Ny pod, om bröllop, feminism & att fånga dagen


Hej vänner! Nu finns den första podden för 2014 ute för allmän lyssning - hurra! Och en bra grej: detta är det längsta avsnittet vi spelat in. En annan bra grej: vi kommer att fortsätta släppa vi en pod i veckan från och med nu, så varje söndag kan ni räkna med att få höra våra väna stämmor i en hörlur nära dig.

Idag tar vi upp ALLA detaljer kring Moas bröllis, från den första darrade snyftningen i soffan genom vigseln och ända fram till känslosamma tal från hjärtat vid middagen. Precis som att vara en gäst alltså. Vi pratar också om ett spännande möte med ett medium, får råd inför det nya året och så försöker vi ge er lite grymma tips på hur en bäst carpar dagen liksom.

Dessutom berör vi det ack så viktiga ämnet feminism. Vi reder ut begreppen, snackar kvinnokamp och systraskap och pratar engagerat om varför det är så viktigt att kämpa för jämställdhet och alla människors lika värde. Ja ni hör ju, detta är verkligen inget ni vill missa.

Ni lyssnar som vanligt via iTunes, Android eller här på blögga. Dessutom har vi en eminent facebooksida ni genast bör besöka (och gilla) för nyheter och annat kul. Och vill ni oss något annat kan ni nå oss på mail: [email protected]





Kommentarer
Postat av: Maria

Jag har precis hittat er podd och lyssnat på ett par avsnitt. Det jag hört hittills är verkligen bra. Älskade feminisminslaget. Hejja er!

2014-01-12 @ 16:54:00
URL: http://www.familjenlinden.se/wp
Postat av: Bella

Bästa podden! <3 Ni är grymma!

Tycker hela delen om feminism är riktigt riktigt bra. Är själv i en väldigt utsatt plats för just detta eller hur man ska säga det.. Som tjej som spelar datorspel på hög nivå får man ofta kommmentarer (du förväntas alltid sämre på att förstå spelen även om ni spelar på samma nivå, du får kommentarer om hur du ser ut/sexuella förfrågningar, om du jobbar inom branchen blir du ofta ignorerad eller inte tagen seriös osv osv), videospel har till stor del setts som killarnas värld, lite som sporten.. Huvudsaken av spelkaraktärer är män, de porträtteras oftast som starka och dominanta, kvinnor som snygga, sexiga och de man ska rädda. Tycker detta är ok, till viss mån, för det händer ju att killar räddar tjejer irl, men även tvärt om..... så nu är jag med i en "tjejgrupp" där vi kan prata ut om problem som vi stöter på, försöka få spelskaparna att förstå att tjejer också spelar spel och att de tappar tusentals kunder pga deras sätt att skapa spel..och det går frammåt. MEN, jag kan i många fall bli galen på vissa av dessa tjejer, som många skulle kalla just dessa überfeminister, att man som tjej alltid måste bete sig som en typisk man eller vad de nu har för bild av att en feministisk tjej ska vara. De kan lägga ut länkar till tjejer som har youtube kanaler om spel och kommentera på att "det är tjejer som henne som förstör för oss". Varför ska man hålla på med denna shaming åt andra hållet med för? Får man inte vara sexig och flörtig om man vill det? Ha urringad tröja utan att bli flamead..Gilla rosa och kattungar. Allt detdär stereotypiska måste ju också få finnas, alla är ju olika..De jobbar ju bara mot sig själva genom att trycka ner dessa tjejer! Alla olika personligheter måste få finnas, så länge du är dig själv och mår bra (vilket inte alla tjejer gör pga press). Om man har ett förhållande där du som kvinna tillsammans med den man väljer att till exempel vara hemmafru och förlita dig på hans försörjning, så är det ok det med, så länge det är någonting hon är ok med. Varför är det det typiska manliga som alltid ska eftersträvas?
Samtidigt så glömmer man ofta bort hur pojkar i många fall uppfostras, kanske inte lika mycket i sverige, men här i frankrike, i usa osv. Där de blir tillsagda att "man up", "grow some" osv. Man ska vara tuff och dominant, annars är man "gay" (som att det är något dåligt >:(). Lika sjukt det som att tjejer blir hetsade att vara på ett sätt. Om man slutar hetsa mot båda håll, tror jag man når någon sorts median snabbare :)

Ahhhh blev kanske helt oförståeligt nu, men har haft det tryckandes så länge så var tvungen att skriva av mej!

Annars har jag en idé till er om ämne att prata om! Svensson effekten! Det typiskt lilla sverige, där man eftersträvar att alltid ha det andra har, i alla åldrar. Om det än är en viss sorts inredning, en kofta från Odd Molly, väskor från MK och underkläder från VS. Det existerar inte alls på samma sätt utomlands, vilket är otrooooligt underbart (enligt mig). Men man kan prata om vad som ligger bakom det, vilka trender som gått genom tiderna o lite så.
Kram!

2014-01-13 @ 06:14:38
URL: http://imsogoingfrench.blogg.se
Postat av: Bella

Tack för bästa podden hittills! Extra kul att ni kombinerat flera olika ämnen, jätteintressant och välbeskrivet angående feminism. Bra tips om att inte stäva efter att varje dag ska vara så himla speciellt. Att vardagen är vardag, att det är ok! Men även att försöka skapa roliga minnen, bra ide med en gång i månaden. Jag har lovat mig själv att försöka göra en ny sak per vecka, det kan vara så små saker som att köpa en annan fil, ta en annan väg till jobbet eller köpa en mössa till min son i en färg jag inte brukar. Förvåna mig själv!

Tack för att ni får mig känna som en vän, som vi sitter tillsammans och pratar om livet, kärleken och inget/allt;)

Intressant tips i kommentarer här ovan, om Svenssoneffekten, om allt man borde göra på ett visst sätt. Att följa samma väg som alla andra och att i Sverige blir det så tydligt när något är modernt, trendigt så ska alla ha det vare sig man behöver eller vill ha den (t.ex. kitchen aid, stort dyrt kök, vita möbler etc). Jag har också bott flera år utomlands och det exiterar inte alls på samma sätt, som att man kan se svenskar på lååångt håll utomland pga hur det klär sig, frisyrer, hur de klär sina barn etc. Att våga vara sig själv! Även om det kanske går emot strömmen...

Skulle vara intressant om ni pratade "uppfostran", skillnaden mellan att vara mamma till tjejer o killar. Om att stå emot att tjejen ska vara snäll, söt, utseendefixeringen (får lite panik när jag ser småflickor poosa med läppar, handen i midjan framför kameran redan som 4-åringar) och pojken ska vara tuff, tålig men även hur man gör för att ens barn ska växa upp till någon man kan vara stolt över (t.ex. jämställd, kärleksfull) och inte någon som betraktar kvinnor som objekt eller (värsta madrömmen) skulle kunna våldta/slå ner en annan människa...

Tack igen!

2014-01-13 @ 10:37:37
URL: http://backstageimodebranschen.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback