en pundare som nyss kommit över en burk piller. Typ häller i mig en hel näve. Knaprar. Vill ha mer.
Skulle kunna äta med sked, men det hjälper inte.
Orkeslös.
Hängig och omotiverad sitter jag och glor i mina böcker.
Jag citerar Markoolio:

"...
Och maten smakar skit,
jag känner mig så klen
..."

Jag vill bara zzZzzova... .... ...(zZzzZZzzzz)...

Sen tar min inre, lite förnuftigare, röst ton och vrålar:
MEN RYCK UPP DIG FÖR FAN OCH SLUTA GNÄLL INGEN ORKAR LYSSNA ÄNDÅ!!!! DET ÄR PATETISKT ATT BARA GNÄLLA EN HEL DAG!!!! SOV OM DU ÄR TRÖTT!!!!!!
Och jag känner mig genast lite piggare.
Maniskt och lite forcerat, men ändå.
Jo men man riktigt strålar som gravid.Trouble.

Eftersom min hjärna verkar krympa i takt med att magen växer glömde jag helt bort att delge Anna, som själv ska ha en bebis när som helst (jag har gissat på imorgon), mina mycket intressanta MVC-siffror.

För er som är skvatt ointresserade av graviditeter är det här inlägget inget för er. Tyvärr.

Lilla nyas siffror 24/4 -12

Vecka: 24
SF-mått (alltså mag-/livmodermått för er som aldrig varit gravida): 23 cm
Blodtryck: "Helt ok"
Vikt: Barnmorska: - Helt ok! Jag: - AAAAH!!!! skämtar'u mä mej!!??
Lilla nyas hjärtslag: 146 slag/min

Gick igenom besiktningen med G som betyg.

Kunde dock inte kissa i mugg. 2 minuter innan jag skulle dra hemifrån kom jag på att
- Fan, jag är ju skitkissenödig!
Sätter mig och kissar.
Kommer på att
- Fan, det fanns ju en mening med att vara skitkissenödig! Jag har ju spart' mig till provet! Pucko!
Återkopplar till hjärnan där.

Inget kiss. Inget prov.
Barnmorskan humar och rynkar ögonbrynen.
Jag får en tid för att komma tillbaka i veckan och "kompletera undersökningen" som hon så fint benämner det.I väntan på ett kiss som aldrig kom.Q&A part II

Fortsättning med svar till er.

Bibbi undrar:
"Vad skulle du göra om du vann/fick 1.000.000 sek?"

oprofessionell svarar:
Alltså. Det rätta att svara här hade ju varit att jag skulle ge en stor del till välgörenhet och sedan förnuftigt spara resten för framtiden. Fast tyvärr, jag hade nog spenderat dem på saker jag känner att jag just nu skulle vilja ha. Jag skulle vilja ha ett hyfsat billigt hus på landet (återkoppling till förra inlägget, nu valde jag landsbyggd), pytsa in en hyfsad summa i min affärsidé, spara en 100.000, köpa skitsnygga kläder jag nu känner att jag inte har råd med och unna mig och mina närmsta mycket kul.

Elin undrar:
"Vad är dina två favoritsaker att göra? Om du fick välja att bara göra en av de där två sakerna mer i ditt liv, vad skulle du välja då?"

oprofessionell svarar:
Jag älskar att fotografera och jag älskar att skriva. Om jag var tvungen att välja... AH! Skitsvårt. Antagligen skulle jag välja att fortsätta skriva framför fotograferingen. Eller...? Jo men så hade det nog blitt. Man säger ju så klyschigt att "en bild säger mer än tusen ord", fast jag vet inte om det stämmer. Jag lägger mycket identitet i hur och att jag skriver. Att ta bort mitt skrivna språk hade kännts otroligt handikapande och som att plocka bort en stor del av den jag är. Så valet hade blivit, skrift istället för bild.

Patti undrar:
"Vart handlar du oftast kläder, till dig och till Iris? Åså vill ajg fråga om din kille jobbat som modell? Jag tyckera tt jag känner igen honom och han har ett sånt där coolt modellutseende."

oprofessionell svarar:
Här i stan köper ofta kläder på H&M, Carlings, Indiska. När jag får chansen i de lite större städerna handlar jag mycket från Monki och Topshop. Till Iris handlar jag mest på nätet. Mina favoritklädmärken till Iris är MiniRodini, Shampoodle och Koolabah. Lite dyrt men mycket snyggt.

Haha! Angående Jocke. Det är faktiskt galet många som under bloggens levnadstid ställt samma eller liknande fråga. Men nej. Han har inte jobbat som modell, annat än åt mig och nån polare. Hade ni sett honom irl hade ni kanske inte ställt samma fråga. Han är rätt skäggig, rätt otränad och rätt o-modellig. Men han är ju snygg, det tycker jag också.

Anonym undrar:
"Kan du visa din tatuering?"

oprofessionell svarar:
Självfallet.Placering: snett över vänster hand.
Storlek: ca 5 cm.
Känsla kring den: nöjd.

och mycket mer än så var det inte med det.

Loreen undrar:
"Om du var tvungen att välja, alltid klä din dotter i rosa klänning eller att aldrig någonsin få klä din (famtida) son i det?"

oprofessionell svarar:
Fantastisk svår fråg att bara ta ställning till bara sådär. Men jag tror att valet hade fallit på att aldrig få klä min son i det. Grejen är den att jag tror att det skulle skada Iris självbild mer att ständigt bli "prinsessifierad" än att min son aldig skulle få bli det. Det finns andra sätt för honom och mig att välja en icke könsstereotyp väg att gå än att ha klänning på sig, även om jag nu gärna skulle köpa en drös åt honom om han ventilerade den önskan för oss. 


Anouk undrar:
"Hur länge har du och karln varit tillsammans och hur träffades ni? Vem "var du" innan du blev mamma och hur tycker du det har förändras?"


oprofessionell svarar:
Jag och Jocke har till slutet av sommaren varit tillsamans i fyra år. Vi träffades när vi jobbade ihop en sommar. Jag var då i ett annat, dåligt bör tilläggas, förhållande och kämpade med det och all energi det tog upp. Kände mig allmänt kass och ouppskattad.
Så kom en solig dag i maj, världens finaste kille in i fikarummet. Han satte sig i andra ändan av rummet, slängde upp fötterna på en stol och granskade mig med otroligt blå ögon under keps. Han var backpackersolbränd, tatuerad, ljuslockig, med en hel drös armband virade kring handlederna och anklarna.
Jag blev ju dökär direkt, utan att egentligen veta om det. En hel sommar försökte han få ordentlig kontakt med mig, han bekräftade mig som person, visade tydligt att han var intresserad och var otroligt lätt och rolig att ha att göra med, men jag var rädd att bry mig för mycket och var antagligen rätt avståndstagande och strulig. När det sedan var helt uppenbart att vi kände samma sak för varandra avslutade jag min andra relation och sedan dess har det varit vi. Jag har med handen på hjärtat aldrig träffat en människa som påverkar mig så starkt som J och som jag känner att jag trivs med utan att behöva få komplex för vem jag är.

Innan jag blev mamma var jag rätt frisjälad. Mycket fest, mycket vara iväg, bodde trångt och hade konstnärsdrömmar. Lite för lite sömn och mat. Jag var ganska ansvarslös och kände mycket för världen. Naiv och glad.

När jag blev mamma förändrades synen på världen. Från att ha stått fri och relativt viljestark på egna ben, till att sätta alla sina behov utifrån en liten bebis, känndes för mig ganska skrämmabde och jag minns att jag grät då insikten "fan, det här är inte lätt att aldrig längre kunna bry sig om bara sig själv" träffade mig. Men jag blev en bättre och stabilare människa. Jag har blivit starkare, lugnare och fått en tro på att jag är en person som fattar sjukt bra beslut. Både angående mig själv och min familj. Jag har blivit hemmakär och uppskattar en kväll i Iris rum mycket mer än en kväll på stan. Men, jag har också varit noga med att inte bara bli mamma. Att ge mig själv plats och tid att roa mig utanför hemmet. Jag är inte rädd för att använda mig av barnvakt, men jag är alltid som gladast då jag får komma hem igen.Jag fick också en längre uppmaning av en läsare att beskriva Jocke lite mer. Berätta mer om honom, vem har är osv. Jag tänkte att det inlägget får bli del III - det avslutande inlägget på era frågor, och att det skrivs ihop med J. Så ni får hålla ut lite till och se fram emot ett helt inlägg om mannen i mitt liv.

Tack för alla superbra och roliga frågor jag fått.
Ni är ta mig fan "nätets bästa läsare", undantagslöst!The worry list.

Jag blev utmanad av Alabama Sthlm, som förövrigt ska ha en bebis i dagarna och dessutom har en skiiitbra blogg, väl värd minst ett besök om dagen.
Eftersom jag är en såpass erfaren baby-mama nu förtiden tar jag mig an utmaningen med ett leende på läpparna. Bebisfrågor, det kommer ju bli lätt som en plätt!

Få sen nu.
Fråga 1. Vad var det värsta som hände under din förlossning? läser med koncentrerad min.
Värsta. Hände. Förlossning.
Hum.
Eeeh...
Ska bara försöka minnas tiden innan Iris fötts och min snart 2 år långa frånvaro av sömn trädde in.
Vänta lite bara.

Eh?

(...)


1. Vad var det värsta som hände under förlossningen? Alltså, får man svara: typ det mesta?
Smärtan, att vara helt utlämnad åt sin kropp. Och framförallt, att det tog en sån jävla tid. Hade önskat mig en sån där förlossning man ser på TV. Vattnet går. AJ! Ont direkt. Kasta sig in i bilen. Bråttom bråttom! KÖÖÖÖR PAPPA KÖÖÖÖÖR! Hen kommer när som helst. Framme. In i rullstol. Läggas i säng. Svettig. 5 minuter krystning och sen plopp är man MAMMA!

Och ovanpå det, eftervärkarna. VEM FAN HAR HÖRT TALAS OM SKITSMÄRTSAMMA EFTERVÄRKAR? Och att man ska krysta ut den där jävla moderkakan på ett kilo helt själv. Och att man sys utan bedövning. 
Annars var det lungt.

2. Vad var det bästa (förutom att bebin kom ut)? All hjälp man faktiskt får och all underbar personal på förlossningen. Epiduralen, (thank's god for science!), självförtroendet man boostas med efter att ha fött fram en bebis och smörgåsbrickan med flagga och juice i champagneglas.

3. Hur startade förlossningen? Jag gick till sängs som vanligt, två dagar innan BF. Sa - Godnatt, sov gott åt Jocke. Vände mig om på sidan och så knäpp! Det känndes typ som om någon snärtar till dig med fingret fast på insidan av magen och vattnet gick. Fostervatten och slempropp och hela tjotabaletten över lakanen. Faktiskt rätt äckligt. Smått chockad. Nu? Verkligen? Gick på toa. Bäddade om. Tog en dusch. Började få värkar. Först som mensvärk, sedan som nått annat. Hade ont. Lungnade sambon som hoppande i hallen skrek: - SKA VI ÅKA IN!!??? SKA JAG STARTA BILEEEEN?? HALLÅÅÅ!!?? VAAAAD I HELVETE SKA VI GÖRA! SVARA MIG!!!!! - Vi ringer förlossningen, sa jag coolt som om jag var van vid sånt här. Sen blev det en himla massa väntan med en himla massa ont. 00.10 gick vattnet. 17.30 skrevs vi in på förlossningen. Då öppen 4 cm.

4. Hur valdes namnet på bebisen? Jocke hade ventilerat namnet Iris några gånger under graviditeten. Jag hade viftat bort. Sagt det blir en med snopp. En som ska heta Jack. Blir det en med snippa får hon heta nått annat av de 5 namnet på en tös jag hade kommit på. Sen, när bebisen kom ut sa jag: - Titta. Det blev en Iris. Och så var det bestämt.

5. Vad hade ni aldrig klarat er utan under spädbarnstiden? Varandra (och bröstpumpen).

6. Saknade du magen efter den försvunnit? Inte en endaste minut.

7. Tyckte du att din bebis var fin/söt första gånnen du såg henom? Haha! Nä. När hon kom var hon rätt lilablek, lite svullen i ansiktet, hade toppigt huvud och fosterklet överallt... Iris blev sötare med dagarna som kom. 

8. Vad är det bästa med att vara förälder? Åh. Allt är bra med att vara förälder. I stunden du blir det får ditt liv fullkomlig mening. Du lär känna en person som du kommer att älska mer än dig själv så länge du lever. Du blir bekräftad, älskad och uppskattade tillbaka. Du får ta del i och förmånen att ta hand om och förvalta början på en människas liv och du känner att du verkligen har åstakommit något stort.

9. Hur har ni delat/gjort med föräldraledigheten hos er? Vi har delat rakt av. 50-50.

10. Vart sover er bebis? Nu är vår bebis stor och har egen säng och eget rum där 70% av nätterna spenderas. Resterande 30% inkilad under pappas arm nära nära och sina fötter vilt sparkandes på mamma.

Men som bebis: 10% i sin säng brevid våran.
30% i vår säng.
20% i bärselen, då om man rörde på sig konstant.
40% vid mammas bröst, i soffan, i mamma-får-nackspärrläge.

11. Har ni husdjur och i såfall hur har det gått sedan en bebis flyttat in hos er? Inga husdjur - inga problem.Q&A part I (alltså frågor och svar del ett, för er som har svårt med den däringa engelskan)

tja!
Det har kommit in jättemycket bra frågor och jag känner att det är skitkul att ni både är intresserade och har tagit er tid att ställa BRA frågor. Inte typ "VAA VÄÄÄGER'UU?!? hihihih" jag har tänkt att dela upp de här inläggen i minst två, kanske tre inlägg. Ett då helt ägnat åt JOcke då många verkar va nyfikna på honom.

Men nu kör vi igenom part I (den första delen)

Camilla undrar:
"Jag undrar hur gammal du är, om du har några speciella fobier och hur många barn du vill ha i framtiden :) Sen undrar jag också vad det är du läser till? Du skriver mycket om det men inte vad det är du blir? :)"


oprofessionell svarar:

Jag är född det gyllene året -88, alltså är jag i skrivnadets stund 23, blir 24 i sommar. Ser fram emot det. Ska ha kalas med tårta. Jag är livrädd, och då menar jag verkligen livrädd, för höjder, för hoppande schäfrar, för stora spindlar (större än en 50-öring) och för skräckfilmer (ser dem inte ens, blundar och skriker i 90 minuter). Jag känner att två barn kan vara nog, eller tre för jag kommer bli sjukt bebissjuk när mina vänner börjar skaffa på löpande band om några år. Jocke vill ha fem stycken, men då slipper han vara gravid, föda och amma dem. Och då är det ju lätt att slänga ur sig en sådan sak. Vi lär landa på tre, fyra om han förför mig riiiiktigt snyggt. Och slutar spela fotboll och är hemma och tar hand om vårt lilla dagis. Jag tänker då inte. Inte själv.

Skolan, skolan, skolan. Jag läser just nu fristående kurser i Marknadsföring och Retorik. Innan det har jag avklarat Affärsplanering, Ledarskap, Ekonomistyrning, Kognition och gruppsykologi och en kurs i skrivande. Allt på högskolenivå. Jag satsar på att plocka roliga och givande kurser och använda dem till att plocka ihop en egen filosofi-kandidatexamen. I sommar ska jag läsa en kurs i Marknadsundersökning och en i Företagsekonomi på distans. Min dröm är att bli egenföretagare, då behöver man ju inte en examen, vilket jag kanske inte heller får någon, men man behöver kunskap. Så känner jag.


Mathilda undrar:

"Vad längtar du mest efter som gravid? Förutom bebisen alltså ;)"


oprofessionell svarar:

Lätt! Minst tre kalla öl i solen, mosa i mig brieost utan hejd, kunna springa, kunna vara med och spela brännboll och fotboll (leka alltså) & rött vin till rött kött.


Karl G undrar:
"Jag kan ju alltid passa på att fråga klassikern "vilken är din favoritfilm"....
Men det viktigste frågan kvarstår ju dock... Ses vi på Lördag?"

oprofessionell svarar:
Huuum Kalle-Ponken. Har ingen. Men filmer jag sett massa gånger utan att tröttna är Resiovar Dogs, Stekta Gröna Tomater, Mellancholia, American Beauty, Titanic, Seven, Fucking Åmål, V för Vendetta, Sleepy Hollow, Little Miss Sunshine, Pulp Fiction, Taxidriver... Ja, nu orkar jag inte mer.

Angående lördag. Jag är inte bjuden, inte vad jag vet. Jag är ju gravid och då blir man sällan bjuden på fest. Synd. Jag är lika rolig utan alkohol.


Em undrar:
"Jag undar om du följer några andra bloggar och vilka stora bloggare du ser som hot/inspiration?"

oprofessionell svarar:
O ja! Jag följer skitmånga bloggar! Den här, och den här och den här, dendenna är också jättebra och den här, och så gillar jag den här och denna skitmycket och den. Justeja! Den här och denna får ja inte glömma.

Jag ser inte en endaste blogg på nätet som ett hot. Bloggar man är man beroende av varandra. Inspiration för mig är de jag har länkat, och många många till. Det finns så mycket bra människor på nätet, mycket fler bra än dåliga.


Emma undrar:
"Drömyrke?
Vad heter din senaste spotyfilista?
Vilken är din favoritkrydda?
Storstad eller lansdbyggd?"

oprofessionell svarar:
Men gud Emma. Frågespridning delux.

Drömyrke? Fotograf, DJ, secondhandbutiksägare, frilandsskribent på dagen, superhjälte by night.
Vad heter din senaste Spotifylista? Den heter nått så larvigt som "Ut å gå när man är en inte två"
Favoritkrydda? Allvarligt? Undrar du vilken krydda jag föredrar? Ja-a du Emma. Jag gillar grillkrydda på pommes, peppar i McDonaldsketchupen, red-curry på thaimat, chili i köttfärs, vitpeppar och aromat på makaroner, och vitlök all over.
Storstad eller landsbyggd? Nu satte du mig på plats. Jag vet inte! Jag älskar storstaden och utbudet av saker att göra. Jag älskar människor och affärer och klubbar och höga hus och myllrande gator och cafér och bussar och övergångställen, biografer, konserthallar, gallerior, små inkilade kiosker och shoppingstråk. Men jag hatar att trängas och jag hatar att allt är konstgjort, att barnen inte kan springa fritt och att det finns tiggare och elende.

Jag drömmer om landet för där är det tyst och stort och barnen kan tjuta och gapa och springa sig svettiga på ängar och i skogar. Jag kan ha en trädgård att gå barforta i och ett knarrande trähus som känns sådär självklart hemma. Jocke kan leka med barnen, gå i trasiga jeans och bli brunbränd i ansiktet och på armarna, få håret solblekt och ro i själen sådär som jag bara tror att han kan få på landet. Vi kan sitta på altanen och dricka vin med glödlampor i girlang över huvudet på kvällarna, vi kan cykla till affären på grusväg och vi kan bada i ån som rinner förbi. Men jag vet att jag skulle vli trött på attityden på landet, på folket som bor där, på att det är långt till allt att det inte finns något att göra halva året och att det är bökigt att skeppa ut alla ungar på aktiviteter och ett jävla projekt att storhandla. Knivigt.
Fortsättning följer under dagen.
Days before you came.


Iris pussar dig.
Mamma känner dig.
Pappa pratar med dig.

Vet du om att vi längtar efter dig?Crazy train.

God morgon på er.
Jag vill börja med att tacka för alla kreativa och roliga frågor som ramlat in HÄR. Jätteroligt med så mycket direktrespons och jag hoppas på ett gäng frågor till under dagen. Så kör, kör, kör! I'm ready liksom.

Min morgon har flugit på i rasande takt och nu står klockan redan på 09.00. Känner en illvillig stress smyga upp bakom axel och andas flåsigt i nacken på mig. Hu vad obehagligt. Sitter och försöker sätta mig in i regeringens infrastrukturpolitik mot järnvägar och tunga transporter med godståg och frågor som rör styrmedel och... ZZzZZZzzZz. Snark. ...hatar...tåg....sååå...tråkigt... Snark. HUH? Oj! Somnade jag? Nä..? Eller? Jo, men det är kul det här... not.

FY FAN VAD TRÅKIGT DET ÄR MED JÄRNVÄGAR! JAAAAG HAAAAATAAAAR TÅÅÅÅÅG! vill jag gå ut och skrika på balkongen. Men det kanske inte passar sig, så jag sitter kvar och knyter näven i fickan.. öh, jag har inga fickor. Men jag knyter lill-näven tätt brevid legginsen iallafall. Knak säger fingrarna, så hårt knyter jag den.

Under dagen ska jag alltså samnställa allt skittråkigt intressant material till en analys och sen gå och möta upp min arbetsgrupp på högskolan för möte. Jag ska gå på ett akademiskt möte. Ha, det klingar fint i öronen. Synd bara att det är vi, 6 trötta tomtar med var sin skitig kopp take away-kaffe och sömndruckna blickar. Några trötta efter föreläsning, någon efter fest och jag efter morgonlämning på förskolan. Vi kommer mumla nått i stil med "inte klar.. är ni? Hepp. Då ses vi nästa vecka? Hat' bra hej" Men en akademisk gruppsmankomst är det likförbannat. HA! HA!

Innan mötet ska jag en snabbsväng till MVC och lyssna på lilla nyas hjärta. (swosch swoch swoch låter det för er som aldrig har hört) Kissa i kopp, mäta magen med måttband och väga mig ska jag också hinna med. Hurra! Till hjärtat då, det andra kan ju kvitta.

En uppdatering på de där siffrorna kan komma, om någon har intresse av det annat än jag och min barnmorska? Inte vet jag. Känns det intressant? - Svara ärligt Ja eller Nej? JA! NEJ! JA! NEJ! JA! NEEEEJ! Visst var det nån lek som gick så?

huuum?


/akademiker

Ask me how I am.

LYSTRING! LYSTRING!

Den stora dagen är här! Nu har ni chansen att ställa mig mot väggen och klicka hit de ni alltid velat veta om mig! Luktar jag gott? Vilken är min största dröm? Vad heter Iris i mellannamn eller hur skäggig är egentligen Jocke?
Det är bara fantasin och er vilja att använda tangentbordet sätter gränserna!

Jag har fått så himla mycket fina, roliga och kreativa frågor i mitt kommentarsfällt i takt med att ni läsare växer i antal. Jag älskar era frågor, men känner att jag är skitdålig på att svara på dem. Dumt av mig... Jag skäms.

Så nu tänkte jag att vi kör ett REJÄLT frågeinlägg! Ni skramlar ihop ett gäng frågor och jag lovar, med handen på hjärtat och en högtidlig min, att svara på dem och de jag tidigare fått (en del av dem är ju hela inlägg i sig). Dessutom länkar jag de frågeställare som ställer de klokaste och bästa frågorna. Låter det som en bra deal?

Så nu får ni fan leva upp till namnet "Nätets bästa läsare", som jag har på er och överösa mig med frågor, små undringar och roliga uppmaningar. Ok?

Jag är sjukt nyfiken på vad ni vill veta om mig!


/eder oprofessionell
Vad fan lyssnar hon på och varför i allsindar har hon mössa på inomhus?
We don't eat.

Helt apropå ingenting publicerar jag tre bilder på vårt kök.

Antagligen är det för att jag tycker tanken på inredning och dylikt är roligare än att skriva en PESTLE-analys till marknadsförningen.

Vad tycker ni?

hylla


skåp


kylskåpsdörr

It's only life.
Allra finaste bloggbesökare!

Nu har jag haft en sån där helg i frånvaro från bloggen igen. Jag förstår er abstinens, att ni sitter på små nålar och uppdaterar internetfönstret 22 gånger i timmen i hopp om att få se mig ploppa upp med någon nyhet, ett livstecken, en hint om vad som pågår i mitt fantastiska liv. Och jag förstår er besvikelse när ni måste inse att "nää.. inget idag heller..." och gå och lägga er utan att ha hört ifrån mig. Ni kanske till å med har lite svårt att sova. Ligger och vrider er mellan lakanen och grubblar över mig. Tassar upp vid 03.40. Kollar datorn. Nä.. inget nu heller. Tassar tillbaka igen och faller in i en orolig sömn.

MEN NU ÄR JAG HÄR IGEN! WOOOOHOOO!!! Och jag kan berätta att i helgen hände så spännande saker som: VILA! PROMENADER! FOTBOLLSMATCHER ATT SE! GLASSÄTNING! & TAKE AWAY-HÄMTNING! bättre än ni hoppats på va? Både myskväll och slappedag hemma i soffan. Fotbollskikande i kombination av en promenad. Herregud måste ni tänka, hur orkar hom med det där tempot? Hur har hon fått ett så intressant och fartfyllt liv? Hur kan hon underhålla oss så intressant information så länge? Vad åt hon från kinakrogen? Hur långt gick hon? Sov Iris en timme eller en och en halv på lördagsförmiddagen? Tog hon choklad- eller kolasås till sin glass? Vad gick på TV i söndags kväll? Hur många gula kort fick hennes sambo på matchen?

Ja, kära läsare. Jag antar att frågorna är många. Och mina svar är: Alla har rätt till ett privatliv. Jag tänker inte tala om om jag valde nudlar eller ris, om jag kollade bigbrother eller somnade eller om min sambo fick vara kvar på planen i lördags eller ej. Inte än. Kanske aldrig.

Cliffhanger delux!Walking on sunshine.

Vi tog en promenad idag, jag och fjunet när pappa Jocke samlades och värmdes upp innan match. Landet är bra härligt och solen sken på åkrar, skog och mitt huvud som blev helt svettigt i mössan. Nästan obehagligt, men det är ju synd att klaga på den där solen man längtat så efter i fyra veckor nu. Men man är ju inte mer än människa, och dessutom svensk, så klart man ville gnöla lite om hur varmt det blev.

Ja. Nog om vädret. Nät vi satt där och kikade fotboll. Eller jag kikade, fjunet snarkade sött i vagnen, stängde jag ögonblicken, vände ansiktet mot skyn och drog i mig några minuter rejäl UV-strålning. Men plötsligt mitt i njutet blev jag så medveten om ljuden från plan. Allt gormande, ropande, stånkande, brölande. Och det slog mig att få saker låter lika mycket som en hord med flyende gnuer som 22 män som utövar fotboll i de något lägre divisionerna.
En tanke bara.


 


Hound dog.

Historian om bajset och de svallande känslorna.

Att lite halvstressad småspringa med Iris till förskolan en gråkall, regnig aprilmorgon är sådär kul. Idag också lite stressigt. Jag baxar upp vagnen för trappan som leder ner till cykelförådet. Iris vill stanna och se på tågen. Vi tittar två minuter, sen måste vi dra. Vi tar genvägen förbi lekplatsen, den vi alltid tar. Iris vill stanna och gräva i sanden. Vi stannar inte.

Från lekplatsen slingrar sig en gångstig, lätt sluttande och kantad av en hög häck åt höger och en gammal stenmur åt vänster. Stigen är ca 85 cm bred och vagnen typ 65. Det är lite smalt, men Iris älskar just den biten. Här bor fåglar, och humlor och någon liten mus. Stigen mynnar ut på en trottoar på en halvstressig gata. Det är nära till förskolan nu, tar bara 5 minuter härifrån.

Då det händer har vi ca 1,5 meter ut till trottoaren. Lite försent, när famhjulet redan rullat mitt i och min fot hunnit sättas ner för att sedan snabbt dras tillbaka upp igen, upptäcker jag det. Hundbajset. En ordentligt tilltagen hundskit, nu med både hjulspår och fotavtryck i spärrar vägen. 

Jag är annars en rätt sansad människa, bryter ofta inte ihop över skitsaker (en ordvist kan jag bjuda på), men nu... Måttet är för 8 månader sedan rågat av hundavföring (vi verkar bo mitt i nån typ av allmän hundtoalett).
Jag vrålar (ja, på riktigt vrålar jag) upp mot himlen;

- JÄÄÄÄÄÄÄVLAAAAAAA IIIIDIIIIIOOOOOOOT!!!!

Iris vänder sina lena ansikte och runda ögon mot mig, tar ut nappen med hela handen på småbarnsvis, och säger:

- Aja mamma. Nä.

Jag fortsätter,

- HEELVETTEEE! FAAAN! ÅÅÅÅÅH! HELVEEEEEETTEEEEEEEEE!! 

Iris replikerar,

- Nä mamma. Ajaj. Nä-ä.

Jag får gå med bajs på stöveln och på vagnen till närmsta blöta gräsplätt. Där kör jag fram och tillbaka en stund och drar sedan stöveln i gräset ett tiotal gånger innan jag känner att det räcker. Bajset är borta men minnet av det kommer fan sitta kvar, precis som lukten, hela dagen.

Jag har sån jävla lust att lägga mig på lur i en buske. Vänta på den lata ägarjäveln som visslande står och tittar åt ett annat håll när jättehunden bajjar ut en hög lika stor som en mindre personbil och sedan nochalant knalla därifrån och lämna bajset 1,5 meter in på en smal gångväg, precis i mitten.
Det är då jag skulle smyga fram, kära läsare. Ta upp en näve bajs. Tyst springa efter och grosa den som håller i kopplet med hundavföring. Hoppas hen får i munnen. Sen skulle jag torka av min hand ordentligt i hundens päls, vissla och nonchalant knalla därifrån.

I vänta på polissyrenerna skulle jag skriva en kort insändare till lokaltidningen.
Det skulle lyda:

HUNDBAJS:

Det var dags att ta saken i egna händer.
Ät skit, latmask!

/oprofessionell
Detta har hänt.

Eftermiddagen är här och det är torsdag, vilket innebär att min sambo har dragit iväg på fotbollsträning och jag och fjunet är själva i våningen. 

Ofta innehåller våra ensamtimmar en hel del lek. Men också en hel del mamma-mutar-barn-med-Tom & Jerrykex-och-film, för att det är så förbannat tråkigt att leka "laga mat" i Iris rum i fyra timmar.

Ungen delar, sträcker fram en plastpaprika, säger - Mamma äta!, jag låssastuggar i mig paprikan, ungen delar någon ny matbit (sof ofta skulle skära sig nått fruktansvärt med paprikan i verkligheten, typ jordgubbsglass), sträcker fram, säger - Mamma äta! jag låssastuggar i mig glassen till paprikan med god min, ungen delar nått nytt, typ kycklingben och.. ja ni fattar.

Leka med sina barn i alla ära och bekräfta att deras lek är bra och härlig, javisst! Skitbra.
Men med handen på hjärtat, alla föräldrar. Det är ofta vääääääldigt tråkigt. Det får man tycka och ändå va en bra förälder. Så de så!

Unge nummer två, den i magen, har idag också fått för sig att det är dags att fly sitt bo. Då genom bukväggen. Hen har sparkar och sparkar och sparkat och boxat och buffat på en enda punkt hela dagen. Säg 15 cm från naveln åt vänster. Jag vet inte hur flyktförsöket ser ut att gå från insidan, men från utsidan börjar det bli lite tröttsamt. Då och då buffar jag tillbaka, men eftersom det verkar vara en kaxig baby som huserar i magen resulterar mina tillbakabuffar ofta i en replik av snabba sparkintervaller som kan pågå i upp mot 10 minuter. Den här graviditeten ser ut att bli en viljornas kamp.

Men det är bra med en stark personlighet.

Hemma börjar nästa dag.

Hemma från kortdag på Högskolan.
Sköööönt.

Men nu är det till och ta tag i en hög med litteratur jag blängt illvilligt på i en vecka nu.
Den måste läsas, och jag har inte läst. En något ohållbar ekvation, jag håller med.

Det bästa är dock att när man nu suttit och svettats i en föreläsningsal i obekväma kläder (skära-in-i-låglivmodern-jeans och håra skor utan vick-på-tårna-möjlighet) kan man i hemmapluggets tecken dra på sig sköna kläder igen.

Idag: Leggings (himmelrikesgåva till gravida) och zebramönstrad huvtröja med korta ärmar. Dressen går även under namnet: mitt "mysskinn" nu för ti'n. 

Här om dagen fick jag föresten, apropå namn, en liten förfrågan angående mitt namn.
En läsare skrev nått i stil med: "Har jag missat vad du heter, eller har du helt enklt inte skrivit det i bloggen någonsin?"

Och då måste jag svara dig, kära läsare, att : Jag vet inte!
Jag har varit sparsam med mitt namn, men det är inte hemligt.
Och eftersom jag har ett så fint namn är det ju dumt att det inte blir allmänt känt.
Låter därför den utomordentligt bra gruppen Alt-J lägga fram det såhär snyggt.

Jag heter:Och där har ni även ett makalöst musiktips!
Utan att vara allt för egocentrisk är låten något av det bästa jag hört 2012, oberoende av låttitel.
Faktiskt.

/MatildaHey modern days.

Kamrater.

Idag är, och var så även igår, jag facebook-handikapad. Alltså, news och profiler loggas inte, utan jag sitter och stirrar dumt på en blank sida med facebookloggan retfullt högst upp i hörnet. Inget händer. Inget hjälper.
Hur jag än tryckertryckertryckertrycker och kollar inställningar. 

Det känns både lite jobbigt och lite skönt på samma gång.
Ännu en dag utan facebook. Ännu en dag utan att få läsa om att grannens megasöta-och-oooh-så-underbara bebis just ätit sin första banan eller gamla klasskompisens tråkiga jobb men underbara kollegor. Någons tenta. Någon annans hjärtesorg.
Ännu en dag i total ovisshet och... frihet?

Gillar tanken.

Nu ska jag stressa i mig lite kaffe och försöka hitta något snyggt lagom snyggt lite snyggt bekvämt att dra på min gravida överdel.
Mission: Impossible.
Follow me.

Missa inte oprofessionell på Instagram!

Där huserar jag under namnet oprofessionell2.
Följ mig även där om du inte får nog av bloggen.

Vi ses!
En sång till modet.
God morgon ärade läsare av nätets bästa blogg! (ja, nu menar jag dig och jag menar den här bloggen)

Min hemstad Skövde ligger på berget Billingens sluttning.
"Billingen är ett av Västergötlands 13 platåberg och har en höjd på 299m. 
Berget består av olika lager, där ibland urberg, kalksten och lerskiffer"
(intressant info från Wikipedia).

För att återkoppla till bloggen har det i vårt kök vuxit fram ännu ett Billingen på diskbänken under några dagar. 29.9 cm höjer det sig över det rostfria stålet, då mätt från diskhons botten förbi kanten och uppåt, och stoltserar med en läcker platåformation ända bort till spisen. Berget har en bas av skålar och grytor, med stadigt placerade tallrikar ovanpå och skickligt inmejslade bestick och glas i hålrummen. Kompakt liksom.

Jag är inte den som är den. Jag gillar naturupplevelser och har fina minnen från skolutflykter med mellanstadievandringar på Billingen, med en fjällräven-kånken över axlarna och en mössa med en stor, lätt åt sidan hängande garnboll placerad på hjässan. En fröken att hålla i handen och en kamrat som pratade på om sin BMXcykels alla finesser.

Men det här.... Jag stirrar på berget och uppgiften att in i beståndsdelarna plocka isär och rengöra dem med hjälp av borste och diskmedel känns överväldigande. - Nä, det här fixar jag bara inte, viskar jag med lite darr på rösten och en klump i halsen. - Jag gör det inte... Jag är på väg att ge upp, vända och gå och lägga mig igen. Finna mig i att vara besegrad och leva med vetskapen att jag inte är gjord för prövningar och hjältemod.

Men då! En klar röst innifrån mitt hjärta talar till mig. - Du kan göra allt, bara du tror på dig själv. Glöm inte vem du är... Som när Mufasa pratade med Simba från molnen i Lejonkungen ni vet.

Och jag får nytt mod. Uppfylls av en stärkande tro på mig själv. Lyfter diskborsten och tar sats. Säger högt för mig själv - Nä nu jävlar! Nu ska ni få se på stordåd. Nu blir det fan åka av! 
Och så börjar jag, med inställningen "ingen minns en fegis" värmande i magen.

Inte vackrast i världen.

Snart är det dags att bege sig till skolan.

Hade det inte snöat, jag haft huvudvärk, alla mina kläder suttit förjävla fult, jag varit så trött, mitt hår sett hyfsat bra ut och jag hade läst några fler kapitel i kurslitteraturen hade det kännts helt okej. Nu, ja... not so mutch.

ÅÅÅÅ jag vill bara vara hemma. Ligga under en filt och sura för att våren aldrig kommer. Fortsätter det såhär komme jag få köpa en fleceoverall i strl 50 till ungen som är beräknad den 18 augusti. You never know, så att säga.

Skönt att Jocke inte är hemma. Han säger alltid åt mig att skita i vädret och inte gnälla. HA HA HA JOAKIM NU KAN JAG GÖRA SOM JAG VILL! PISSVÄDER! HATAR DIG VÄDRET! SKITSNÖ! HA HAHAHA HA... ja, och det kändes inte bättre för det.

Inte nog med det, sen ska man stå ute i 2,5h och kolla på fotboll också. Stötta sin sambo. Lära Iris vad livet är - fotboll! Dricka dyrt kaffe i frigolitkopp (i bästa fall) Få snö i ögonen och frysa så om fingrar och tår att man tror att de ska falla i bitar om man vickar på dem. Och så förlorar de och man får leva med den trykta stämningen hemma hela kvällen medans man förgäves försöker gnugga liv i sina älskade fingerspetsar.

Nä. Nu var jag orättvis. De kanske vinner. Det kanske blir sol och värme och mina kläder magiskt förvandlas till snygga plagg. Jag kanske tycker föreläsningen är intressant och huvudvärken går över sådär pang.
Idag är jag föresten superlik Alice Levander i Beck.
Det fattas bara en skjorta, en manhaftig stickad pull-over och ett tjänstevapen ochjag skulle bli Alice.
Skrika åt Gunvald och smyga fram bakom hörn här hemma och väsa - Nu tar vi den jäveln.

Och med den tanken lämnar jag er för stunden.Words.

morsning.

I helgen gjorde jag ett impulsköp jag är mycket nöjd med.
Det var inget stort jag köpte, det var en liten låda med 75 små kylskåpsord för 59:-. Ni vet sånna där som var sjukt poppis i början av 2000-talet. "Kylskåpspoesi" var namnet som det så fin såldes under då.

Jag har ett minne av att vi, fyra fem tjejer i 14-årsåldern med magtröjor och baggy-jeans hängde på bibblan här i stan rasterna i ända. Anledningen till det var att de där hade gratis internet och ett snabbt modem (för att vara -01), och man hade tid att gå in på allas Lunarstorm, chatta lite på Aftonbladets chatt under namnet znygg_brud666 och spela en omgång spel på Funplanet.

Och nu tappade jag bort alla läsare födda efter -91.
Modem? Funplanet? Eeeeh?
Åh, ni generation som aldrig hört en plingande pipande hackande uppkopplingston mot nätet. Eller besökt aftonbladets chattrum, fullt av snuskisar.
Koppla upp? Till internet? Med en ton? Eeeeh?
Nä. Nu slutar jag så förvirringen inte blir total.

Åter till bibblan -01.
Där fanns en brunmålad hissdörr där någon med känsla för nuet hade fäst 100-tals megnetremseord man kunde  få fram små underfundiga texter ur och, vad man trodde, helt fantastiska små epos.
typ

"fullmåne jag älskar
reng tvättar mitt hår
blommor av kärlek
sagan om två"

Wow, nästan Tranströmmer-klass på den. 

Eller så samlade man gemensamt in K x 2 och U x 1 och sammanfogade dem fnissandes dem till ett litet provocerande ord.

KUK

hihihihi fantastiskt!
...i en 14-årings hjärna.

Men nu har jag mitt eget lilla set. På engelska.
Jag är nöjd. Men nu räcker det med att sätta ett ord här och där på kylen.
Som små peppande budord. 

Det är nästan så man blir religös över sin egen uppfinnerikedom, vettö.
/diktarn'Young folks.

Efter en helg av frånvaro som mamma, ja inte i tanken, nejnej, men som fysisk person, tog jag och Iris ett rejält stycke kvalitétstid i besittning i eftermiddag.

Vi kikade en stund på Pippi & sjörövarna ihop - Ijiss sitt-aa knäää mamma!
Vi var på lekplatsen med bästa buskompanjonen Oliver - Ållie gunga Ijiss. Ållie åka wiiiii (rutchkana) Ijisss!
Vi käkade köttbullar och makaroner -Ött bålle meja Ijiss!
Vi borstade tänderna i 35 minuter - Ändej bosta meja Ijiss!
Vi läste en bok typ 178 gånger - Meja Nu äsa mamma Ijiss!
Vi lekte Iris favoritlek "samling på förskolan" - Hamling skoja. Alla sjunga nu Ijiss!, vilken går ut på och samla ihop alla mjukdjuren och dockorna, rada upp dem mot väggen. Sätta Iris på en kudde i mitten och sjunga alla barnsånger man kommer på - med rörelser. Rörelserna får icke, under några som helst omständigheter, uteslutas. Och gör man fel är det bara börja om från sång ett. Även om man är inne på 9:onde.
Iris är noga med detaljerna.


Sen somnade hon... vilket var lite skönt.
When in Stockholm.

smygrökarn'Mats Bäcker

pastadrömsightseeing sthlmkaxigt
blöt plattabästabira på söder
- non alcoholicsolvägg

Vilken fin helg vi har haft.
Ni skulle varit med! Eller nä... Vi ville vara ifred.
Vi behövde liksom lite tid att ta hand om varandra och bara vara.
Bara vara vi, vara J & M ett tag. Inte pappa & mamma. 

Vi har dragit runt till fots (en dag i slask & en i sol), varit på utställning,
skrattat till Batra, birat på söderkrog (M -Virgin-style, J - Not so much),
shoppat lagom, ätit otroligt gott och mycket, bott flott, kändis-spotat,
och hängt med varandra, snackat med varandra & älskat varandra.

Jag är så nöjd med att ständigt upptäcka att Jocke, finaste Jocke, är min absolut
bästa vän i hela jävla världen och att vi alltid har så sjukt roligt med varandra,
- utöver kärleken.

Vad mer kan man liksom begära av sin sambo tillika baby daddy?
- Ente möe
, som Jocke skulle uttryckt det på sin älskvärda Stöpendialekt.


Nu: seminarie i marknadsföring & vardagsstress.

hepphepp.Bring it on home.OOOOOh!
Nu är jag hemma igen.
Hos min unge! (kärlekschock)

Men vet ni?
Imorgon får ni ett sjukt mycket bättre inlägg om det än det här trista skiten.

Då säger vi det.
Ses vi då.
hejhej.Kärleksrevolt.

Oprofessionell - En sammanfattning.

Den här bloggen har kommit att betyda mycket för mig. Mycket mer än jag trodde när jag började i slutet av 2010. Även om det med bloggmått mätt är en relativt "ung blogg" känns den ändå, för mig, ganska erfaren och stabil.

I skrivandets stund har jag 51 underbara och trofasta bloglovin'-följare (kärlek till er). Men jag har också, utan att gå in på de exakta siffrorna ett antal läsare som går in varje dag och hänger här en stund. Ofta är ni ett hundratal med en rätt hög siffra i täten, ibland tickar nollorna upp över tre. Jag blir så himla stolt, och rörd, av att ni ändå är spass många som läser, kommenterar och tycker om. Ni tycker om mig!

Alltså, jag får gåshud och nervösfnissar när jag tänker på det. Ja, några av er tycker säkert att jag är dum i huvudet också. ER gillar jag också. Ni har en åsikt om mig! Härligt!

Men, och nu jag vill inte tjata, jag tycker att ni, när ni nu i proportion är rätt många fler som läser än som prenumererar, gott kan följa mig vi bloglovin'. Så varken jag eller ni missar någonting som händer här. Det vore ju rent ut sagt för jävligt.

Även om ni inte följer mig kontinuerligt allihopa, tycker jag så himla mycket om er ändå. Ni skriver fina kommentarer där ni berömmer mig, mitt fotograferande, mitt sätt att skriva och mina åsikter. Det är ni som driver den här bloggen, inte jag. Tillskillnad från vad som "bör" sägat, att man inte bloggar för någon annans skull än sin egen och att man inte bryr sig om om någon läser, är det tvärt om mot vad jag känner. Jag skriver för er, och för mig också självklart, och jag blir överväldigad av att ni läser och bryer er och kommer med åsikter.

För er är jag oprofessionell - för mig är ni de mest professionella läsarna i landet.
Kärlek till er.


Oprofessionell
- En lista.

Läsare - Stabilt på ett hyftsat högt hundratal om dagen.
Prenumenanter - 51 st.
Rubrikerna - är undantagslöst låttitlar.
Ledord - Krativitet. Humor. Åsikter. Nära hjärtat.
Designen - Egensnickrad och sjukt enket HTML-pill.
Bilderna - Alltid, alltid, alltid mina egna om inte annat anges.
Kategorierna - 12 st. Mest populär att kommentera är "åsiktskategorin".
Kommer aldrig hittas här - Tävlingar. Dagens out-fits. Videoblogginlägg. 
Kommande i framtiden - Är sugen på en mer komplett populärkultur kategori än de befintliga. Även någon typ av "fråga oprofessionell vad du vill" kommer dyka upp. Större plats för J. Mer humor. Mer åsikter. Fler barn (!).
Kommentarer - Jag godänner ALDRIG kommentarer som är nedlåtande mot min familj eller oväsentlig i sitt innehåll. Kritik kan jag ta, men kritik ska inte min dotter eller någon närstående ta här. Jag gör heller inge "bloglovin'-byten" eller "länkbyten", så ni som så ihärdigt försöker NEJ. Jag följer på bloglovin när jag gillar bloggen. Och NEJ jag länkar inte till bloggar jag inte läser. Så nej och nej igen. Mig följer man om man gillar, inte av pliktskyldigt byte eller tvärt om.

Nått ni undrar över?
/ glad, stärkt & uppskattad

Stockholm syndrome.

ÅÅÅh!

Jag glömde ju helgskryta! Nu om en timma, åker jag och hjärtat på Stockholms-weekend, som det så fint heter.
Tänk, en hel helg fylld av avkoppling (somna vid 21 på hotellrummet), god mat (burger king), spendera kosing (befarad vansinnesshopping från min sida), strosa runt i gamla stan (gå vilse i gränder och bråka om vägen) besöka Fotografiska (dra med J på utställning) och bli underhållna av David Batra (eh.. helt sant!).

So long, hemmasittare!

Everybody hurts.

Men hej hallå på er!

Jag har nyss avklarat en timmes biblioteksplugg, en timmes promenad och en timmes (!) köande på apoteket.
Nån tant kunde inte bestämma sig för vilken typ av piller som passa hennes miljoner åkommor bäst så ajg fick snällt stå med mina lypsyl i handen och vänta. Typ att de han smällta.

Det var så tråkigt så jag tänkte att jag kollar lite hudvårdsprodukter så länge. Bra tidsfördriv på apoteket.
Dock lyckades jag självklart ställda till något av en scen, men när jag går fram mot bordet med hudvårdsateraljer är jag ännu lyckligt ovetande om detta.

- Mmm, fin skyltat tänkter jag om duschtvålar och sommarkrämer som stod uppställda i en mycket komplicerad solfjädersformation på bordet.
- Och på rea. 70%! Herregud! Det måste kollas in...

Jag sträcker fram handen (den jag har lypsylen i vilket gör den lite klumpig), får tag i en flaska men tappar den.
Den faller på sned ner på podiet.
- NOOOOOO! Jag famlar i slow motion för att försöka stoppa vad jag vet kommer hända härnäst, men misslyckas.
Grovt.
Flaskan slår i sin granne och startar världens dominoeffekt i solfjädersprakten.
Åt alla håll lägger sig flaskor och tuber huller om buller.
Burkar trillar i golvet och rullar iväg.
Reaskylten segnar ner och blir liggande överst i kaoset.

Stum står jag och ser på förödelsen.
På 10 sekunder rasrerar jag det som någon antagligen lagt ner en timmes jobb på.
Nån stackars apotekare har visat på oanad kreativitet och jag, min skurk, har visat på oanad klumpighet.

En snäll man med vit rock och glasögon kommer fram och säger:
- Men ojdå. Har någon stött till bordet?
- Mmm. mummlar jag. Viskar sedan med darrande röst:
- D-d-d-deee vaa jaaa...
Han nickar.
Sedan säger han att det är sånt som händer.
Fina människa.
Vi hjälps åt att plocka upp.

Borta vid kassan pratar tanten på om sina piller.
- Blalalalala.. såååå dååååååliga väärden förstår du! Jaaa, synd, synd absolut.
Om 10 minuter får jag betala och gå.
Men solfjädern, den byggs inte på 10 minuter.
Knappt på en dag.


/vandal
I skolan, innan olyckan.Bulletproof.*SWOSCH*


TAAAADAAAAA! I'm Supermom!

Och jag vill bara tala om att det är okej att se ut såhär!

Och det är okej att se ut som du gör!
Och det är okej att gå upp massor i vikt under graviditeten!
Och det är okej att inte göra det!
Och att det självklart gäller för icke-gravida också!

Och det är okej att väga lite mycket!
Och det är okej att väga lite lite!
Och att inte passa in i normen!
Och det är okej att älska sin kropp!
Och det är okej att inte älska sin kropp!

Men kom ihåg att normen - den är förbannat tråkig!

*SWOSCH*

Mind the gap.

Bor man som vi i en lägenhet med småbarn utan egen tvättmaskin och har tvättstugan i grannhuset blir det en hel del handtvättande. Jag klagar inte utan tycker att det är ganska mysig att stå och tvätta små färgglada plagg i strl 86/92 med diverse chokladfläckar, grässkrubbade knän och byxrumpor. 

MEN! När ens sambo smyger ner en handfull svettiga fotbollskalsonger i påsen med handtvätt är det faktiskt inte alls lika trevligt längre. Steget från en smått youghurtfläckig pippitröja till ett par kallvåta svettkallsonger är milslångt på mysighetsskalan. m.i.l.s.l.å.n.g.t. Joakim!tvättbov


Clamour for glamour.


Jag försöker att inte fasna i tomma komplimanger när jag pratar till Iris. Jag försöker att inte lägga vikt vid hennes utseende och är sparsam med utryck och komplimanger som handlar om hur söt och fin jag tycker att hon är. Det har ingenting med att göra att jag inte tycker att hon är fin eller söt. Nä. För mig är hon finast i världen! Men jag är övertygad om att inte ett enda barn mår bra av att höra det dagarna i ända. Det är då man skapar den där hetsen till att alltid vara snygg, och att alltid se bra ut och alltid göra sig till. Tänk dig, en liten flicka får i regel höra att hon är söt eller fin, flera gånger om dagen.

- Vad fiiiiiin du var idag! Jättefiiiiin!
- Vad söööööt du är i dina tofsar!
- Vilken fiiiiin kjol du har på dig!

Allt detta sagt med en otrolig entusiasm och glada tillrop.
Inte konstigt att man snabbt lär sig att det är viktigt att vara fin, det är då man får komplimanger och uppmärksamhet. Det är då man får vuxna att verka glada och tycka om en. Och det är ju självklart en berusande känsla. Det blir en kick att få höra och det blir något att sträva efter - att alltid vara fin. Att det är viktigt.

Istället för att lägga vikt vid Iris utseende, försöker jag ge henne uppmuntran för hennes egnskaper och styrkor. Jag försöker istället för att säga att hon är söt stup i kvarten, ge beröm för att hon är snabb, eller stark, eller bra på att prata eller att hon är modig, skrattar härligt, är bra på att passa bollen eller tar hand om dockan mysigt. 

Det är svårt, för det där med att lägga stor vikt vid utseende sitter ju stenhårt i oss alla. Ibland biter jag mig i läppen efter att ha skrattat och sagt att hon är fin, eller sötast i världen någon gång för mycket. Att det händer är ju fullt förståligt. Dels för att jag tycker att hon i sitt lockiga hår och runda, pigga barnaögon ÄR väldigt fin. Dels att det kommer ur mig helt per automatik. Att det bara hoppar ur munnen när man saknar någonting mer kreativt och genomtänkt att säga. Men bara det att reflektera över att det finns bättre sätt att bekräfta sitt barn på än genom komplimanger för dreas utseende, är en bit på vägen.

Och nu, ni som tänker attakera mig med påhopp som: - Hon kommer att känna sig ful och aldrig känna att hon duger inför dig! eller - Du är totalt okänslig mot vad barn vill höra. De vill vara fina och känna sig fina!
V
arsågoda. Men jag är stensäker på att det där med att det är viktigt att få känna sig söt och fin är något som vi vuxna själva blivit matade med i alla år och alltså fört vidare till våra barn. Och jag försöker, med allt jag förmår att se till att Iris ska växa upp i vetskapen att allt annat hon är, är så mycket viktigare än hur hon ser ut.

Fin det är man alltid på sitt sätt. Bra och duktig, det är så man känner sig när man tror på sig själv. Och den känslan värderar iallafall jag 100 gånger högre än känslan av att känna sig snygg.Mitt fantastiska, glada, modiga, roliga, starka, härliga, utomordentliga barn.Red morning light.Men hej.
Och en stor gäsp på det.

Har precis intagit frukost, se ovan. Kaffe & Apelsin. Känns lite rockstar, fast det alls inte var det. Det var mycket mer tired and sleepy toddler mama. Mycket mer så. Iris har nämligen slutat sova på nätterna. Igen.

Så jag lurar mig själv och tror att jag i och med denna apelsin fått i mig så sjukt mycket vitaminer och mineraler att jag kommer att sprudla av energi hela dagen, och att min seglivade förkylning kraftfullt vräks ut ur min kropp. Fast så är självklart inte fallet, men det känns bra att tänka i de banorna. Lite hälsopepp.

Läste en gång att den dagliga rekomendationen om ett intag på 500g frukt och grönt om dagen hänger med oss sedan mitten av 60- början av 70-talet. Men någonstans på vägen tappade frukten sitt näringsinnehåll och för att komma upp i den rekomenderad nivå, bör man sätta i sig, och håll i er nu, 2,5 kilo frukt om dagen.

OM DAGEN! Herregud. Jag äter typ 2,5 kilo frukt om året. Mycket illa. I min värld är frukt INTE godis hur mycket det än har tjatas om det från mamma och skolsyster och Blossom Tainton. Den bistara sanningen jag kan dra av det är att jag antagligen kommer att få skörbjugg och tappa alla mina tänder inom en snar framtid. Suck. Jag går en framtid som tandlös och trött till mötes.

Fast tänker jag efter så känns det också lite rockstar.Varje gång du möter min blick.


Det gör mig glad
Att umgås med Jocke. Allt med Iris, utom trotsen. Mina vänner. Att sitta i soffan med Jocke och kolla på bra TV-serier. Att vara duktig i skolan. Att få beröm för något jag gjort. Att mina närstående är lyckliga. Bra besked. Bebissparkar. Asiatisk hämtmat. Helg och långledigt.

Det gör mig ledsen När jag misslyckas med något jag trodde att jag skulle klara av. Att jag ibland känner att jag inte räcker till. Folk som förstör saker med flit. Barn på film som är ledsna och har det svårt.  

När jag inte jobbar brukar jag Öh. Nu jobbar jag ju inte, men när jag inte pluggar brukar jag sitta vid datorn. Sova. Lyssna på musik. Vara med min familj. Bjuda in mig själv på "kvällsmat" lite överallt. Gå på stan och spendera pengar. Våndas över skolan.

Ett fint minne jag har Är när Jocke äntligen sa "Jag älskar dig" till mig första gången. Idioten han hade låtit mig vänta på det i 5 veckor efter jag sa det till honom första gången. Det känndes lite olustigt, men när han sa det var det perfekt. Sitta på motorhuv mitt i natten och prata. Varma somrar. BB-natten då jag började älska Iris.

Jag blir riktigt arg av Här skulle jag kunna gå bananas och rabbla upp en hel drös med saker. Jag är visst en argsint person. Men i stora drag blir det; genusmotståndare, kvinnoförakt, folk som slåss, orättvisa i stort, missbruk och bortförklaringar, utseendefixering - både min och omvärldens.  När nätet går sakta och att förlora i spel.

Vanligaste missuppfattningen om mig är Hum, jag vet inte. Men kanske att jag är något avståndstagande och ointresserad. Det är det att jag varken är särskillt nyfiken eller bra på att kallprata.

Den bästa resan jag varit på är Nu i efterhand är det den till Kina. Upplevelsen på plats är säkert någon partyresa i solen.

Ett bra ställe i min hemstad är Vasakullens lekplats. Pim's. Carlings och H&M. Uteserveringar med vinglas, askkopp och filt. Åbrovallen. 

Jag njuter som mest av Ligga med huvudet på Jockes axel i soffan. Barn som precis har somnat. Utklassa mina vänner i spel. Salongsberusning på gott vin. Godkänt betyg. En städad utekväll då man både känner sig snygg och cool. Ett bra inköp till garderoben. Iris pussar.

Detta hör jag just nu, in skrivandets stund Fräsande kaffebryggare. Datorfläkt. Snabba kanpptryckningar. Klocktick. INGEN MUSIK? ... Nu, hör jag bara musik.

Om jag fick ändra en grej med mig själv vore det Min slappa inställning till viktiga saker. Jag vill bli bättre på att ta lite ansvar. Typ över pluggandet, ta tag i att betala räkningar innan datumen passerar, sluta impulsshoppa, laga närinsrik mat till Iris och sluta vara så förbannat slarvig och skaffa mig lite ordning på mig själv.

Allra bäst med mig är Att jag älskar mig själv. Min inneboende kärlek till mig själv har mina föräldrar stoppat i mig, med kärlek och omtanke och peppande ord. Sen har mina vänner och nära hjälpt mig att hålla kvar den. Men mest delaktig i det är jag själv. Jag har aldrig låtit någon komma åt den där känslan av att jag är förbannat bra och stark och fantastisk. Att livet går upp och ner beror inte på vem du är, det beror på hur du väljer att leva. Och så är jag rätt rolig och smart också.

Det ser jag fram emot Mycket! Att träffa Iris ikväll efter skolan. Kommande helg i sthlm. Att få gå på bröllop i sommar. Att bli tvåbarnsmamma. Att köpa hus. Att gifta mig. Att få öppna min dröm-second handbutik. Att leva ett grymt liv, fullt av val och kval.Jag vet vilken dy hon varit i.

Ja, hej.

När man ränt runt högskolebibloteket tre varv, frågat två studenter och en biblioteksansvarig om hjälp i jakt på en bok med Marknadsföring som innehåll, utan att hitta den, kan det lätt bli så att man att man känner sig lite dum.

Har man dessutom missuppfattat författarens namn och stenhårt menat på att den är skriven av MAGNUS Uggla istället för HENRIK Uggla är det där med dumheten något obligatorisk.

Ibland skrattar jag åt mig själv, tycker att det inte är så farligt att göra bort sig.
Men idag, då skäms jag å mina vägnar.


/tanklös & boklösDet löser sej.


Morrn!
Idag är en sån där konstig dag. Jag känner mig super-mega-dunder-stressad, går igenom allt jag behöver ha gjort idag och finner... Att idag ÄR det inte så mycket som ska göras. Frustrerande då man befinner sig i ett mood där man antagligen kunnat både bostiga K2, briljera med studierna och stryka en hög tvätt. Men nä.

Övar på mitt klandertal till kvällens retorikseminarie. Jag tycker det blev rätt bra. Ämnet jag valt att klandra är, som tidigare nämnt, det där med smygrasism. Hoppas det går bra. Jag gillar verkligen retoriken. Det känns som ämnet för mig, men samtidigt får jag prestationsångest och vill vara en fullfjädrad talare nu direkt. Bara tala med stora fantastiska ord rakt ur hjärtat och få klassen, och stränga magistern, att ställa sig upp med tårarna rinnande ner för kinderna och applådera. Det har ännu inte hänt.

Jag blir mest nervös. Säger - Eeeh.. och - Öhh.. lite väl mycket. Touretts-kollar manuset stup i kvarten, fast jag kan det utantill och så väger jag alldeles förmycket på fötterna. Men det kommer väl. Även den bästa talare har använt sig av ett - ööööh nån gång brukar jag intala mig. Så ser jag Martin Luther King stå på podiet och inleda med - I HAVE A ...ööö...? DREAM! och då känns det lite bättre. Fast det är på låssas.

Mentala bilder är bra att använda sig av. Jag gör det ofta. Som det här med utseende till exempel. Det gör liksom ingenting att jag i slutet av den här graviditeten antagligen kommer se ut som en dräktig flodhäst, som pustar runt i Jockes skjortor i strl XL och ett par grisrosa foppatofflor jag fått låna av svärmor. Ser jag fräsch ut i huvudet, som någon som är gravid i tex One Tree Hill (lagom smal, lagom brun, en perfekt rundad mage, kan ha snygga kläder i v39 och är pigg och glad jämt) så räcker det. Ibland.

Men ibland räcker för att få en hel drös av underbara dagar.

Tack för mig.
hej.
Strö lite socker på mig.

Huh!

Sitter och jobbar ikapp en himla massa skolarbete som bara fick ligga hela förra veckan. Med sjukdom och ledigt blev det liksom satt på prio 52, eller så. Men nu fan är det prio 1 på det. Av tvång och panik. Jag ligger verkligen sjukt långt efter och kan knappt andas. Som vanligt har jag pluggångest och andningen går upp till hyperventilationsfrekvens. Snart svimmar jag. Både av syrechocken och chokladchoken.

Ja, alltså. Jag har ätit typ 2/3 av en 200g Marabou-mjölkchoklad under morgonen. Anledning till detta bestyr: Eh, något oklart. Knappt att det var gott ens. Men det kan, och nu säger jag kan, ha något att göra med  det faktum att jag är gravid OCH har slutat att dricka kaffe igen. Nästan. Två koppar om dagen unnar jag mig. anledningen är den att jag vid ett större antal koppintag har fått starka samandragningar, och tycker inte att lilla nya är värd at gambla några koppar koffein på. Så avhållsamhet är på recept.

Men åter till det inledande huh!:et. GAAAH! Jag har så sjukt mycket att göra i veckan att jag fått skriva en lista.

Den ser ut enligt följande:
1. Jobba ikapp Marknadsföringen. Arbetsbörda: omänsklig.
2. Skriva och öva på klandertal till vardagsrasismen för Retoriken. Arbetsbörda: Normal, men något stressigt.
3. Gå på ALLA föreläsningar i veckan. Utan slarv. Arbetsbörda: Vad man kan förvänta sig av en elev, men för mig är det jobbigt.
4. Städa hemmet. Arbetsbörda: omänsklig.
5. Prioritera Iris framför allt annat, utom skolan. Arbetsbörda: Noll. Men knivigt att få ihop tiden.
6. Tränga bort dåligt samvete och mildra kärleksattacker jämtemot Iris för vår kommande barnfria helg. Arbetsbörda: Otrolig.
7. Packa väskor, samla ihop över hemmet utspridda viktigheter, och sätta sig på ett tåg till huvudstaden med Jocke och KOPPLA AV. Arbetsbörda: utom fattning.

Det senaste har jag liksom drabbat av ångestliknande (?) och mycket starka attacker av kärlek till Iris. Det varma hugget i bröstet när hon ler, pratar, gråter, springer eller dansar är typ vad det brukar vara - gånger 250. Jag vet inte om det har med galna graviditetshormoner att göra, eller det faktum att hon börjar bli så stor, självständig och förbannat grym och snart ska bli ännu större, mer självständig och om möjligt ännu grymmare. Plus storasyster. Ansvaret jag lägger i det kanske inte är så stort, men det känns symboliskt. Mitt lilla frö.

Nu måste jag lägga mig i soffan och gråta ner i kudden lite. Tysta, men rätt glada tårar, för livet. Och desperata, rätt dumma tårar, för stress.

Eller så tar jag en macka. Vi får se.

Running up that hill.

AAAAAH! (sträcker på mig och gäspar).
Vardag, och nu är jag tillbaka här. Jag har befunnit mig i världens största helgbubbla och har liksom varken velat eller orkat ta mig ur den. Men den sprack i morse 06.45 då klockan ringde och jag hade liksom inget annat val än att kravla mig ur den och se vad som fanns kvar av mitt vardagsjag. Status: jag är typ den jag var innan sjukdommar och påskägg tog över för en stund. Tyyyyp.

Visst är det konstigt att man efter 4 dagars ledighet liksom står lite ostadigt på benen första timmarna i nya vardagen? Man jobbar, och jobbar och jobbar, pluggar, tar hand om familj, hem och liv i åratal. Sen tar det bara några ynka dagar av ledig tid innan vardagshjärnan blir helt slö i kanten och man känner sig lite borttappad bland tider som ska passas och saker som måste göras. Helst nu också. Hur gör man? Jag kan inte. Jag har glömt...

Jag har ju varit så himla upptagen med detta:
Och jag gillar ju inte ens påsken. Egentligen.

Hur var er påsk?
Fågel, fisk eller mittemellan?The bad touch.
Orsaken till min frånvaro stavas:


BLÖÖÖÖRGH!
x12

Självklart.
Troubles will be gone.

hejhej.
Det går åt rätt håll här hemma (och nu när jag säger det inser jag faran i det).
Men Iris verkar betydligt piggare, och jag, ja än så länge har jag själv faktiskt inte kännt något ökat behov av att slänga upp mitt maginnehåll i toalettstolen åt fel håll, om ni fattar. Så vi får helt enkelt med spänning se hur det utvecklar sig. To be continued...

Roligare inlägg än det här kommer, men just nu håller vildungen på att riva lägenheten väldigt effektivt. Och så kan vi ju inte ha det så jag ber om att få återkomma till er vid ett lugnare tillfälle.

Ps. PUST! Det har blivit mycket svårare att både böja sig, springa efter stans vildaste kid och hålla ordning på hemmet nu när magen börjat ta fart och växa i stormfart. Och jag har halva tiden kvar. Hu! Ds.
Nu vill trollet gå ut. Står och bankar på dörren och vrålar - UUUUUUUUUTEEE!!
Hum. Vi får se hur det blir med den saken.

Det finns inga ord.Välkommna till stans sjukaste blogg!
Det hade ju kunnat vara en rolig utmärkelse i en annan mening, men nu är det inte det.

Vi har iallafall fått i oss lite käk, jag och pyret.
Iris Spagetti á la Naturell. Mamma Spagetti á la Bacon.
Iris gav sin mat betyget: GOTT! Äta mycket!
- Nä försiktigt Iris. Du kan börja kräk...
- BRÖÖÖLGHH KVÄÄCK. Splatt!
- ... börja kräkas igen...
- Buhuhu. BRÖÖÖLGH! Eeeeeklitt mamma...
- Men du.. Ingen fara, men nu får vi torka och duscha.
- NÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄHHHH!! UUUUUUOOOOUUUUAAAAAÄÄÄÄ!!!!
Tvångsdusch.
- NÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!!! DUMMA!!! MAMMA!! BUUUUHÄÄÄ!
- Så. Nu är vi klara.
- Meja. Meja! Petti. Petti! PETTIIIII!
- Petti? Aha, spagetti!
- Japp.
- Är du säker?
- Japp!
Tar fram mera. Klipper i små små små bitar. Blandar i lite mjölk och smör.
Konsistenen blir nästan gröt. Bra för små sjuka magar.
- MMMM petti.
- A. Ät försiktigt nu.
- Mm.
Äter försiktigt.
- MUUU!
- Mjölk? Inte lite vatten då? På sked. Såhär?
Visar.
- NÄ! MUU. MÖÖLK!
- Okej men då får du dricka lungt.
- Mm.
Dricker inte lungt.
- Drick lugnt... Lungt Iris!
- BRÖÖÖÖLGH! KVÄÄÄÄCK! BRÖÖÖÖLGHH!
- eeeeekklitt mammaaaa eeeeklitt. uuus. Mamma. Bäja mamma
- Hum.. A men vi ska duscha igen först.
- NÄÄÄÄÄÄÄÄÄHHH! BÄJA! KJAMA!
- Först duscha.
- Nä...
Tvångsdusch.
- AAAAAAAAAAAAAAAH!! NÄÄÄÄÄÄÄÄÄH! DUMMA! BUUUUHÄÄÄUUÄÄ!
- Så! Klar! Nu kan vi kramas.
- Mm. Mamma.
Kramas.
- Mamma?
- Mm Iris?
- BRÖÖÖÖLGH! BRÖÖÖLGH! KVÄÄÄÄCK! Splatt. Oj.
- ....
- Kjama!
- Vänta lite Iris. Mamma måste duscha.Sjukhus.

God morgon!
Ja, eller god var väl att ta i, men att bara skriva morgon känns... öö lite tomt.
Jag författa ihop några rader om den dubbla känslan när ens lill-troll drabbas av magsjuka.

Att som litet barn vakna mitt i natten och kräkas rakt ut, över sin madrass, sitt täcke och sin viktigaste ägodel i hela världen - tygelefantan Leffe, är inte roligt. Antagligen är det rent av skrämmande.

Att som mamma/pappa vakna upp till ljudet av hulkande gråt, gurgel och ynkliga - jiiielp.. jiiielp... uuus.... äkklit... jiiilep!, det är inte heller roligt.

Att tvångsduscha, och trösta och hjälpa med kräket, vyssa, och slänga sängkläder i tvätten, skrubba golv och madrasser, breda ut handdukar i stora sängen och åter igen trösta och klappa och söva om uppskärrat barn - det går av bara farten.

Men sen, när barnet sover med sin varma sjukhet, sin med tvål, blandade kräklukt, och sin lilla hallonmun nära nära mot din kind - det är då du önskar dig så långt bort därifrån som bara möjligt. För i ärlighetens namn, när jag om några dagar antagligen insjuknar i samma åkomma, lär det inte finnas någon där som vyssar, hjälper med kräket, klappar och håller om. Nä, tvärt om.
Det är sällan man är så ensam som när man befinner sig mitt i en magsjuka.
Mamma & tappert kräktroll

HEJ VÄNNER! Jag heter Matilda är 26 och allmänt awesome. Jag är dessutom morsa och feminist. Vidare skulle jag påstå att jag både är rätt rolig och lätt att älska.

SEN PODDAR JAG OCKSÅ. Tillsammans med min kollega MOA sänder jag "Moa&Matildas podcast" med 250.000 lyssnare i månaden. Ni kan lyssna här eller via iTunes.Vill du prata närmare med mig? oprofessionellblogg@gmail.combloglovin