En vit jul.


HÄR
finns projektet "En Vit Jul 2012"

Projektet handlar om alla barn har rätt till en vit jul, alltså en jul fri från starkdryk och berusade föräldrar. Att det finns barn till alkoholister och missbrukare kan jag inte tänka på utan att få en stor svart klump av ångest i magen. FY FÖR FAN vad alkoholkonsumtionen förstör och ärrar barn in i själen, barn som blir vuxna och kanske själva får problem med alkoholen. Det är för hemskt. Det är för oansvarigt och oförlåtligt. Jag har dem i min närhet, det har vi nog alla, och jag är medveten om problemet. Även om jag själv inte tänker skriva på. För under julhelgen kommer jag att dricka glögg köpt på systembolaget och nej, en helvit jul vill jag inte ha.

Jag dricker alkohol i mina barns närvaro, det gör jag absolut. Men jag dricker mig ALDRIG berusad. All alkoholförtäring för med sig ett ansvar och jag skulle aldrig utsätta mina barn för den otrygghet det ger någon liten att se mamma eller pappa personlighetsförändrad och frånvarande. Berusad dricker jag mig på fest i vuxnas sällskap. Inte tillsamans med barn - det är både själviskt och oansvarigt.

Men samtidigt känns det viktigt att visa upp att det finns en annan sida av alkohol, en ansvarsfull sida. Att man kan dricka utan att berusa sig bortom vett och sans. Allt är inte svart eller vitt. Det är inte dräggfylla eller spik nyktert som gäller som enda alternativ. Nej, för vi finns ju vi också, vi som fixar att ta en öl eller två till maten eller ett glas vin på kvällen utan att för den delen bli askalas. Jag kan inte se hur jag skadar mina barn om jag dricker med måtta och medvetenhet. Snarare hjälper jag dem att förstå att alkohol kan brukas socialt och sansat och ge dem en bra bild av alkohol. Så tänker jag.

Hur tänker ni?




Kommentarer
Postat av: J

Jag är alkoholistbarn och jag har så sjukt svårt att förhålla mig till socialt drickande på ett sunt sätt. I perioder går det men oftast är jag bara så anti och känner att nej, jag vill inte att någon ska dricka ens ett glas vin på högtider nu när vi har barn. Min man är i sin tur barn till nykterister och har svårt att se hur jag kan känna så eftersom han ej gillar den spänning man bygger upp genom en sådan inställning.

Så ja, det är svårt. Jag tror att det sociala drickandet gör det drickande som går för långt mer socialt accepterat. Det är lättare att ursäkta något som nästan faller inom normen trots att andra skadas. Jag känner att 'min rätt att dricka socialt' i alla fall inte är något jag tänker slåss för. För jag behöver faktiskt inte dricka. Kan lika gärna dricka pepsi. Trots att jag tycker att vin är gott.

Kluvet med andra ord.

Svar: Jag förstår att det blir än mer komplext när man vuxit upp mitt i själva problemet. Sen känner jag igen mig i det du skriver att man blir anti när ANDRA vill dricka runt mina barn, speciellt jul och andra högtider som liksom "hör barnen till". Jag har ju själv mina gränser, men jag kan inte svara för andras och då blir det genast svårare. Men där är jag stenhård. Ingen bjuds in till att bli berusad runt mina barn. Och ingen får ha närmare kontakt med mina barn i berusat tillstånd. Vuxna ska ta ett vuxet ansvar när barn är närvarande.
Håller också med om att det kan vara den sociala biten som gör det accepterat att vissa människor ALLTID går över gränsen, och att andra är både fega och för blåögda för att se problemet i att det alltid tenderar att vara någon eller några som alltid passerar gränser. Men jag tillhör också den skara människor som faktiskt konfronterar människor i min närhet när jag känner att det blir för mycket. Det är jag inte rädd för, snarare tvärt om. Jag är rädd för att se bort.

Är också kluven, som du märker. Det är en svår och komplex jävla fråga det här, men otroligt viktig.
OPROFESSIONELL

2012-12-07 @ 13:13:41
Postat av: POOS

Jag är en av de som gärna haft en vit jul när jag var yngre, så jag tycker det är väldigt fint att det finns sådana här bra saker och att viktiga ämnen kommer upp på agendan!

Svar: Det tycker jag med! Jätteviktigt. Jag är för att dialogen öppnas i ämnet, och framförallt tycker jag att ALLA vuxna ska ta ett större ansvar.
OPROFESSIONELL

2012-12-07 @ 13:30:26
URL: http://www.POOS.blogg.se
Postat av: Sanna - en svart ko ger också vit mjölk

Håller med dig!

Svar: Tänkte nästan det :) <3
OPROFESSIONELL

2012-12-07 @ 15:56:00
URL: http://shesasaint.blogg.se
Postat av: Malin

Bra skrivit!

2012-12-07 @ 16:21:34
URL: http://lennonsroom.wordpress.com
Postat av: Eddie och barnen på Bristol Academy

Jag är också alkoholistbarn, men jag tror på måttligt drickande kring barnen....Det måste inte vara tvärnej, men helt klart ska man tänka sig för! Så tycker jag :) Anna

2012-12-07 @ 18:24:23
URL: http://bristolacademy.blogg.se
Postat av: Nina

Åh vad du är bra. Själv uppväxt i alkoholistfamilj men är nu vuxen nog att hantera alkohol efter några tuffa år som ung vuxen. Jag känner som dig att om man inte lär sina barn med åren att dricka alkohol inte behöver vara lika med att dricka sig snorfulltror jag det blir sundast i längden.

2012-12-07 @ 19:35:50
Postat av: I

Najzo! Jag tänker såhär om mig själv - något svävande: jag kommer vara nykter i jul, det hade jag varit oavsett kampanjens existens eller inte. Främst för att det är oerhört praktiskt när det ska flängas fram och tillbaka i dagarna tre! Jag kommer i stort sett direkt från dj-båset till förlossningssängen. Har en bekantskapskrets som fortfarande rör sig i dessa kretsar, har spytt på samma efterfesttoalett som en Så-mycket-bättre-stjärna och sett hur en av Sveriges största indieartister försöka dölja diverse olagliga substanser i sin loge efter en spelning. Jag skulle nog säga att jag har på en millisekund växt ifrån mina vänner. Även alkoholsynen. För mig existerar inte något rum för socialt sansat drickande - om någon mer än jag eller möjligtvis min sambo ska befinna sig i rummet. Och klart _kan_ jag dricka ett glas vin och gå hem. Eller dricka ett glas vin med min sambo, men det känns bara just nu och idag som en onödig grej. Vilket i sin tur får mig att fundera på varför jag vill dricka överhuvudtaget? Vad ger det mig? Egentligen? När slutade man supa som på 20-talet för att bara bli berusad (källa: historieätarna)? Och hur ser dagens alkoholdiskurs ut? Är så fruktansvärt kluven i dagsläget och hoppas att det liksom blir naturligt när man väl landar i sin roll som förälder. Det är ju ett under att man har lyckats skaffa sig rutiner och socialt liv utanför skötbordet, det trodde jag aldrig skulle ske där under de första veckorna.

Och såhär om kampanjen: Genial! Om man inte har råd att pumpa kampanjer året runt är det ur effektsynpunkt jättesmart att binda det till en särskild tidpunkt (påskmust, rosa oktober, osv). Och julen är ju barnens högtid och alla har varit barn och har sina barndomsminnen med förväntan och glädje. Alla kan relatera till julen = känslomässiga engagemanget blir enormt även om den här kampanjen absolut inte handlar om just en vit jul i första hand - utan om vardagsalkoholism. Åh så bra!

Svar: Innan jag fick barn (22 år) var jag i stort sett ute varje helg. Det var fester, spelningar, konserter, festivaler och krogrundor om vartannat - en jävligt spritindränkt livsstil, även om jag själv aldrig kännt ett behov av fylla, lätt berusning helt klart, men aldrig en redig fylla. Under min första graviditet hängde jag mycket på fest ändå, nykter och rund om magen - och JÄVLIGT TRÖTT. Trött på drägget liksom. Dimmiga ögon och gapiga röster. Vaken och nykter såg man vad en utekväll ofta var, ett rent jävla fylleslag och växte liksom ifrån det. Alkoholvett handlar ju inte om ålder vilket många verkar tro utan om uppvaknande och ställningstagande. Att bli förälder innebär det för många, men långt ifrån för alla. Vidrigt nog (men jag tycker också man har rätt att som förälder släppa taget om ansvaret ibland, självklart på behörigt avstånd från sina barn och inte nödvändigtvis med hjälp av alkohol - men det är en annan fråga).

Det tog uppemot en 6 månader efter förlossningen innan jag kunde uppskatta ett glas rödvin för vad det nu var. Lite avslappning, och jävligt gott till kött eller pasta. Härligt att smutta på över ett samtal med en nära vän - men aldrig en livlina i det sociala! Det har jag växt ifrån, och det är JUST DÄRFÖR jag faktiskt nu har möjlighet att njuta av små mängder alkohol. Hade jag någon gång känt ett stort sug efter att dricka eller att mina helger hade blivit sämre utan det - hade jag slutat direkt.

Och om kampanjen: Tycker också det är skitbra att "tidsbinda" kampanjer. Det får effekt då folk faktiskt har lättare att ta till sig den under en begränsad period av tid - även om alkoholism är ett året runt-problem man aldrig får glömma.

Tack för din jättebra kommentar!
OPROFESSIONELL

2012-12-10 @ 01:47:34
Postat av: Jeanette

Jag har aldrig riktigt förstått varför det ska drickas på julen, ens i små mängder. I min släkt har vi alltid haft en vit jul, vilket jag tycker är jättebra. Är inte nykterist utan går ut festar nångång ibland, men julen vill jag ska vara alkoholfri :)

2012-12-11 @ 08:50:44
URL: http://nettanbutterfly.bloggplatsen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback