Happyland.


Och så satte vi igång med baket. Iris tjöt av lycka och tryckte ner båda händerna i smör och havregryn.
Det hälldes lite kakao i bunken och mycket på bordet. Socker tog hon en extra deciliter av, ska det va så ska det va mentalitet. Härligt. Pärlsockret hamnade på en mängd olika ställen mamman inte tänkt sig från början, men va fasen. Det finns alltid någon som blir glad när man hittar socker på golvet (Iris).

Och gott blev det. Och mätt blev hon. Och somnade gjorde hon. Hjärtat mitt.

Kvar blev disken och stöket och en trött mamma.
En trött och glad mamma.

At home.


Idag är det VAB som gäller. Här kanske man bör klaga, säga att "ååå nää vara hemma med sjukt barn... fy!" (som vuxna gör i situationer som denna). Men det är bara mysigt. Vi ser på film, leker och ska baka chokladbollar.

Jag har liksom den bästa dagen på länge, och man får ha pyjamas på sig hur länge man vill.

/VAB-Föräldern'

Jag dödade en fjäril precis.

Jag dödade en fjäril precis. Så bländande vacker den var. Den försökte viska mig nåt men den kom lite för nära. Ty ljudet av dens vingslag ekar fortfarande emellan höga hus och en sönderslagen busskur. Färgglad och sprallig ville den nyfiket utforska mig. Vad ville den egentligen säga? Min nakna handflata förevigade dennes vila. På fuktig asfalt begraver jag den under några kvarglömda höstlöv. Hoppar på bussen och försöker drömma mig bort.


Gråkall höst räddar inga liv. Sparar inte på någon ammunition. Storvuxna fåglar flyger vilset omkring och letar efter värme i bakhasorna på bussen som tar mig till hållplats efter hållplats. Väntar tills bussen blivit helt tom innan jag kliver av för att sedan ovetande gå samma väg tillbaka några timmar senare. Fåglarna fortsätter följa bussen omedvetna om att alla klivit av. En tom buss på väg till nästa hållplats. Varför varnar ingen dem?

 

Ett glas rött på en tom bar. En man springer i panik utanför. Ett fönster krossas på andra sidan gatan. Någon kollar in. Jag ser men jag tittar inte. Tänder en cigarett för att se häftig ut medans ångesten blir allt tydligare. Kommer dom skylla på mig? Vad var det han egentligen försökte viska till mig? Molnen börjar samla kraft inför kvällens bravader. Folkmassorna börjar skingras i långsam takt. Endast dom modiga vågar sig kvar. Jag tar mig modet och går ut för att stå mitt kast.


Det kan inte vart han. Han skulle varit tydligare i såna fall. Tittar på min hand för att se om han lämnat någon ledtråd. Tomt. Jag hör att folk tittar på mig men kan inte se vad dom hör. Dagen blir liksom världen allt mörkare. Påverkad av dagen och min handling börjar jag promenera i bussens motsatta riktning. Löven börjar yra omkring mig. Människor passerar mig i panik. Bara dom modiga tar bussen hem.


Storvuxna fåglar vakar på hustaken. Löven leker nu tafatt i den hårda nordanvinden. Då. Ännu vackrare än den förra. En fjäril viskar till mig, ”Det var inte han, Han har aldrig och kommer aldrig finnas. Inte i din värld.” Jag sträcker ut min hand och låter den komma för nära. Vinden tröttnar på att hjälpa löven medans folk i massor kliver på bussen. Vinet gör sig påkommet och jag tänder ytterligare en cigg. Denna gång för att jag vill. Molnen har slutat för dagen och solen tittar fram. Förvirrade folkmassor slutar titta på mig, istället börjar jag att iaktta dom. Sakta börjar jag gå hemåt.På vägen hem ser jag en man döda en fjäril medans han väntar på bussen. Hoppas han får en bra dag.Krossa alla fönster.

Och det är här man tappar tron på Sverige som rättsamhälle.

Mannen frias från våldtäkt mot barn.
Flickan var 9 år, ett litet barn, men hovrätten anser att det fanns sociala faktorer som gjorde pappans "kontroll" av flickans oskuld riktig. 


/kräks på golvet

Lika barn avvika bäst.

MORRN' MORRN'.
Sovit gott? Det har inte jag. Jag drömmer mardrömmar. Hemska mardrömmar om död och lidande. Fyfan.

Nu sitter jag och läser kognitionsteori över en kopp.
För dåligt insatta: En typ av beteendevetenskap. Det är faktiskt jätteintressant, även om det inte låter så. Har precis avverkat ett stycke om människors uppfattningsförmåga av andra genom sig själva. I grund och botten om missförstånd och tolkningar.
Det är nyttigt att läsa om männskligt beteende. Det borde alla göra. En lärdom jag tagit de senaste veckorna är att det vi menar när vi säger eller skriver inte alltid är det som kommer fram till mottagaren.

Människan är av naturen lat och vi vill gärna ta den enkla vägen när vi ska förstå saker, som en text eller ett tal. Säg att 600 människor läser ett inlägg jag skriver. Då går inte min huvudsakliga mening ut 600 gånger. Jag får på min text 600 olika tolkningar beroende på vad ni upplevt tidigare, vilka ni är, vilken er inställning till mig är, vad era egna erfarenheter/kunskaper i ämnet är osv. Och som jag tidigare sa, människan är lat och tar gärna sin första tolkning sm sanning. Man försöker sällan förstå meningen med inlägget en längre stund utan bekräftar det man själv tänker och tycker. Säg att du tycker att jag är en idiot, då letar du i texten för att hitta punkter där det bekräftast - hon är en idiot. Som flygrädda letar efter faror med att sätta sig i ett flygplan. Låt oss säga ogillar jag någon ogillar jag ju sällan allt den personen tar sig för, men jag letar efter saker att ogilla och hittar dem alltid.

När jag skriver ett inlägg där jag vill få fram något väsentligt brukar jag sitta ett tag och kolla igenom texten och möjligheterna till stora feltolkningar. Jag försöker minimera riskerna för att jag ska tolkas helt åt helvete fel, men att nolla den är ju självklart omöjligt. 

Min mening här är enkel, svår att missförstå: Jag förstår att inte alla kan gilla mig, gilla det jag skriver eller tycka att jag är en bra person. Men man kan iallafall försöka slå sig ur sitt lata mönster. Livet blir lite roligare om man varje dag kan utmana sig själv genom att tänka efter lite och inte alltid utgå från sig själv och sin första intinkt. Ta inte saker allt för personligt och leta inte efter fel. För fel kommer du hitta i all evighet, men leva gör du bara en gång.
Finns det en så finns det flera.

Själv hemma. Lördagsförmiddag.
Kaffe(ja nu har jag gett med mig) och musik.

Allt skulle ha varit på gränsen till perfekt, om jag inte störts av en ömmande visdomstand.
Alltid är det något.Ge mig din förmiddag. Vad gör du? Hur känner du? 

/nyfiken


Make you feel my love.Vissa människor har ingen att älska & jag har två.
Ibland inser man med full kraft hur lycklig man är.Framåt för evigt.

HEJ VÄNNER! ...och fiender.
Idag har varit en sån där fin dag man orkar allt. 

Jag har orkat plugga hemma mycket - massor med grejer fick jag gjort.
Jag har orkat hämta ut två paket - masor av saker har jag fått.
Jag har orkat ta en två timmars power walk (gud vad jag hatar ordet, men att gå snabbt och svettas till musik i två timmar måste väl ändå klassas in i den genren?) - massor av kilometer har jag gått.
Och, jag orkade med en fyratimmars föreläsning - massor av, eh! ...non-stop krävdes det, men ja... ändå!
Frisk och kry! Och lite störig antar jag.

/hurtbullen

Winning a battle, losing the war.


Tittar man bort en sekund brukar någon snabb att ta vara på det för eget nöjes skull...

Yankee go home.

Jag är lite chokad och illamående.
Eller nåja, upprörd, på gränsen till nedstämd över folks dumhet. När jag var ute och sträckte på benen, gick jag förbi en butik här i stan som skyltade med diverse kläder (alla i någon typ av testosteronstin militär-machostil).
Första gången jag gick förbi sneglade jag bara in lite förstrött. Ändå tog det bara nån millisekund innan tröjan på bilden nedan fångade mitt fulla fokus.

Tänker: "Nä.. Det står väl inte..? Det kan omöjligt... Jo! Det gör det fan!"Ser ni vad motivet på tröjan är? Nä. Jag förstår det. (Bilden är en kass mobilbild jag var tvungen att gå och ta på tillbakavägen). Jo, på den übersmarta tröjan det så stolt skyltas med i denna skitbutik står den kaxiga texten "MAKE IT RAIN" tryckt över ett gäng tunga fallande bomber.

Fatta vad motbjudande den här tröjans budskap är! Den säger att det är asbra med bombräder, sönderfallna städer och hundratals dödade civila. I min mening hade det lika gärna kunnat vara ett stort hakkors tryckt på tröjan eller texten "JAG GILLAR ATT MÖRDA OSKYLDIGA HAHAHAHA!!!".

Fan, tänker inte affärsägare vad de sänder för budskap? Och än värre, tänker inte folk på vad de sätter på sig?
Jag kan inte hjälpa det men mina fördommar ser direkt en sjukt osäker 18-27årig kille, som tränat lite för många dagar på gym i veckan, solat lite för länge i solarier, färgat håret mörkt och har så mycket vax att håret liksom glänser, har tjock silverkejda runt halsen, tittat lite för mycket på amerikanska action-filmer och ett sex-pack öl och en slitstidning där hjärnan borde vara.

Nä. ingen är perfekt, men att ens överväga att sätta på sig den där jävla tröjan, borde klassas som hets mot folkgrupp.

/upprörd

Good day today.Gäsp & godmorgon!
Studera-hemma-dag inleds med frukost, lättsam tidning och bra musik.

/göttarn'


Just nu.

Status på barn: Sovande.
Status på mamma: Hungrig.
Status på pappa: Ovillig att laga mat till mamma.We found love.


"ATT VARA EN BRA PAPPA".

När man får barn blir man förälder. Kvinna blir mamma, mannen blir pappa. Detta oavsett hur familjesituationen ser ut, för föräldrakombinationen kan göras lång. Men i vårt fall, kärnfamiljsfallet, består vår familj just nu av en mamma. En pappa. Ett barn.

Mamman anses vara the number one för barnet. Att de två ska ha ett "särskillt band" är allmänt kännt. Något som kommer "med modersmjölken". Och visst, man knöt ann till sin lilla bebis under månader av konstant amning. Man ammar, om man ammar, dag som natt. Ingen rast där. Anknytningen börjar egentligen redan i fosterstadiet. Mamma bär barnet i magen, nära hjärtat, och känner rörelser och känner smärta. Barn är hårdhänta från början. Och det gör ont att föda. Men man känner, det gör man verkligen.
Mamman har efter förlossning och spädbarnsperiod ett visst försprång på pappan. Det är så det är. Biologi. Jag hade livmodern och brösten, inte Jocke. Men pappan är precis lika viktig som mamman. Precis lika lämpad att ta hand om en bebis. Precis lika kapabel att vagga, sjunga, vara vaken, gå med vagnen och bära. Jag tror det är här avgörandet kommer. Att man släpper in pappa ordentligt och låter honom lära sig själv.
Jag säger inte att det är lätt att låta bli att rycka en gråtande bebis ur armarna på någon som gör tvärt om mot vad man själv lärt sig fungerar, men jag säger att det är nödvändigt.

I vårt fall har inte jag och Iris något särskillt band. Jag ser mig inte som hennes number one. Jag är inte förälder ett. Den som står närmast, älskar mest och är mest närvarande. Jag vill inte vara det heller. Har inga ambitioner att vara "bästa föräldern". Jag och Jocke delar lika. Vi är Iris föräldrar, det är inte viktigt vem som är mamma och vem som är pappa. Det är bara namn, inte roller. Jag är inte den vårdande, ömmande, stöttande, vyssande. Jocke är inte ointresserad, distansierad, lek- och flamsföräldern. Vi är alla roller tillsammans. Vi kompleterar, stöttar upp där den andra ibland brister och är båda intresserade av vårt barn. Vi är båda intresserade av att alltid vara den bästa föräldern man förmår sig att vara.
Och ska jag vara ärlig, är Jocke den bättre föräldern av oss. Han ser alltid Iris behov som de mest akuta. Jag kan vara mer självisk och tycka att det är viktigare att jag får äta upp innan vi byter blöja.

Men den allmäna synen på en pappa är annorlunda. Mamman förväntas att först och främst utgå från sin MAMMAROLL. Se barnet först. Bara ta beslut som gynnar familjen. Pappan och hans PAPPAROLL är en betydligt mer lättsam karaktär. Kan han välja jobb och karriär ska han och kan han välja nöjen och fritid får han. Väljer mamma så, anses hon vara en DÅLIG MAMMA. Pappan bara en NORMAL PAPPA. För tusan, man kan ju alltid fuska upp sina pappapoäng genom att vara en "bra pappa" när folk ser på! Genom att byta blöjor när man har gäster. Att busa så barnet skrattar högt och gulligt så folk hör. Köpa godis och teaterviska: "Säg inget till mamma...!", och blinka med ena ögat mot kringstående vuxna. Då kompenserar det alltid upp det dåliga. Då sätter sig bilden "EN BRA PAPPA". Helt oförtjänt. Det upprör mig att dessa pappor existerar i så stor utsträckning.

Jag skulle aldrig skaffa barn med en man som inte vore intresserad av sin familj. Inte ville vara med sina barn, inte tyckte att det var viktigt att vara närvarade, intresserad och mena allvar med sitt föräldraskap. När jag blev gravid med Iris, var det inte faktum som "vi kommer alltid vara tillsammans", "jag älskar Joakim" som vägde upp beslutet att bli förälder.
Det var insikten om att han skulle bli en fantastisk pappa. Herregud, livet tar de mest tvära svängar, och även om jag önskar av hela mitt hjärta att det alltid är jag och Joakim, är det viktigaste ändå att Iris alltid kommer ha världens bästa pappa.


I can talk.Att spendera kvällen på högskolan kan vara sådär kul,
men känna sig både klok och ambitiös är alltid roligt.

Kunskap och utbildning är fan bland det finaste du kan ge dig själv.
(och ja, det är kaffe i koppen. På fyratimmarsföreläsningar är alla medel tillåtna, även om man försöker dra ner).
Winter winds.I snön är livet härligt både för både barn och vuxen.


Both sides are even.Och man kan prata sig hes om älgstekar, filé mignon, scampi, rödvinssåser, långkok, surdegsbröd, ungsrostad potatis och créme brûlé...

...eller så kan man ta och göra sig en knäckemacka med kaviar och ägg. Matperfektion!

/Sveriges mästerkock 2012


Jag ger dig min morgon.Vår i vas.Unge i utdragen låda.

Mamman och barnet steg upp tidigt denna söndagmorgon.
Ja, mitt barn förstår sig inte alls på det där med att söndag är vilodag.
I hennes värld är det "Uppe-tidigt-och-vara-sjövild-dagen".
Eftersom herrn i huset varit ute på tillställning under kvällen/natten, fick jag alltså anmäla mig till morgontjänstgöring.

Och visst hade vi mysigt.
Pippi, Tommy & Annika gjorde oss sällis, både på TV och i dockformat.
Iris har fått pippi på Pippi.
Hon säger "PIPPI PIPPI PIPPI!" och hoppar upp och ner.
Hon kramar sin lilla Pippidocka och bär med sig den överallt.
Hon badar den, matar den, pussar den. och har tommy och annika tur får de också vara med. (Parantes 1: Hon kallar för övrigt Annika-dockan för pappa).

Frukosten hade mamma tänkt sig som en lugn halvtimma. Barnet - not so much.
Mammans té (Parantes 2: Vad fan har hänt med mig? KAFFE, JAG VILL HA KAFFE!!!) svalnade ett flertal gånger i takt med barnets ambisösa försök att flyga/hoppa/klättra/åla sig ut matstolen.
Men sen kom mamman på råd och rostade ett bröd, skalade vindruvor, skar små bitar ost och skinka och satte framför vilden. Då gick det bra i 5 minuter. Iris, Pippi, Tommy & Annika åt förnöjt.
Mamman hann läsa 3 sidor i ELLE Intreör.

5 välförtjänta minuter i himlen.


Frukostbestyr.


Förbannat kall(t).


fyra nyanser skövdemorgon från iskall balkong.


Städa, städa varje fredag och så varje jul. Det tycker jag är kul...

Pust och puh...
Nu har jag gjort mig till att städa hela hemmet. Svärisarna kommer på besök i kvällningen, och då gör man sig till och fixar och grejar hemma. De (läs svärmor) får inte tro att deras älskade förstföding flyttat ihop och skaffat barn med någon slappröv som inte kan hålla hemmet skinade rent och ytorna nogrant avtorkade. Höhö.

Nä. Inte alls, men det kryper i mig om någon kommer hem till mig när det är som stökigast. Sådär när TV-bänken är helt fjunig av damm, sängen obäddad sedan förra torsdagen och det ligger halvdruckna vällingflaskor både i soffan och på toaletten. Ja, sådär som det ser ut hemma mest.

/slutkörd


Bloggar jag läser.

För att skriva en välbalanserad och intressant blogg behövs självfallet tonvis med inspiration.
En stor del av det får jag gratis av livet men en del får man ta och leta upp själv. Som bekant läser jag ju själv ett stort antal bloggar (oftast då jag borde plugga eller göra "viktiga saker") och tänkte att jag skulle dela med mig av de allra, allra bästa till er. Så håll till godo, och tacka för tipsen.
DET ÄR EN ORDER! Eh.. ja.
Jag har delat upp dem i mina fyra Bloglovin'-kategorier för att ni lättare ska kunna hitta er nya favorit.

FÖRESTEN, era bovar!
Följa mig och min fantastiska blogg på Bloglovin' gör du här!
Jag upplever det som om jag har alldeles för få följare i proportion till hur många ni är som läser mig varje dag. Ändring i den statistiken tack!
Först ut är underbara aCarolina.
Henne har jag talat varmt om tidigare. Hennes mysiga blogg tar upp föräldraskap och fler fina ämnen.
Carolina har som den starka person hon är, kämpat sig ur svårigheter och bloggar öppenhjärtigt om den dagliga kampen att inte falla tillbaka i gamla mönster. Väl värd ett besök!
Sedan en annan toppenmorsa, Anouk - Mamma & Vardagsfilosof.
En rolig och träffsäker blogg,
även den om vardagen med småbarn och större tankar om livet.
Uppdateringen kunde varit bättre, ur läsarsynpunkt,
men det ger också en rättvis bild av mammalivet. Man hinner liksom inte allt.

En helt fantstisk provocerande blogg av femenistikonen Natashja Blomberg. Här innen sitter man med hjärtat i halsgropen och bara njuter av en människa som vågar uttrycka sina åsikter och ge plats åt sin starka personlighet. Läs och älska!
Den här bloggen var svårplacerad.
Under "sköna morsor" eller "makalösa fotografer" var frågan.
Nina är ju liksom varken mer eller mindre det andra. Dessutom är hon en skicklig formgivare och bloggar friskt om sunda åsikter. Besök och bli kvar!
Självklart liksom! A. Schulman måste vara en av vår tids mest träffsäkra och i viss mån också provocerande skribenter. Jag har följt alla hans bloggar de senaste 5 åren och typ varje dag sitter man där med skrattårarna i ögonen, kramp i magen och njuter av orden.
kan ärligt tillskriva sig följande: krönikör, debattör och bloggare.
Lisa driver en meningsfull debattblogg som jag lusläser vid varje uppdatering.
Väl värt ett besök av dig som vill hålla dig ajour med aktuella debatter och mediabevakningar.
en drömsk och sinnesjukt vacker blogg av Ulrika Kestere, fotograf och illustratör verkam i Lund.
Här inne hittar jag alltid inspiration och får vackra tankar.
Hilda Grahnat är speciell.
I hennes blogg blandas foto och formgivninge med inredning och vardagstankar.
Alla som söker efter en egen värld att smyga in i ett tag finner nog en här. Förtrollande och mysig.
Det här kan estetiskt vara det bästa nätet har att erbjuda.
SgtSalt - Foto &Filosofi, blandar verklighet med surrealism på ett trollbindande vis.
Uppdateringen kan vara lite sådär i ärlighetens namn, men kvalitet framför kvantitet är väl att föredra.
Fotografi och illustration i världsklass.
är också en estetisk pärla och ett digitalt mästerverk.
Mer behöver jag knappst säga.
Först ut i kategorin är Trendenser.
En stor inredningsblogg med välförtjänt måna besökare. Frida Berglund har bloggat om inredning sedan 2005 och blandar inredningsreportage från världen med bilder ur sitt eget boende. Dessutom föreläser hon inom ämnet inredning.
Kreativ inredning drivs av Sofia.
Student som kompenserar sin egen snäva inredningsbudget på bloggen där man kan ta ut svängarna ordentligt.
Fina små "gör-det-själv-tips" varvas med shoppinginpiration och fantastiska inredningsbilder.
På Emmas designblogg finner du en inredningsblogg i skandinavisk stil.
Passar dig som gillar avskalad stilren inredning.
En färglad och vacker värld finns på Design & Inredningsbloggen.
Här blandar Pethra Stahre färglada hem med fantastiska konsttips.
En riktig guldgruva för dig som är konstintresserad.
Titta in!

Kaospassageraren.


Tjena.
Barnet flyger runt, runt, runt benen på mig och sprider kaksmulor över mitt relativt nystädade golv. Pippi rymmer hemifrån på TV:n och en telefonladdare agerar hund i 1,5-åringens fantasi. Hon släpar den runt i lägenheten. Det blir små repor i parketten och ibland slår den hårt emot någon möbel. Pennor ligger utan kork i soffan och en majskrok sitter fastlimmad på vitrinskåpets glas. Ibland klättar hon upp jättehögt på en pall och skriker "TITTA!", "MAMMA TITTA!".

Mitt i allt det står jag. Trött och glad. Glad över att mitt barn är friskt, har fantasi och leker. Vad mer kan man begära av livet?


The drugs don't work.

Nä-ä. Jag känner liksom inte för någonting just idag. Det kan grunda sig i att jag har gett upp kaffet. Mitt älskade kaffe som får mig alltid att känna mig både smart, ajour och inspirerad. Jag dricker det inte längre.


Så, undrar ni och lägger era huvuden på sidan, varför tar du inte och dricker en kopp då? Varför har du slutat, om du mår dåligt över det? Och svaret, mina damer och herrar, det är enkelt. Just nu mår jag mer dåligt av att dricka det än om jag låter bli. Låter kanske konstigt, men något har hänt som får mig att må pyton av kaffe. Jag blir darrig, mår illa och känner mig stirrig. Känner mig som en junkie på avvänjning. En ryckig och otrevlig spillra till människa som utan sin drog förfaller ytterligare.

Men, jag är inte orolig. Om ett tag kan jag nog återerövra kaffet. Jag måste bara ge systemet lite tid att starta om. Låta någonting ta tid för en gång skull. Det är svårt, men det går. Och jag väntar tålmodigt på att få hälla i mig rykande svart kaffe. När den dagen kommer, då får jag livet åter.


/galen


Jag ska måla hela världen, lilla mamma.


Skåda min lilla Da Vinci.
Utrustad med ett stort tålamod och med tungan rätt i munnen skapade Iris igår kväll det ena mästerverket efter det andra. Ni skulle ha sett passionen, glöden, viljan att skapa. Färgen skvätte, tårar föll, skratt klingade högt och klart och tillslut var hon färdig.

Ett till sitt eget rum blev det, ett till mammas och pappas och ett som hon slängde på golvet och rev sönder. Oklart varför. Men man ska väl knappast försöka förstå sig på de största konstnärerna. Tillfredställer det kreativa arbete inte ens egna förväntningar kanske det bara måste förstöras. Det är kanske inte svårare än så...

Skämt och sido. Jag älskar att Iris har intresse för färg och för att måla. Jag ska elda på hennes kreativitet likt en mycket hängiven fotbollspappa eldar på sina barn från sidan av planen. Skillnaden är att jag aldrig ska tvinga eller hota. Bara älska inskten om att hon vill måla. Jag ska förbereda, titta på om jag får, torka och skölja efteråt (jag är av den föreställningen att behöva städa efteråt kan döda barns intresse för att vilja måla. Jag städar gärna om det hänger på det) och sätta upp på väggen - bästa platsen.

Jag vet hur viktigt det kreativa är för mig, jag vill gärna ge mina barn samma utloppskälla tillbaka. Och börjar det med ett kladdigt kök och ett exalterat litet barn är jag överlycklig!


Lose yourself.

buäääh!
Jag vill en gång för alla bara erkänna att jag har dålig karaktär. Framför allt dålig karaktär när det gäller att plugga.

Sätter jag mig framför datorn är allt frid och fröjd i typ 20 min. Sen börjar tankarna fladdra. Man blir sugen på att läsa bloggar istället för tunga psykologitexter. Man känner för en promenad istället för att sitta still på en hård skrivbordsstol. man känner för att titta på ett avsnitt ur någon TV-serie istället för en webbföresläsning i retorik. Fan, det är hopplöst! Jag behöver hjälp!

Karaktärshöjande pluggtips mottages med varm hand!
/desperatTime to pretend.

GOD KVÄLL
Hoppas dagen har varit bra. Bättre än min, kan jag iallafall hoppas, då inget har gått enligt dagsplanen. Men det är glömt nu. Iris hemkomst från förskolan får vilken skitdag som helst att te sig lite bättre.

Så till kvällens bloggämne.
Någonstans läste jag frågeställningen, "Är du fördomsfull eller fördomsfri?" och fann den väldigt tänkvärd.
Självklart vill jag gensat haspla ur mig; "fördomsfri! Alla gånger fördomsfri!". Fast vid närmare eftertanke  stämmer det ju inte helt med verkligheten. Klart jag har fördommar. En hel bunt med fördommar som läcker ur mig titt som tätt. Endel är jag inte ens medveten om att jag bär på, förens jag hör mig själv säga ord och peka finger.

Jag tycker synd lite om tonårsföräldrar, det har jag redan tagit upp. Jag tror att de har det tufft och kanske är lite för omogna att bli föräldrar.
Jag blir mer aktsam om jag möter ett gäng invandrarkillar en mörk kväll påväg hem, än några svenneungar.
Jag tror ofta att killar som har pluggat diverse kurser i dataprogramering och har vargar på tröjan är jättenördiga, har social fobi och bara älskar fantasy och anime-porr.
Att folk som är jättetjocka är lata.
osv.

Låter det som någon som är fördomsfri? Nä. Inte riktigt va?
Men jag vill också understryka att jag försöker vara vidsynt. Att mina fördommar inte är extrema på något sätt. Att jag verkligen försöker jobba med fördommarna jag kofronteras med. Jag är ju medveten om att alla människor är individer och inte bör gruperas ihop utan att få vara aldeles fristående. Ett eget exemplar och inte en fördom.

Fördommar handlar i slutändan bara om att vara dåligt upplyst. Om att inte orka bry sig på djupet och försöka förstå. Att vara rädd för att någon annans verklighet. Och vadå, då kanske jag är fördomsfri ändå. För att jag verkligen försöker förstå hur och varför. Jag är intresserad och öppen, bara folk som är berörda eller bättre insatta tar sig tid att förklara och bjuda in mig.
Så jag vill nog säga att jag är både och. Både fri och full, om man kan uttrycka sig så utan att bli missförståd.Hur ser du på saken? Är du fördomsfull eller fördomsfri?Att våga inse sina egna brister är alltid en bit på vägen.


Animals of prey.


A little respect.Jag är en person som ganska lätt blit upprörd.
Jag blir uppriktigt irriterad över folks trångsynthet, gnälliga framtoning och behov av att altid lägga sig i och värdera andras liv och andras val. Jag vet. Det är inte särskillt kreativt att bli irriterad, knyta näven så hårt att naglarna river i handflatan och stöta fram ett "ÅÅÅÅHH!" när ingen hör. Men jag vill inte heller vara den där jobbiga. Hon som också lägger sig i och gnäller.
Att blogga är lite av en ventil.

Något som börjat uppröra mig det senaste är folk som antyder att man ger upp delar av sitt liv när man får barn. Att man missar något. Att man halkar efter i livet. Eller att man ställer till det bara för att allt inte sker i rätt ordning. Förlovning-hus-äktenskap-barn. För som det framställs, så tar barn bara tar och tar och tar - hela tiden. Och visst. Det är apjobbigt att vara förälder. Fruktansvärt krävande är det att bli såpass känslomässigt engegerad i en liten bebis att man vet att man skulle dö om det hände den något. Man sover lite och man är ofta stressad. Men utöver det är det också underbart att få barn.

Jag känner aldrig att jag missat något sedan Iris föddes, eller innan det heller. Att jag inte köpt något hus känns inte jobbigt. Att jag läser utan fast arbete känns inte jobbigt. Att jag och Jocke bara var tillsammans 1,5 år innan jag blev gravid känns inte jobbigt. Att jag var 22 när Iris föddes känns inte jobbigt. Det är alla andra som tycker det.

Jag är nöjd. Jag är lycklig. Och att jag han bli det innan jag skaffat allt det där man bör, ja det kanske är det som är jobbigt. Inte för mig, utan för andra.


Pengar.

Vardagen med en 1,5 åring:

Igår hittade jag tre ihopskrynklade 100-lappar i sopskåpet och under helgen har jag letat mig fördärvad efter mitt VISA-kort någon smugit ur min plånbok och lagt.. Ja, på något annat ställe. Har fortfarande inte hittat det. 90 stökiga kvm blir plötsligt så stora när man letar efter något så litet och platt.

UNGE!Such great heights.

Fredagskänslan ligger som en mysig varm hand över min rygg. Som beröring från någon du tycker mycket mycket om.

Ja, vad säger man. Vad tråkig och förutsägbar jag känner mig, och jag suddar ut orden "Härliga, härliga fredag!" och skäms lite för att jag tänkte använda dem. Jag har inte bloggat på några dagar "för att få inspirationen åter", och så väljer jag ett ämne så blassé som fredagen bra varande. Jag hade lika gärna kunnat skriva om vädret. Men ändå.
Jag skriver. Och jag skriver något positivt.

På måndag börjar jag plugga igen. Marknadsföring. Retorik. Och en kurs i Kulturjournalism. Jag ser fram emot det. Verkligen. En kurs som bättrar på CV:t lite. En som är nyttig att ha  med sig. Och en, bara för intressets skull. Känns som en vinnande kombination.

Och helgen känns åter som en riktig helg. Lov i all ära, men det blir segt i längden. Jag mår inte bra av att inte göra någonting. Hjärnan ligger som en blöt disktrasa i huvudet och väntar på att åter få tas i bruk.

Så på måndag kan ni räkna med att få se och höra betydligt mycket mer av mig.

Glasäpplen.
Bloggpaus. Det här är inte bloggande. Det här är bara lite ytligheter.

Och ibland, när man inte är helt på topp få man hitta sina njutningar i dessa ytligheter. Typ inredning.

Hade jag pengar hade jag handlat (ohälsosamt mycket antagligen) på danska House Doctor. Nu har jag inte pengar så jag nöjer mig med att titta. Titta och må bättre.


Rehab.

Bästa läsare.

Jag är ledsen för att jag är frånvarande.
Men mest ledsen är jag för att ni är frånvarande. För att ni drar lämnar mig.

Jag känner mig lite fruktansvärt rutten just nu. Jag har inte orkat blogga. Inte orkat vara en intressant person.
Knappt orkat vara en person alls.

Så jag ber er. Kom tillbaka!
Om en stund. För jag tänkte att jag ska ta en paus, några dagar kanske, och sedan ska jag komma tillbaka. Starkare. Friskare. Intressantare.

För såhär kan vi inte ha det. Det är jag medveten om.

Så tack för att ni låter mig vila.
Tack för att ni hjälper mig bli den ni vill ha.

I'm a bird now.
Idag satte jag den lilla människan som kallar mig mamma i julklappspulkan och drog iväg henne på äventyr.
Vi gick långt och länge. Barnet sjöng och skrattade. Mamman stånkade och svettades fram över sandade gator. 
När vi nått vårt mål höll barnet upp det medhavda godset som fraktats i puklan även det.
"DÄÄÄÄHÄÄÄ!" skrek hon bestämt.
"KWAK KWAK!" sa ankan som stod närmast.

Och så kunde ankmatningen ta sin början.
Vilken syn.
300 hungriga ankor som kvackande samlades runt oss i en ring.
Mamman blev lite rädd men barnet skrek av förtjusning. Viftade, skrattade och matade direkt ur handen. Tuff "ingen rädder för ankan här"-attityd.
En anka satte sig i pulkan. Barnet kiknade av skratt. Mamman rös av skräck. Försökte putta bort. Gick inte.

När ankorna väl avlägsnat sig, då de förstått att ingen mer brödutdelning skulle ske, var det dags att gå hem.
Trodde mamma.
Barnet värjde sig från detta påfund med hela sitt lilla väsen. Skrek. Sparkade. Ropade: "NÄÄ! NÄÄ! KA! KA! KA!"
Så med löfte om att få gå själv tog vi oss hem igen.
Det tog 58 minuter för barnet att gå 2 km. Men har man korta ben och en stor nyfikenhet på livet är det ju så. Men idag hade vi tid.
Älskade tid.


Jag har simmat långt ut från land.

God eftermiddag, kära helgfirare.

I brist på egna idéer låter jag mig inspireras av två inlägg av aCarolina, förövrigt en fantastisk bloggare, inspiratör och mamma som jag med förtjusning väntat på uppdateringar ifrån varje dag i snart två år.

Ämnet är mat. Socker och mat, för att vara tydlig.
Till skillnad från Carolina, som kämpat sig ur svåra problem, har mat aldrig varit ett issue för mig. Mat har liksom aldrig intresserat mig egentligen. Älskar att äta gott gör jag visserligen, men lika gärna kan jag bara ta en ostmacka och tycka det är lika bra. Bara det mättar.
Jag lider inte av något sockerberoende. Ingen övervikt. Inget sådant.

Men jag kan ändå ha problem med mat. Jag äter för lite. På dåliga tider. Och jag äter för snabbt.
Jag är 156 cm lång och väger för närvarande 51 kilo. Lagom vikt till min kropp.
Jag har ett ungefärligt BMI på 21, alltså vad som går under "idéalvikt". Jag mår bra, fast jag äter skitdåligt. Jag har en personlig skitdålig matkultur. Ett oansvarigt sätt att få i mig det jag behöver. Eller inte få i mig det. Jag äter ofta det jag är sugen poå istället för det jag borde. Pizza mitt i veckan eller endast en tallrik fil och lite choklad under hel pluggdag. Jag kan skämas jättemycket för det. Att jag inte har någon koll. Inget intresse. Jag slarvar så sjukt mycket och jag inser knappt faran i det.

Jag äter inte mycket utan blir snabbt mätt. Ibland har det lett till viktras. Till dåligt mående. Till orkeslöshet och irritation. Ibland till det motsatta. Jag slarvar med att ta hand om min kropp, näringsmässigt och vet liksom inte hur jag ska hitta verktygen för att börja på riktigt.
Jag tror inte på dieter. Inte på att utesluta. Jag tror på variation och omsorg. Det jag inte har.

Iris mat försöker jag vara noga med.
Frukost-frukt/litet mellanmål-lunch-mellanmål-middag-kvällsvälling.
På förskolan fixar de mycket av det där. Frukost-frukt-lunch-mellanmål. Allt vi behöver stå för är då middag och kvällsvälling. Plus en flaska morgonvälling, för att veta att hon får i sig något om hon inte gillar frukosten.
Hon får fika. Dricka festis. Smaka på glass och godis. Äta McDonaldsmat. Om hon VILL. Jag sitter inte och trugar i henne choklad om hon är ointresserad. Vilket hon oftas är. Hon har inget intresse för socker, likt många små barn.

Som liten fick jag inte äta godis. Inte dricka läsk. Inte fika mycket. Socker var ajabaja. Lördagsgodis kom ganska sent i livet och fredasmys var "bara" godare mat än på vardagen. Inte chips eller popcorn.
Jag säger inte att mamma gjorde fel, hon gjorde på sitt sätt. Försökte skydda mig och min syster från socker, karies och övervikt genom att säga nej eller lägga majskorn i tablettaskar. Jag tror att jag tog mer skada av det än  nytta, även om jag inte heller utvecklat något som helst sockersug. Men när jag äter godis, KAN jag få dålig samvete. Utan att behöva det för jag äter sällan mycket. Men ändå, det där förbannade dåliga samvetet. Endel kanske säger att det var så mamma lyckades. Det är därför jag inte äter. Att det är bra.
Jag tror att det är tvärt om. Att det är det som är skadan av det hela.
Jag lägger inget agg mot mamma. Hon var och är en fatastisk mamma. Men på den här biten kommer jag göra skillnad. Stor skillnad.

Iris kommer att få lördagsgodis när hon vill ha det. Jag kommer klappa henne på magen om hon ätit för mycket, istället för att säga att det är så det blir. Aldrig spela på samvetet. Aldrig säga att hon kommer bli tjock, för det är mitt ansvar, inte hennes. Och med lek och stoj och lagom mängd onyttigt är det ingen "fara". Om man nu tycker några kilo för mycket är fara.
Vi kommer absolut att äta chips i soffan hela familjen till fredagsfilmen. Iris äter redan cheese-balls med god aptit (på fredagar eller lördagar). Och pepperkakor (favoritfikat nr 1) varje dag.

Det hela gäller bara balans. Omsorg, känsla och balans.
Vilket jag försöker jobba med, trots att det går trögt.
Meet me in the morning.

Morn' morn'.
Iris kastar rågpuffar på golvet och trampar på dem. Kras kras.
Jag ligger i soffan under varma täcket och ropar lamt "aj aj".
Hon flinar upp sig och kommer trampande.
Ger mig en puss.
Och det är då man älskar henne med hela hjärtat.

Sen börjar hon trycka på sin Baby Farm-traktor.
Först på tutan: "TTHNÖÖÖÖÖTTTTH THHNÖÖÖÖÖTH!!"
Sen på bonden: "DIDIDATTERA DA IAIA OOOO TARALLALA LA LALALA IAIA OOOO!!!"
Sen alla djuren: MÖÖÖÖÖHHH! (ko) SZZCHH SZZCHH (gris) IIIHIIHIII (häst) KUCKELIKUUUUU (tupp) BÄÄÄÄÄÄÄH (får)
Allt i 1000db.

Känslan av obegränsad kärlek bleknar.
Men bara lite.
Ten years older.

Kvällstankar från halvavslappnad mammahjärna.

Sitter i soffan och kollar på Juno. Det är säkert 8:e gången jag ser den. Jag har tycker att den är helt fantastisk, ända sedan första gången jag bekantade mig med 16-åriga, gravida Juno som letar efter de perfekta adoptivföräldrarna åt sitt ofödda barn.

Tonårsföräldrar berör mig i själen. Där av kvällens inlägg. Jag har så blandade känslor gentemot dem. För det första tycker jag på något plan att de är rockstjärnor. Modiga och coola. Tänk att tanken finns att föda och ha viljan att ta hand om ett barn som 15-16-17åring. Det känns strongt. Jag vet att jag själv aldrig ens hade tänkt tanken vid den åldern. Så därför. en eloge åt ert mod. Er goda vilja. Era ambitioner.

Sen tar det slut. Sen tycker jag bara synd om. Barn ska inte behöva ta ställning till att bli förälder och det ENORMA ansvar du lägger på dina axlar. Späda 15-årsaxlar är inte gjorda för en sådan tyngd. Mina är det inte heller, och kanske inte heller den 38-åriga kvinna som föder sitt första barn.
Men jag är vuxen, relativt ung men defenitivt vuxen.

Det är inte 16-åringen som blir mamma. Hon får varken köpa cigg, rösta, skriva under kontrakt eller ens gå på krogen eller till bolaget. Men mamma blir hon. Mamma som barn. Och barnet blir barn till ett barn.
16-åringen ska bara behöva bry sig om gymnasieval, föräldrafria fester, kläder, biofilmer och tonårsfladdrande kärlek. Inte livslångt ansvarstagande och vaknätter. Det är inte en skröna. Med ett barn åldras du 10 år. Vare sig ditt intellekt vill det eller ej. Och du flyttar huvudansvar från dig själv, ditt i 16-års ålder världsuppfyllda ego, till en liten 4-kilos varelse du knappt känner. Någon som orsakar dig smärta, ett liv oigenkänligt från det du hittills levt, ångesttankar och såriga bröstvårtor. Men också obegränsad, vilkorslös kärlek. Kan man verkligen ta in allt det vid 16-års ålder och göra någgot enastående av det? Kan man det vid 23? Vid 45? Jag vet inte.

Jag vill inte moralisera. Inte gnälla. Inte kasta sten i mitt 23-åriga mammaglashus. Jag har ingen direkt mening. Inget jag vill ändra på. Bara en massa känslor att uttrycka. För och emot. Velar. Trampar på stället. Tycker synd om, beundrar, är ledsen för, är glad för. Blandat liksom.

Innan jul träffade jag en mycket ung förälder och hade ett kort samtal. Vi möttes vid ett övergångställe i trakterna nära mitt hem. Han väntade på bussen, jag på att bilar skulle stanna så jag kunde gå över gatan. Han i löst sittande jeans, keps med rak skärm och en svart percingring i läppen. Efter ett snabbt öga på Iris i vagnen, (hon leendes och hej-hejandes) valde han att säga: "Söt unge! Hur gammal?" Efter ett lite förvånat och stressat svar från mig log han och sa: "Har också ett barn. Han är 4 månader. Jag ska vara pappaledig nu fram till sommarlovet" sen kom hans buss och jag kunde gå över gatan. Med hjärtat långsamt slående i bröstet. Lite häpen över hans anförtroende. Lite irriterad på mig själv för mitt tafatta beteende. Min fåordighet. Mycket tagen av stoltheten i hans nyss mörknade röst. Där, utanför högstadieskolan, stod en kille med samma föräldrakärlek jag själv har i magen, i bröstet, i huvudet. Och jag kände mig dum. Dum för att jag gång på gång tvivlar på mycket unga föräldrar.

Jag tycker fortfarande inte att man ska bli förälder innan man är vuxen. Men jag tycker inte heller man ska misstro dem som trots allt blir det. Vi möts, förhoppningsvis, i kärleken till våra barn. Mer kan vi inte göra. I och med att vi väljer föräldraskapet blundar och hoppar vi mot något okänt. Något fantastiskt. Oavsett ålder.Iris, 6 veckor gammal.
Dotter till en extremt oförberedd och skräckslagen mamma.
Älskad av två stolta och fantastiska föräldrar.
Next year.

Sådär ja.
Jag får väl ta och skriva en sådan där årssumering det förväntas av mig.
Men jag gör det på mitt sätta och väljer ut fem ynka ord för det gamla året, 2011:

KÄRLEKSFULLT
KÄMPIGT
ROLIGT
KAOTISKT
UTVECKLANDE


Och så väljer jag fem ord jag tror kommer stämma något sånär med det här nya, 2012:

GLÄDJANDE
STRESSIGT
FÖRVÄNTANSFULLT
GALET
och åter igen... ROLIGT

Jag har inte gett några nyårslöften. Inte i år heller. Jag tror inte på sånt, och har så aldrig gjort. Jag tror det är för lätt att svepas med i tanken "nytt år nya möjligheter" och blunda för tanken att det är DU som är dina möjligheter, inte ett nytt år. Du kan göra skillnad hela året. Hela livet.
Jag, personligen, tror ett löfte blir lättare att hålla om det inte knyts till ett datum, en månad, en kollektiv inställning. Jag använder istället mitt nya år till att tänka och känna vad jag vill förändra, jag struntar i att bara göra.

Och vem vet, jag kanske ändå är en helt ny person när det här året är slut?
För förändring förnöjer. Eller?HEJ VÄNNER! Jag heter Matilda är 26 och allmänt awesome. Jag är dessutom morsa och feminist. Vidare skulle jag påstå att jag både är rätt rolig och lätt att älska.

SEN PODDAR JAG OCKSÅ. Tillsammans med min kollega MOA sänder jag "Moa&Matildas podcast" med 250.000 lyssnare i månaden. Ni kan lyssna här eller via iTunes.Vill du prata närmare med mig? oprofessionellblogg@gmail.combloglovin