Valborg.


Hej vänner! Idag är det valborg och jag hoppas att ni ska iväg och göra något roligt, alternativt vara hemma och göra något mysigt. Nån kanska ska kika på nån eld. Nån ska sjunga i kör om vintern som rasat och allt det där. Nån ska ikläda sig studentmössa. Nån ska ladda upp sin demonstrationslusta inför imorgon. Nån ska gå på fest. Och nån ska kanske skjutsa sitt barn på fest. Nån ska ta sin första fylla.

Snälla du, lilla någon med siktet inställt på första fyllan. Ta hand om dig ikväll, och ta hand om varandra.

Jag minns hur der var. Man hade tisslat och tasslat i skolan hela dagen. Nån hade fixat häxan. Nån hade ett paket cigaretter. Nån hade ordnat skjuts av brorsans kompis flickvän ut till elden. Vi var många som skulle med men vi var bara en som fick åka till sjukan. Blåslagen och borta. Rånad, hotad, illa tilltygad och ledsen. På tok för liten och jätterädd. Telefonsamtalet dagen efter var en knytnäve i magen. Vi hade lämnat och hen blivit kvar. Samvetskval och tårar.

Kom ihåg att det bästa man kan ha är en vän som aldrig lämnar dig ensam. Som trots att du fått i dig en burk bärs för mycket stannar hos dig, ringer någon trygg och klappar dig på ryggen under tiden. Så om du så nödvändigtvis känner att du måste dricka av den där häxan ikväll, gör det med människor du kan lita på. Kram
Gravidpodden.

 
Äntligen har vi då snackat in den, den efterlängtade podden om graviditet. Yes!

Vi pratar om stickor som visar plus, om kroppen som börjar gå bananas, om känslor, oro och klumpiga kommentarer. Om att stå framför en spegel och grina och om förundran över andras "perfekta" graviditeter.

Som vanligt kan ni lyssna här nedan. Ni kan också lyssna via iTunes (och då använder ni sökord moa&matildas podcast) Vi har även fått bekräftat att det funkar finfint att för er med androidtelefoner lyssna via dem. Teknikens under osv.På andra sidan om en bra fest.


Vänner! Igår var det dags för mig med livskamrat att sätta oss på tåget utan kids, käka lite resgodis, ankomma till bäste-väder-göteborg och sedan kalasa hela natten. Elin börjar på onsdag sitt nya Londonbaserade liv och vi var där och festade av henne på andra lång och abonerade Queens Head, som det sig bör. Med oss hade vi stora London Calling-spellistan, och ett sjuhelsikes bra humör! ...som idag är något sämre. Småbarnslivet är inte alls utformat för att hiva i sig lite för många öl och ringa taxi 04.15, för att sedan masa sig upp i ottan och hinna med tåget hem. Nä, sannerligen inte. Men så roligt som vi hade tjugofyra timmar i göteborg gör att det känns värt det idag.
 

Jepp! Helt klart värt det.Typiskt bra saker att fynda.Ett par små, små, små Dr. Martens-look-a-likes åt Ian på barnloppis. Yes!Och en färglad lill-piké på åt Iris i organisk bommul från name it. Hurra!

/nöjd chey_88


En storslagen bukett.

 
Av alla buketter jag fått mitt liv, fick jag den absolut bästa igår.

Den slog med hästlängder alla arrangerade snittblomster som basunerat: "GRATTIS", "Till studenten", "Jag saknar dig", "Lycka till", "Förlåt mig", "Krya på dig", "Jag älskar dig", "Grattis till nya hemmet", "Tack!" "Grattis till bebisen" jag faktiskt lyckasts skrapa ihop under min snart 25-åriga levnad. 

För när Iris sträcker fram de två rätt skamfilade blomhistorier hon håller i sin lilla näve och säger "Här mamma! En Irisblomma och en Mammablomma som är till dig" då bleknar även den allra rödaste jag-äskar-dig-ros på sekunden.


Halsfluss och överraskningsfrön.


Så var'e fredag och veckan rundas av med ett glatt humör. För somliga...

Jag har halsfluss för typ 78e gången sedan jag fick barn, och är mycket irriterad över det. Har aldrig ens haft tillstymelsen till halsfluss innan Iris såg dagen ljus, och även om jag överdrev en smula när jag sa 78 så är det iallafall minst fjärde gången på två år. Nästa gång ber jag nog doktorn karva ut dem ( a eller inte pga aprädd för operationer. Men det vill ju till att skrämma dem, de små mandlarna) Fast nu ska det här inte bli ett inlägg som berör alla möjliga typer av sjukdomskänslor jag känner, för det har jag läst att det är det folk allra helst vill slippa läsa om, andras virussjukdommar. Så låt oss gå vidare.Iris har varit mycket exalterad här hemma i någon veckas tid nu. En dag damp det nämligen ner ett paket adresserat till henne innehållande en bok, en liten planteringsspade och en påse frön. Paketet var från morfar med fru, och boken handlade om Lilla Anna som planterar en djungel med hjälp av överraskningsfrön och sedan svingar sig i lianerna och gömmer sig i trädkronorna. Visst serru. Spännande värre tycker Iris som nu pratar om djungeln hon ska odla i sitt rum, och alla lianer hon ska svinga sig i "Ända ut till köket ska jag svinga mamma. Och på toa! Och till min säng! Och sen ska jag gömma mig högst upp, typ i himlen, och då får du och pappa leta och bli oroliga och då ska jag klättra ner och säga HEJ".


Ja.
Här har vi ju ett problem, vi föräldrar. Förväntningarna denna bok byggt upp i detta lilla barn kommer ju sällan motsvara det riktiga innehållet i påsen med frön. För hur ska vi någonsin kunna förklara att det bara blev typ en liten sned ringblomma och inte alls någon magnifik djungel? Inte den minata lilla lian ens. Jag tycker nästan morfadern får sköta den förklaringen för lill-Tarzan här hemma.


En dag strösslad med beröm.Ian väckte familjen i arla morgonstund med egenkomponerad morgonserenad. Ungefär så här lät den: "NNNNNNNNGGGGGGÖÖÖÖÖÖÖAAAAAAAAAAAAAAALLLLLLLLLÖÖÖÖÖÖÖJJJJJJJJJJJJJJJIIIIIIIIIIIIII
ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄBOOOOOOOOOOOOOOOÄÄÄÄÄÄÄÄÄIIIIIIIIIIIIIIIIIIIJ"


Fint så.

Vid niorycket lämnades Iris på förskolan av pappan, som sedemera avlägsnade sig för 12h praktikjobb, medan jag och Ian och jag höll ställningarna hemma och tog noll komma noll bildbevis på följande:
- Tvätt
- Städ
- Lunch
- Attackerande duva på balkongen

Innan hämtning av äldstisen vid 14 var det dags att infinna sig på ett minikontor för utvecklingssamtal angående densamme. Och visst går det bra för na' det där med utvecklingen. Nu menar jag inte att skryta men Iris fick så mycket beröm att modershjärtat blev varmt av kärlek. 


Sen drog vi en repa på stan, jag och kidsen. Tydligen var det torsdagsmarknad! Typisk bra grej. Blommor, jordgubbar (!), marknadskarameller och glass inhandlades.


Efter att ha avklarat dessa inköp hängde vi lite i en lekpark där Iris var två minuter och vrålen från en ytterst knikig 1,5-åring(?) ifrån att somna i detta rör. Tur att hen skrek för jag hade haft stora svårigheter att ta mig in dit och hämta henne, om hon nu hade somnat. När vi kände oss nöjda med leket gick vi hem och kollade på Mamma Mu. 

Just nu är det skralt på uppdateringsfronten, det medger jag.
Fast när en har sovit cirka 30 minuter på 48 timmar samtidigt som internetzet och datan lever (fast lever är så fel ord) sitt eget liv är det lätt att lelle bloggen blir något lidande. Men det är ju såklart helt oprofessionellt. Vilket inte gör det minsta här inne, faktiskt, om en ser till benämnigen.

Men eftersom jag hörde Ian viska att han kanske skulle ta och bjussa morsan på en power nap dagen till ära, hoppas vi ju självklart att de styr upp sig lite med bloggeriet under kvällen och morgondagen. Fingers crossed to that, så att säga.
Ett foto i timmen: 23/4 -13, tisdag.


Idag körde vi lite ett-foto-i-timmen här hemma, eller "efit" som kidsen säger, för sånt har man tydligen tid med när man är föräldraledig. Jeppjepp.


07.00: God morgon! Zzz. Vill ligga kvar. Går inte. "ÖPP MAMMA!"  Ååånääää...


08.00: Nåja. Kaffe intaget. Vi läser böcker. Massa böcker, ja typ hela hyllan.


09.00: Förskolelämning. 
Den skötte pappa. Ian passade på att smygleka på syrrans rum under tiden. Gött att slippa förmaningar som "Pilla inte på mina legosar Ijan".


10.00: Plaska och vaska.
Lill-knubb blev i baljan skinande ren. Doften av nybadad bebis är typ nummer ett på min godluktslista.


11.00: Röj. "
En blir trött av att bada" sa Ian förnumstigt och somnade tvärt. Jag passade på att plocka iordning på barnrummet så länge, i gott sällis av kopp två. 


12.00: Lunch.
Morötter/päron/ärtor - en vinnande kombo enligt hushållets minste medborgare.


13.00: Efterätt.
Samme lille medborgare tyckte det var en bra idé att gnaga på en gammal tändsticksask till efterätt. "Mmm svavel..."  Jag däremot tyckte det var en ganska dålig idé. Och antagligen BVC också. *googlar svavelförgiftning*


14.00: Förskolehämtning.
Lilla Ian-blomman i vagnen med blåstårar i ögonen.


15.00: Sandlådehäng.
Vi bakade kaninkakor i raka formationer.

.

16.00: Fortsatt sandlådehäng.
"Jag ska jobba med grävning när jag blir stor" 


17.00: Köksbestyr.
Mjöl överallt, utom i bunken. Jovars.


18.00: Sista-minuten-pysslet.
Klart en ska greja lite i muminklisterboken innan läggdags tycker Iris. Under tiden vrålade mamman "JÄVLAHDATAHÄLLVÄTTEEEEEE FUNKA RÅÅÅÅÅÅ" (fast inombords såklart, om nån från socialförvaltningen läser, men skitfrustrerande när datan vill leva ett pensionerat liv redan i medelåldern).


19.00: Godnatt! 
"Jag vill sova hos lillebjosan inatt" ASSÅ KOLLA HANDHÅLLET!!? *hjärtat brister* 


Och det var det. Nattinatti på er.Växtvärk.Idag har varit en stor dag för båda kidsen. Iris det lilla "leskiia skletitt" har pottränat sig själv otroligt fokuserat under en tid nu och gick idag till förskolan utan blöja. Om jag fulbölade: "MÄÄH VART TOG MIN BEBIS VÄGEN BÖÖÖÖÖÄÄÄÄH?!" Svar ja.Och Ian, "lelle lelle Ijan-gybben" (som Iris kallar brollan) stånkade idag upp sig själv i stående, något svajig, position mot soffkanten och tjöt därefter av lycka. Tills han stöp ner i ryamattan. Ja, tjöt gjorde han fortfarande bara i lite mer beklagande tonläge. Om jag skrynkade ihop nunan och jämrade mig: "MÄÄÄH VART TOG MITT SPÄDIS VÄGEN BÖÖÖÖÄÄÄÄH!?" Svar ja.

 


Njä alltså...

Eftersom denna skitdag innehållt typ cirka noll av bloggvänligt innehåll återkommer jag imorgon. För nu sover barnen och jag ska äta ungefär 100 kg PMS-choklad framför nått skitprogram på dumburken och ligga under en filt och oja mig ljudligt *tuggar febrilt i mig en karta ipren*

Med Vänlig Hälsning,
Ordf. Positiva Klubben  
 
 

Dåliga kombinationer.


Om möjligt, råder jag er som har en ambition om ett relativt harmoniskt liv att försöka undgå följande kombinationer:

- PMS/ögoninflamation
Ja, det säger väl sig självt att detta är en urbota skitkombo. Det kliar och ömmar, klibbar (nu pratar jag om ögat) och ger suddig sikt medan humöret redan är på nivå noll och livmoderhelvetet håller på att förgöra sig själv med nån typ av kamikaziemetod.

- Jävlar-vad-jag-är-frustrerad-för-att-jag-ej-kan-krypa/nya tänder
Detta gäller då bebisar. Bebisar som av detta kombinerat förvandlas från små knubbgulliga keruber till skitgriniga 11 kilos smådjävlar som klänger på sig och biter dig med de redan befintliga sex tänderna hårt i axlarna.

- Jag-lyssnar-inte-på-nått-du-säger-morsan/matvägran
Eller the regular state of a soon to be 3-year old på kanske inte helt ren engelska.

- Fotbollspelare/fotbollstränare/student-på-praktik
Denna person, med medansvar för barnen, är inte hemma särskillt mycket just nu och alltså till extremt lite hjälp dagar som denna. 


/snart galen


Vi har en vinnare.

 Indeed we do. För vinnaren av ett presentkort på valfri Lady-färg från Jotun är ingen mindre än:

Elin Nilsson, som motiverade sig såhär:

"15 december 2012 flyttade jag, min man och vår dotter Lillie, som då var 6 veckor, äntligen in i vårt hus. Som vi kämpat och sparat för att kunna köpa oss ett hus. Dessvärre var de föregående ägarna omåttligt förtjusta i tapeter med, hur ska jag säga, starka färger med psykedeliska mönster. Eftersom vi inte har möjlighet att renovera hela huset (hej föräldrapenning) så är det bara till att gilla läget, och det gör vi:)Men, just tapeterna i sovrummet, är hiskeliga. Tapeten har en limegrön bas med små, suddiga orangegula fyrkanter. Den spontana kommentaren när vi visar gäster sovrummet är " oj jag känner mig yr". Man blir nästan hypnotiserad, man kan inte titta på tapeten för länge alltså. Skulle Lillie vakna på natten så är det bara att låta henne stirra på väggen 5 minuter sen är saken biff. 

Så jag säger gladeligen JA TACK till färg, favoriten är Guldlock. Jag vill vill vill ha ett sovrum i varma, mysiga toner. Som bidrar till harmoni, inte huvudvärk. 
Ha en toppen dag!"


Och det kändes ju för mig som med-mamma totalt oansvarigt att låta stackars Lillie få fortsätta att hypnotisera sig själv till sömns. Grattis Elin! Grattis Lillie! Grattis huset!


Så har vi även vinnarna av 2a & 3e pris (utan inbördes ordning), dvs ett penselkit av ett värde på 317 kr vardera hamnar hos:

Lois/Ohemul:

"Snäckans rum ser i dagsläget ut som följer: 

Krigszon/förvaringsplats för halvt uppackade flyttkartonger, oanvända fina barninredningsgrejer, tavlor, verktyg, torkade penslar, kassar med urvuxna kläder - ja du fattar.  Inte så värst mycket Inspirerande Och Kreativt Barnrum om en säger. 

Detta skulle ju åthjälpas med lite färg - allra helst LADY 10423 SPONTAN. Då skulle vi nog få tummen ur och fixa resten av rummet också!"

&

Hannah:

"Lady 125 Palmetto tycker jag var en superskön färg. 
Jag hade verkligen kunnat ta tillvara på en färgcheck för att rusta upp min trappa. Jag har tänkt mig att behålla trappsteg som de är i en grå lamminat och istället bara måla räcket och kanterna av trappen. den delen av stegen som man inte går på, alltså den "vertikala väggen" tänkte jag göra nått spännande och galet med. Antingen tapetsera i olika mönster på olika steg eller måla i någon spännande färgskala. Färgrikt och iögonfallande skall det bli i alla fall, dock är det inte lätt med den ekonomiska biten då jag är singel och har en sjuk hund. Håller tummar och tår att jag vinner!"


Så grattis ni också! Penslar passar perfekt att fixa till trökiga barnrum med (och eftersom det finns både små och stora penslar i kittet tror jag Lois lill-snäcka kan få en alldeles egen att vifta runt med över golv, vägg och tak hehehe) och till trappor som behöver rustas upp!

(Alla vinare är underrättade via mail)

Bråttom för er och efterbilder hemma hos oss.


Nu är det sannerligen lite småbrådis
för er som ännu inte slängt in ett tävlingbidrag för att vinna färg från LADY till ett värde av 1000 riksdaler! Tävlingen, med tillhörande regler, finner ni HÄÄÄR. In och vinn! - som fyndiga bloggare innan mig formulerta sig. Kl. 23.59 ikväll plockar jag upp en liten lapp ur min guldask och basunerar ut den lycklige vinnarens namn och motivering. 

Och lycklig är den som vinner! För då kan ni få det så här översnyggt hemma hos er också:


Eller ja. Många av er tävlande har ju i motiveringarna berättat om mörka, svartmurriga rum som behöver livas upp. eeehum...

Men själv är en ju långt ifrån någon ljust&fräscht-are, så att vi valde att måla hela vårt stora vardagsrum i sametsmattaste svart (Jotun Lady 9938 "Naturligt Svart") var typ det bästa beslut vi tagit inredningsvis. Det blev en varm och behaglig känsla i rummet även om det var lite svårt att få fram känslan med kameran (då någon liten knubbig pangat favvo-objektivet i golvet - kaputt!). Dessutom var färgen såpass snabbtorkande att det inte tog längre än två dagar från första tejpen sattes till sista hyllan satt uppskruvad. Typisk superbra grej!

Och vi är så nöjda. Kolla bara så det skiner i lillebrors små blå då han får krypträna i ett såhär tjusigt rum. Inte illa. Inte illa alls.

Det perfekta livet.


Innan läggdags brukar vi som kallar oss vuxna i den här familjekonstalationen stämma av med Iris om hur dagen varit. Vi brukar fråga vad som varit roligt och om något varit tråkigt. Idag var inget undantag. På frågan vad som var roligast svarade hon, medan hon gned sig i trött-ögat:

"Jag åt en stor glass!"

Och vad som var sämst:

"När glassen var slut..." *hängläpp* 

Och ja ba: Klingklingklingklingkling kaaa-tching! JACKPOT på föräldrakontot!  För det känns ju liksom som om jag kan anta att hennes liv är tyyyyp perfekt baserat på denna information. Har en inte större problem än en glass som tar slut har en det rätt jäkla gött om du frågar mig.Lill-glassarn' 

AVSNITT TVÅ / "Like-sjukan"Hurra! Nu finns avsnitt nummer två av Moa&Matildas Podcast att belyssna, så det är alltså möjligt för er att spendera lördagen och söndagen med att lyssna fram och tillbaka och så fram igen. Jippi! Helgen är räddad osv.

Den här vändan snackar vi bland annat om bekräftelsebehov, om att stå med näsan i mobilen när barnen leker, om facebookvägrare och om att trycka like i förbifarten. Göttigt avsnitt alltså!

Givetvis finns vi på iTunes också, då knappar du in "moa&matildas podcast" i lelle sökrutan i högra hörnet (och passar sedan på att prenumenera på oss i podcastappen också. Givetvis. Säg efter mig: Gi. vet. visss).

Men nu: 1 2 3  LYSSNA!


Nu öser jag på med lite bilder.


Veckan som gått har innehållt så mycket bra. Tillexempel började vi den med att vara med i tidnigen. Den lokala alltså. Skaraborgs Läns Allehanda eller i skövdisk folkmun: SLA.


Tjena mittbena!En annan dag vispade familjen ihop lite pannkakor. Mm!


Jag har även läst en del. Mest läst om böcker i mitt lilla bibliotek med feministisk litteratur. Detta älskade systraskap i bokform ♀


Och så blev den här lintotten plötsligt bäst i stan på att ligga still och mysa.


Och den här med. Vad han även lärt sig under veckan är: 

- Åla hemmet runt.

- Sova hela natten i sin egen säng (och vilken fest detta var för min ömmande rygg som allt för länge legat i S-formation mellan barnet och fadern).

- Säga "tatttatt", som betyder tacktack, och plira med glada ögon. 


Nu ska jag hasta åt Moas håll och spela in ett avsnitt (succé)pod till. Tjip.
Vad jag gör på datamaskinen.


Som med googlingarna fast med pintscreens yao.


1. Spotify och Håkans redan otroligt älskade ny-skiva! Bäst är titelspåret "Det Kommer Aldrig Vara Över För Mig", "När Lycktorna Tänds" och "Street Hustle". Tycker jag alltså. Och Ian, för maken till armvift och benspark har jag inte skådat, utanför magen there is.

 

2.  Libsyn. Nämnde jag att jag och Moa gjort en pod? Aha... Jättemånga gånger? Typ ägnat all min vakna tid åt att social-mediera det säger ni. Sorry... MEN IALLAFALL! Häftigt att se hur världen lyssnar. *HeLlO wOrLd*
3. reasonsmysoniscrying.tumblr.com Jag har aldrig varit med om att ze Internet kan va såhär kul. Men nu har jag, och nu kan du också. Bästa än så länge: "He took his socks and shoes off. His feet are now cold."
4. Facebookgruppen Matfusket. Jag känner mig mer medveten och matsmart var sekund jag spenderar där inne. Dessutom funderar jag också på att göra miljösnälla rengöringsmedlet ida tipsade om igår som stammar från ovan nämnda sida. Synd att de tar fyra veckor bara... VILL HA DET NU!!!! /curlad och totalt tålamodstappad
TACK!


Tack alla för den fina och positiva feedback som trillade in angående vår podcast igår! Och med er hjälp klättrade den kaxigt upp till plats nummero 8 (!) på iTunes topplista över podcasts igår. Var liksom uppe och snuddade på giganter som Alex&Sigge. HERRE-GUUUU :'D

Imorgon är det tänkt att jag och Moa sätter oss ner i fläckiga soffan igen för att spela in nästa, då ska vi snacka bekräftelsebehov och "like-sjuka". Och eftersom vi nu är uppburna av denna framgång med första är hårt drabbade av just like-sjukan så hoppas jag verkligen att ni tänker fortsätta lyssna. Och det tänker ni väl? Precis.PODPREMIÄR!


Äntligen har vi lyckats få upp vår pod på iTunes! HIPP HIPP HURRA! Ni som vill lyssna där använder er av sökordet: "moa&matildas podcast" och tjoff så har ni oss i lurarna. "Vi" är alltså jag och Moa.

Men givetvis ska ni utan en iProdukt av något slag också kunna ta del av oss, så här nedan går det också bra att lyssna. Pass opp! Podcast rakt för över!Nu vill vi gärna inflika att det här lilla miniavsnittet mest är en liten presentation av oss och vår podcastidé, men vi hinner även avhandla diverse intressanta ämnen som typ Moas fläckiga soffa och mina bortglömda bröllopsbestyr. Givetvis får ni också ta del av den mest älskvärda västgötska ni någonsin hört.

Det är fritt fram att komma med åsikter (gärna snälla eftersom vi är två rätt sköra själar) och konstruktiv kritik. Vi vill höra vad ni känner och tycker! Vill ni höra mer? Det hoppas vi verkligen, eftersom det redan spritter i podnerverna och vi vill sätta oss och spela in timmatal med snack.  Mina senaste googlingarEns googlingar kan säga mycket om en som person. Här har ni mina senaste:

"Ögoninflamation bebis"
Ganska basic att googla minst en barnsjukdom i veckan. Säg den småbarnsförälder som inte googlar de åkommor det lilla barnet i hemmet påvisar. Ja, jag håller mig otroligt strikt till 1177.se sökträffar dock. Allt annat förespår ju barnets omedelbara död. Hu.

"iTunes Store+Podcast+ladda upp"
Pågående projekt you know. Dock lite meckigare än vi trott.

"Kaktustagg i fingret+farligt"
Eh ja. Ont gör det iallafall och man kan aldrig vara nog försiktig. Men typ ofarligt visade det sig.

"Pannkakor+recept"
Men jag har väl då aldrig påstått att jag är särskillt huslig, aight?

"AF-S nikkor 8-55 mm+begagnat"
Vi behöver ju inte gå in på några namn, men låt oss säga att någon med knubbiga små gripklor till händer fick tag i halsremmen till min Nikonkamera och drog till. Objektiv klarar sällan ett 1,5m fall rakt ner i golvet. Inte ens detta.

"Assecoarer"
Ja jag VET att det är felstavat. Det är det jämt när jag ska skriva det. Det var därför jag googlade det och fick upp den rätta stavningen "Accessoarer" Hur som helst tycker jag iallafall vi utnämner det till typ det mest svårstavade ordet. I världen.

"Vad händer med paket som ej hämtas ut?"
Är det verkligen meningen att en ska ha koll på alla de där ziljoner lappar, brev, mail och sms som skickas till en huller om buller om uthämtning av paket runt om i stan? En kan faktiskt förlägga nån liten lapp i början av mars och hitta den typ nu, tre veckor efter datumet för sista uthämtningsdag. Men jag fick inget vettigt svar på den här googlingen, så är det nån som vet vad som händer? Säkerligen nått där jag i slutändan blir skyldig en massa porto och förseningsavgifter va? Suck.Tack och fortsätt gärna!


Först vill jag säga: Tack för alla eko-tips som trillar in! SU-PER-BRA. Känner mig grönare av att bara läsa. Men givetvis vill jag ha fler, så om du sitter och trycker på nått kan du delge mig det häääär! 

Nu över på dagordningen, som består av två saker om vartannat:
1- möblera tillbaka alla möbler i det färdigmålade vardagsrummet och 2- torka Ians ögoninflamerade små klibbögon.
Stackars lillgrynet.

Jag vill bli mer ekologisk!
Eko-vänner! För en tid sedan började min hjärna att arbeta på högvarv. Förklaringen till detta var att jag försökte sätta mig in i en betydligt mer ekologisk livsstil. Jag får gång på gång råångest över konsumtionssamhället jag själv är en del av och tänker febrilt att "Någonting för jordens och människans fortlevnad måste jag väl kunna bidra till, utan att för den delen klippa alla band med samhället och bli självförsörjande?" (eftersom jag då skulle dö svältdöden pga totalt odlinglam) Speciellt har livet med barn öppnat ögonen och fått mig att se på klimatfrågor, kemikalietillsatser, barnarbete *skakgråter* och besprutningsregler med helt andra ögon.

Livlinan torde då kankse vara fler ekologiska produkter, massa fair trade, och betydligt mycket mindre kemikalier i vardagen? Men eftersom jag är en rookie behöve jag era bästa eko-tips! Vad jag gör idag är att:

- Köper alltid ekologisk barnmat. 
- I den grad det är möjligt köpa barnkläder av ekologisk bomull. (Förövrigt alltid supermjuk!)
- Andrahandsshoppar nå kopiöst. Kläder, möbler, leksaker mm.
- Försöker köpa närodlat i den mån jag har råd till. (FP + CSN ger dock något begränsade köpvillkor)
- I första hand handlar vi alltid fair tarde-märkt choklad, bananer, kaffe, bomull osv.
- Finns det ekologiska alternativ till varan jag behöver väljer jag den och försöker välja klimatsäkrade hud- och hårvårdsprodukter. (Tips! Garants "Såklart"-serie finns på Willys)

Men vad är superviktigt och finns det något som är bluff? Vad bör en tänka på i affären och hur mycket bör en vara beredd att lägga på närodlat osv. Vart finns eko-/miljöbovarna? I tvålen, i babyprodukterna, i godiset? Överös mig, och börja nu tack!

 
Stappla med stil.


Å. Om det inte flög en luggsliten mal ur min börs var gång jag öppnade den hade jag nog köpt ett par kavatskor från Lindex webbshop åt Ian. Nått borde han väl ha på fötterna när det är dags att bemästra gåendets ädla konst. Fast barfota är väl också bra intalar jag mig. Och ekologiskt, faktiskt, men inte riktigt lika tjusigt. De gula små guldklimparna alltså....Högskolepoäng i velighet?


Idag klickades den då in, ansökan till HT -13. Min plan var att bara kolla på marknadsföringskurserna. Var sträng mot mig själv i typ 5 sekunder, sen gled mina fingrar över tangentbordet och skrev både "genusvetenskap" och "kreativt skrivande" och klickade sedan på ansöksknappen.

Eh jaha-ja.

Hade det funnits en kurs med namnet "Lite av varje" 60p hade jag lätt sökt den till hösten. Nu ser det ut som följer:

Kurser motiverade av intresse och kurser motiverade av tvång i en härlig akademisk mix.


Veckans första dag.


Hej vänner!
Efter att ha legat och tampats med en bebis som gnölat sig igenom merparten av natten är en allt lite grusig i både höger och vänster öga *pillar bort lite sömngrus* MEN vad gör väl det när det är... wait for it.... MÅNDAG! blö.

Fast jag tror att den här måndagen blir en av de bättre. Jocke har lovat att köpa med sig ägg, mjölk, mjöl och glass hem efter skolan. Vad vi ska laga kan ni stjärnkockar försöka lista ut.

Sen ska vi äntligen ge oss på vardagsrummet med rollrar och täckpapp. Det ska bli skoj. Iris har börjar lite i ena hörnet med en krita. "Kolla mamma jag målar ffffart!" Synd att hon missade väggen och målade på ett skåp bara. Nattgnölarn' med sitt nya favoritpyssel.NU BLIR DET PODCAST!Äntligen! Som vi kämpat i veckor med strulande teknik, kluriga inspelningsprogram och allt annat en har total blåbärsnivå på när det kommer till att spela in praterier. Men nu kan vi stolt slänga ur oss detta "YES!" och knyta näven segervisst mot skyn. Världen bästa pod är gjord! Tjiho!

Podcasten är inspelad och ligger och trycker i nått gömme ute på nätet, så riktigt på det klara är vi ännu inte då vi måste få upp den på iTunes osv. Men det är väl ingen konst.
....Jo, det är det. Men det löser vi säkerligen galant under veckan och sen är bara för er att ivrigt börja lyssna.

Vi ska prata bekräftelsebehov, småbarnskaos, kärlek mellan bajsblöjor, vänskapsband, graviditeter, alla tänkbara typer av förlossningar (för visst har vi tillsamans hela spannet som erfarenhet) ideal och feminism. Och med vi menar jag självklart jag och Moa, the head bakom bästebloggen Spiderchick.

ÅÅ! Det här kommer bli så bra! Och ni blir väl helt lyssningssugna och sätter på er lurarna redan nu för att inte gå miste om ett endaste brus ? Tänkte väl det!Bilder lånade från spiderchick.nu pga av glömde ta egna. Ett typisk oprofessionellt beteende från min sida. Men då lever jag upp till namnet åtminstonne.
 

Tecken på småbarn.


En vigselring signalerar att du är gift. Ett barnplåster över valfri skråma att du är förälder.


Ett oprofessionellt svar om genus:Jonna skrev:

"Apropå livet som mamma har jag en liten fråga som söker ett helt oprofessionellt svar. Jag delar helt ditt genustänk men undrar hur du bemöter personer som inte gör det, personer som är ens barndomsvän men som en inte träffat på flera år och som nu utbrister "hur vet ni vad ni ska köpa om ni inte vet könet?!". Hur behålla lugnet och diplomatin och ändå ge ett svar som inte får personen att tänka att en inte är en extremist? Tack som vanligt för härlig vardagsläsning!"

Först Jonna, tack för din braiga fråga!
Sen till svaret. Det är skitsvårt och samtidigt skitlätt. Jag hade nog valt att svara att "Joserru! Jag tänker köpa de saker jag tycker mitt barn ska ha och som jag tycker om. Vad hen har för kön är liksom ingen big deal för mig när det kommer till att välja babygrejer" och sen bara lugnt argumentera vidare, om det behövs, om att alla inte tycker att det är omöjligt att ikläda sin ev. son i rosa, eller att ett flickebarn möjligtvis också kan uppskatta en trampbil. 

Jag brukar faktiskt sällan ge mig in i diskutioner med folk som inte fattat att genus inte rör sig om en massa förbud i stil med klassikern: "vadå får din dotter får aldrig ha rosa och leka med dockor?" utan att det handlar om att erbjuda andra alternativ också. Att allt istället för hälften är legetimt liksom och att vi iom ett vidare perspektiv kommer börja bli mer individbemötta och förhoppningsvis också vidga de trånga könsnormerna. Jag struntar alltså i att diskutera med folk som inte är insatta i annat än missuppfattningar om att "vidriga HEN" och "genustjafset" ska göra en könlös massa av hela befolkningen (vilket trams!) eftersom jag tillslut tappar tålamodet och blir irriterad om jag hela tiden måste traggla från grunden och bara blir bemött med fördommar och ogrundade missuppfattningar.

Alltså, för att samanfatta svaret, bemöt klant-frågan så lätt som möjligt med din övertygelse. Le och var glad för att du har fattat grejen! KramEn är ju bara människa. En trött sådan.


Halv sex tyckte Iris det var god tid att stiga upp denna gråkalla, snöbesudlade lördagsmorgon. Och skulle det va så skulle det va, så med ett öronbedövande: "HALLÅ HALLÅ GOOOOOD MOOORGOOOON!!!!!!!!!!" väcktes även lillebror ur sin lätta slummer. 

Mamman funderade redan vid halv 7-tiden på om någon kärvänlig släkting skulle vara intresserad av att kanske låna det största barnet över en helg och ge plats åt nån typ av sovmorgon tidigare nämnd förälder. Vid kvart över 7 hade listan på möjliga kanditater om barnvaktsuppdraget gjort så lång att den sträckte sig till närmast förbipasserande människa på gatan.

Sömnlöshet is a bitch you know. Och krydda den med en vildsint, tämligen bestämd och pottränande 2,5-åring och en tandstinn, bryskt uppväckt och i och med det ytterst surmulen 7-månaders och ni har skapat en mycket effektiv totyrmetod. HEJ VÄRLDEN!


Åh alla fina människor i Tyskland och i Irland och i Nederländerna! Och Frankrike såklart!

HEJ! Jag älskar så att ni är här! (Ja, ni andra vanliga svenskisar också såklart!)

Kan vi få ett HEY! från det stora landet i väst också? Och Down under? Och ett rungande Ciao! från Italien? Och ett spanskt Holla? Och Kina NII HAOUU! (katt? eller hej?) Och så glömde jag grannarna Norde och Finland förut! HEJ på er också! 

Åh, mitt eget lilla oprofessionella FN <3 (Ja, hybrisen kickar in)

Kladd och kvotering.

 


En bra dag här i kaoshemmet hittills. Givakt och uppstigning vid 06.02 och tur för mig att den föräldern som får slumra sig genom natten utan vällingtjänstgöring och nappjakt i beckmörker går på morgonpasset först, dvs Jocke.

Ian har börjat bete sig som en femtonåring och vill sova bort dagarna. När han är vaken brötar han mest runt och kladdar ner medan Iris är högt och lågt. Flänger än hit än dit och konstruerar avancerade kojor och hittar på långa fantastiska enpersonsskådespel. Kan nog bli en storslagen showartist av den ungen vad det lider.


Just nu är det öronbedövande tyst då lilla slagit ihop de två runda i en suck av välbehag med magen full av gröt och klibbiga majskrokar, och stora tydligt deklarerat: "SCHH stöj mej inte. Ja läsej i kojan mamma!" 5 min senare: ZzzzZzzzZzzz.

Min reaktion? IS THIS SOME KIND OF JOKE!?!?! BOTH KIDS ASLEAP AT THE SAME TIME? *skeptisk min*

Varför på engelska kanske ni undrar då? Jo, enligt diverse mätningar har jag typ 4 amerikanska läsare per dag. Tre tyska. Två från Italien. Nån fransk (fast hen pratar svenska). Två från GB. En från nederländerna. Och nån luddig Irländare som är inne ibland. En från spanien. Tre från NZ. Fyra från Australien. En ryss och två från Kina. Så jag måste ju börja tänka på att kvotera in lite andra språk och eftersom engelska är det enda andra jag kan, Nå ja, lite franska har det satt sig, och några meningar på Italienska efter en utbytesresa dit, men annars inget.

JO FÖRESTEN! 
您好!= Hej! på kinesiska. (Fonetiskt: Nii haouw).
Feluttalat: Katten kommer och kissar på dig. Gulp!


Fredagsfrågor.


hur såg du ut för ett år sedan?Här nedanför bar jag gravidkula i v 23-ish.

vilket är ditt mest använda ord denna vecka?
"Lyssna". Tillsamans med "nu" och "Iris".

har du någon fobi?
Ja. s-s-s-spindlar *viskar skräckslaget*

vad är det godaste du har ätit hittills i veckan?
Lagade världens godaste (JO JAG SVÄR!) pastasallad med kyckling, röd pesto, avokado och ruccula i veckan. Svarar den. Vattnas fortfarande i munnen när jag tänker på'n. Sssslurp.

vad är det finaste någon har sagt till dig idag?
"Mamma, jag älskaj dej"

 

när kände du dig riktigt nöjd med dig själv senast?
När jag betalade räkningarna. Det är återkommande att varje gång jag tar tag i skiten blir jag så nöjd och liksom lätt efteråt. Att jag känner mig lätt kan ju bero på att jag i samma stund blir av med alla mina pengar och lättar lite fysiskt från jordens yta pga noll kr på fickan.

vad tror du kommer bli roligast i helgen?
Svårt att spekulera i. Men kanske att börja måla! Blir upprymd av sånt därnt fix. Eller ett än så länge lite "hemligt projekt" jag pysslar med.
OJOJOJOJOJOJ VÄRSTA CLIFFHANGERN! vilken är din pepplåt för tillfället?
Just nu Shakar jag the Hubital rakt igenom. Favorit just nu: Full of Fire

vad har du sysselsatt dig med då du har haft dötid i veckan?

Dötid? Didn't I mention the two kids livin' here? No time for "dötid", aaaaight!?

har du gjort/kommer du göra något i veckan som du inte gjort förr?
- Måla ett rum svart.
- Se på pappa som grillar på en ny grill. Den gamla trotjänaren har gått hädan, grillen alltså, och nu fick han skaffa sig en ny. Nästan begravningsstämning, från pappas sida, på det beslutet.

vad oroar du dig för?
Min röst. Ont i halsen och som den vekling jag är har jag en fallenhet för att tappa den aslätt när halsen börjar sträva. Men jag är beläst innom husmoderskonsten och gurglar i detta nu saltvatten för fulla muggar.

vem är den kändaste personen du har sett på senaste tiden?
Som svar på den frågan: Bor i Skövde.

vad har varit mest förvirrande på senaste tiden?
Diverse tekniska problem. Jocke skolschema. Våren som typ vägrar att komma fast det har gått halva april redan. What's up Mother Nature?! 


hur ser dina senast tagna webcam-bilder ut?
- Wäbb cäm? Höller ente pö mä sönt trams. *bakåtsträvande västgötska*

har veckan varit bra än så länge?
Ja! Mycket, och jag tror den fortsätter i samma anda. Yes!Lista lånad av fabulösa niotillfem

Fördelen med att ha världens bästa läsare!


Man får grymmerspost skickad till sig!Tack anonyma samt älskvärda läsare i Skåne! <3


 

Saker jag är övertygad ska hända mig.

 

Ni vet hur det är.
 En skaffar sig nån löjlig noja, och sen är den svårt att släppa. Den kan, om en har noj-nerven aktiverad hänga med ett helt liv. Här har ni ett urval av mina:

1. Jag kommer få salmonella av rå kyckling! Fatta vad hemkusnkapslärarens ord satte sig väl i mitt medvetende när hen sakligt sa: "Tvätta händer och köksutrustning NOGA för att undvika salmonella efter hantering av rå kyckling". Asså, nojan som uppkom efter detta når inga gränser. Jag vill i dagsläget bespruta hela köket med saneringsmedel och tvagar mig upp till armbågarna efter att bara typ tinat upp kyckling. 

2. Jag kommer bli rånad av ficktjuvar! Sedan jag gjorde min första resa till storstad och någon lite mer berest, men kanske även lite nojig vuxen upplyste mig om riskerna att bli snöpligt rånad på öppen gata utan att märka det har jag liksom fått för mig att det är en befolkningsfördelning på typ 50 ficktjuvar per capita på torg och gator storstäder världen över. SOM jag krampaktigt har hållt i väskor och kameror när det begett sig, nästan till den grad att jag haft svårt att koncentrera mig på Colosseum, Buckingham Palace, Himelska Fridens Torg, Den Förbjudna Staden, Wat Phra Kaew, Karlsbron, Campanile di San Marco, ja you name it.

3. J
ag kommer dö av fallande föremål vid byggarbetsplats! När jag var 15 läste jag om en ung människa som strosat förbi ett bygge, fått en fallande bult i huvudet och dött. Sedan dess är jag övertygad om att detta är mitt öde. Fatta vad jag kutar förbi byggen när jag måste passera dem. Helst av allt går jag långa omvägar. På väg till förskolan pågick en massiv fasadrenovering maj 2012(?) - mars 2013 (låter otroligt länge, men det är sant! Kanske de var ett gäng ytterst långsamma fasadarbetare). Detta förde sådeles med sig att min hämta- och lämnaväg under denna tid blev betydligt mycket längre och jobbigare Med det bidrog ju i sin tur till en ökad motionskvot i livet, vilket jag hoppas fört med sig lägre kolesterolvärde osv samt minimering av risk för fallande föremål. Win win må jag då ändå påstå. 

Har du några nojor? Delge dem gärna. Alltid skönt att höra att folk är som folk menar jag!
Dessa fötter springer fort förbi byggställningar.


Förändringarnas vind friskar i.Såhär ser det i skrivande stund ut hemma. Från stunden vi ställde ner första flyttlådan på golvet i juli 2011 har vi enstämmig skanderat: "VI MÅSTE MÅLA OM". För det ser ni väl lika tydligt som vi? Beige är inte snyggt. Inte alls. Inte ens lite. Speciellt den här kräkfärgade varianten med tillhörande ehum.. "dekorativa blomsterstjälkar". Tvi.

Grejen har varit den att vi båda berikats med en stor portion beslutsångest angående... ja det mesta. Så vardagsrummet har stått orört och kräkfärgat tills idag. Men nu ska förändringarnas vindar blåsa genom rummet. Eller sa jag blåsa? Jag menade storma.

Vad vi valt för färg? Håll i er nu alla ljust-och-fräschtare:
Mattsvart. "Lady Naturligt Svart" heter kulören och vi tror att tillsamans med kritvita lister blir detta typ nå så överjordiskt snyggt! I helgen, eller i början av nästa vecka börjar vi måla och självklart kommer jag uppdatera er vidare om det här inne. Vi måste bara skaffa barnvakt först, för jag kan se scenariot med svarta fotspår i strl 24 över hela hemmet framför mig. *svettas ymningt*


Och HÄR kan du själv vara med och tävla om chansen att vinna ett presentkort på färg laddat med 1000 riksdaler. WOW!


 

Allmäna pysslerier 10/4 2013.


Helloooooo! Idag har vi bara stilla pillat med vårt. Jag och Ian hämtade storfjunet vid 14 och fick då två tomtebobarn i vagnen, klädda för vår men mitt i en isstorm vad det led.Väl hemma tog jag och Iris var sin festis och slog oss ner i soffan. Eller... festis och festis... Kallar man verkligen de här för festis. Man kanske säger Smakis? "En smakis tack?" Nä, det är ju sånt Ian pysslar med -smakisar. De här är iallafall mycket godare än de andra. Smakar mycket mer fruktit, som på riktigt?

Och nu: totalt ovärt svammel om fruktsaft slut.Jag och Ian var iväg en sväng på eftermiddagen och hälsade på mostrarna och mormoren. Barnens alltså, inte mina. När jag kom hem hittade jag Iris här, lyssnandes på Black Ingvars versionen av "Här kommer Pippi Långstrump" vilken en kan lyssna på här om en är intresserad, vilket jag utgår från att ingen egentligen är.Men. Nu sover stora och lilla sitter på toagolvet och klappar händerna åt pappa som "sitter lite högre upp", om ni förstår vad jag menar. Då tänkte jag ta mig tid till sånt man var lite bättre på med första barnet. Skriva i den här typen av böcker tillexempel:Iris bok är en rejäl lunta med datum, klockslag, hårlockar, krypbilder, semesterbiljetter, längdtabeller, utförlig info om första tanden och fotavtryck i olika färger för olika månader. I Ians står det typ: "Hej! Jag föddes den 5/9 -12. Det var kul". Kan ju hända att det blir lite dålig stämning nån gång i 18-årsåldern då Iris har en hel bibel med ca 8 testamenten om sina första år och Ian bara typ en Pixi-bok.

TÄVLING: LADY Wonderwall!

 


God morgon vänner! Våren är här! Min termometer visar plusgrader och solen kliar soffan på ryggen och får barnhåret bredvid mig att gnistra som guld. Vem älskar inte våren? *ingen räcker upp handen* Fast vänta lite här nu... Ser inte hemmet ytterst vinterglåmigt och lite sådär typ jättetråkigt ut fortfarande? Jo. 

Efter månader av inomhustid och runttravande i raggisar kan mycket väl en insikt om att hemmet absolut behöver ett vårlyft ha landat i medvetandet. Känner du samma kamrat? Vilken himla tur då att du med min, och Jotun LADY's hjälp kan råda bot på trisstessen hemma! Jag tävlar nu ut fina LADY-produkter som ger ditt hem en rejäl nystart! JA! *vågen*

Vill du vara med i tävlingen och ha chans att vinna en färgcheck på valfri Jotun Lady-färg för 1000 kronor eller ett praktiskt penselkitt om 3 penslar (värde 317 kr)? Busenkelt! Gör isåfall såhär:

1. Svara på frågan "Vilken är din favoritkulör från Lady" 
Inspiration och färgkartor hittar du : HÄÄÄÄR!

2. Motiverar vilken del av ditt hem som behöver ett rejält vårlyft. Det behöver inte vara ett helt rum, det kan lika gärna vara en möbel i omoderna kläder eller en liten bortglömd och skavd docksäng. Ja, you name it! Glöm inte namn och mailadress bara.

Och svårare är det inte! Den 21 april kl 23.59 sharp, drar jag vinnarna! Tävlingen presenteras i samarbete med Jotun LADY och Blogg.se. Priserna innehåller ett presentkort med LADY färg värde 1000 kr samt två penselkit till ett värde av 317 kr vardera.

 

 


En dagens.


Dagens start: läs här.
Dagens problem: tekniskt.
Dagens glädje: problemet löst.
Dagens köp: matchand mössor till le kiddos.
Dagens mest sagda: "MÄÄÄH FUNKA DÅ!" samt "JÄVLA SKITHELVETE" 
Dagens va-sa-du-sa-du: Drogpåverkad(?) människa som klappade Ian på kinden och sa "vilken söt glasstrut".En liten glasstrut i nybäddad säng. Älskar nya lakanen föresten! Känns som att sova insvept en finservis från 1700-talet ungefär. Fast skönt. 
 

VILKEN UNDERBAR MORGON!


Nej jag sa fel.

Vilken vidrig morgon skulle det va. Ian har gnölat och brölat natten igenom och Iris vägrade alla typer av försök till att gå, stå och hjälpa till själv, samt verkade ha glömt bort att man faktiskt inte behöver vara en gapig liten surmule. Kul, verkligen jättekul. Faktiskt så kul att jag skrattade högt flera gånger under morgonen. Fast mer galet, som nån som rymt från en ytterst sluten avdelning.

Livet som mamma und so weiter.

 

Dagen i loppisfynd.


Tja! Tänkte bara kika in lite snabbt och skryta med mina superfantastiska loppisfynd!
Kolla bara på de här Ian-sakerna:Alltså, lilla gullelappen och fina blöjbyxan :') Jag såg dem direkt, slängde upp ett darrande pekfinger och bara brölade rakt ut: "MÄÄÄÄÄÄÄH! KOLLA DÄR!" Och sen kutade jag i full karriär genom hela butiken. Sprang typ ner en stackars tant som stod med näsan i en korg med virkede grytlappar i min iver att komma först fram (för i min värld är varenda loppis fullbelamrad av nästan osynliga, supersnabba fyndfiender) och sen, när jag hade dem i näven, stog jag med dem uppsträckta mot skyn med lyckotårar i ögonen.
Bildreferens: OS-medaljör på prispallen efter nationalsången.

Och kolla här då: 5+15 kr = 20 kr = TOKFYND.  Spelet mottogs av en lycka av sällan skådat slag (bortsett från min egen beskrivna i stycket innan) och har redan spelats typ en 200-300 gånger. Lite ångerfaktor på just det.

Och sen: Detta skinande lill-bling ska placeras ut efter den i veckan planerade ommålningen av v-rum. En kommer ju tro att det är kungen hen self som bosatt sig här efteråt. Inte illa.
Jag säger inte att jag hyser något agg mot IKEA...


Jag säger bara att jag inte är så förtjust i att I. Kamprad med sin nya Stockholmsserie tvingar mig att bli typ überkapitalist pga vill ha allt.Tvätt, svett och tårta.Tjosan vänner! Dagen började lite halvsegt med att jag stapplade upp vid 06.30 tillsamans med en vilt tjattrande Iris sugen på lek. Ja, inte jag alltså! Iris. Jag - not so much at all så att säga. Mest sugen på att leda tillbaka henne till sängen, viska "Det är förbjudet för barn att vara uppe så här tidigt. Somnar du inte om måste jag tyvärr ringa till polisen Iris" men pga av goda modersinstinkter avstod jag det och skakade ihop en smarrig flarra välling åt henne istället. Välling fungerar nämligen lite som lugnande för Iris. 210 ml ger mig 15-20 minuters relativ ostörd soffvila. (Tänk vad lustigt det där egentligen, att vid samma tid en söndagsmorgon du för några år sedan stapplade in i köket direkt efter krogen och blandade sista drinken, nu står och blandar välling i liknande tillstånd. Typ suddig, snubblig och dödstrött. Varågoda för denna parantes om Livet och dess kringelikrokar)

När sista droppen välling var uppslurpad killade Iris mig under fötterna och skrek: "GÅ UPP DÅ GAMLA MAMMA!" och sen var dagen igång på riktigt. Första halvan bestod av tvätt av kläder. Så pass ointressant att det inte behöver bahandlas något utförligare.


Sedan drog vi iväg på barngympa. Kul! tyckte Iris, Oliver. Kul för barnen. tyckte deras fäder. Jävligt kul då... tyckte Ian som förpassades, tillsamans med sin mor, till ryamattan utanför salen. Han grabbade tag i kragen på mig och väste mellan tandpiggarna "Om jag inte får vara med och leka "kom alla mina snabba gympabarn" idag heller tänker jag fan skrika typ asahögt i ca 35 minuter!"

Sagt och gjort. Efter 35 var vi svettiga allihopa.
Två av rolig gympa.
Två av försöka-ledsaga-vilda-barn-genom-gympapass.
En av skrikanstränging.
Och en av fan-vad-han-skriker-högt-och-stör-yogaklassen-brevid-svettningar.Sen åkte vi och käkade tårta hos svärfar som bättrat på årsringarna lite. Iris köpte choklad åt sin farfar i present, men öppnade sedan asken själv och tog sig friheten att tömma den när vi andra var i ett annat rum. Men jag vet hur svårt en Noblesse-ask är att ignorera, så jag klandrar henne inte.

 

Gissa orsaken!


Pga av följande tror jag skriverierna uteblivit på denna blogg under dagen.

1. Den drivande hjärnan bakom bloggen har sagt upp sig.
2. Den drivande hjärnan bakom bloggen har fått nya uppdrag, så som kreativ chef för diverse storsatsningar inom kulturbranchen.
3. Den drivande hjärnan bakom den här bloggen försöker också rodda hem och barn samt upprätthålla ett något sånär socialt liv utanför skärmen.

Varsågod och posta din gissning nedan, eller motivera en egen förklaring som tycks skälig.


Ian sju månader.
Lillfjunet växer! Sju månader har du nu lyckats skrapa ihop Ian, och nu går det undan i svängarna. Du är inte så fasligt mycket bebis längre och ska vara med överallt jämt hela tiden. Kryptränar för fullt, fast det vill sig inte riktigt det där med kryperiet. Kan det vara för att du är så himla tung? 10,5 kg var det sist, och antagligen ännu mer nu då två portioner gröt och ett mål mat har blivit standard i vardagen. Strl 80 måste det stå i klädlappen om du ens ska få dem över låren. Min lilla rultis. Men på BVC klappar de händerna och skanderar lovord när du ligger där och på vågskålen.

Vad har du lärt dig sedan sist? Jo, klappa händerna! Du sjunger med i sånger ("öööhöhhöhh dabadabamamam" är sång i en moders öron - kom ihåg det), gungar och klappar hej vilt. Sen kan du vinka också när någon kommer in genom ytterdörren och när du ser dig i spegeln. Absolut inte annars.

Sen måste jag säga att jag tror att du står innan du kryper. För om du kryptränar så ståtränar du än mer. Draaaaar dig upp från golvet upp på knäna. Och skrattar så du faller omkull och börjar gråta om någon ser dig. Moment22 osv.

Du sover tryggt i mammas och pappas säng. Inte går det för sig att du läggs i nån jäkla spjälsäng inte. Nänä. Nära till tuttar och värme ska det vara. Sover 21-07 med ett gäng uppvak däremellan pga diverse störningsmoment (hunger, tandproduktion, snuva, tappad napp osv). Talar vi tänder så har du fyra. Alla i nerderkäken, men framtänderna där uppe skymtar i farstun. 

Och så har du sagt MA-MA flera gånger! Fast pappa tror inte på mig när jag säger det och det är en skam att det händer när vi är själva. Men jag vet att det är sant. Förstår väl min egen unge liksom.

Instanytt.


I veckan har inte bara en utan TVÅ storheter hänt på mitt älskade instagramkonto (oprofessionell2).

1. Överskred 300 followers (!) Kärlek till er.2. Bild talar för sig själv. *sTaRsTrUcKeD*Busy med IRL.


Idag har vi levt livet så att säga. Ja, inte typ carpe diemat järnet och äventyrat hej vilt, suttit och djupandats på klippa vid havet eller gått på världens megakonsert och tokdansat och skålat i öl. Nä, livet som det levs. Livet med två barn, jobb, skola, påhälsning, träning.

Vår bebis är tokkinkig för att det där kryperiet inte vill sig, samt att han föder tänder på löpande band. Dessutom rinner näsan nått väldigt och lill-bröstet skorrar hemskt. Men så har han också tokchillat i matstolen långa stunder. Göttigt för trötta föräldraryggar och axlar.


Jag har tagit kontroll över saker. Köksskåpen tex.

Iris har ömt vårdat och lekt med sin påskhare av choklad. "Kaninen går att äta", påpekade Jocke vänligt varpå Iris skrämt spärrade upp ögonen, tog kaninen i famnen och backade långsamt ut ur rummet. 


När jag blev lite deppig framemot kvällningen åkte Jocke iväg en stund och kom tillbaka med världens godaste greksallad +salami +kräftstjärtar med tzatsiki och bröd vid sidan om. Själen blev mätt och varm.Sen anordnade jag och Ian en stor grötfest som pågick till alldeles nyssens då han somnade med gröt upp till ögonbrynen. Fjunet <3


Nu är det dags för mig att dyka i soffan fjäderlätt landa bland kuddar och filtar och knäppa på TVn. Det kanske går nån bra film, eller nått kulturellt och högintressant eller... ÄH! Vem försöker jag lura. Somnar inom 5 och dregglar mig igenom reprisen av Vem vet mest? typ. 
 
 
 

Kalla mig fixarn'.


En dag i förra veckan gick vi in i en färgaffär för att kolla på väggfärg till vardagsrummet. Men det var ju på tok för svårt, speciellt då vi hade med Iris som helst va allt ville bada i en tunna lut, så vi kom hem med färg till bordet istället. Såklart.

Men det var bara bra. För ända sedan vi ropade in skrället på auktion för några hundringar, då med tillhörande 70-tals åbäken till stolar (ej bild på pga av ful) så har vi sagt att vi ska ta och måla om det i en färg med attityd istället för den då aktuella statusen kaffebajsbrun samt byta stolarna mot lite sköna mismatchingar, sådär man har sett på dömbörken ni vet.

Sagt och halvt gjort! Bytte vi stolar i för två veckor sedan (läs ett år efter inköpsdatum) och när vi ändå var och strosande bland burkar och rollers köpte vi på oss en turkos färg som fick mitt hjärta att picka på lite snabbare. Turkos. MMMMM mjuk som pastellig sammet. Och sedan skred jag till verket.

Började givetvis med att ta en "före-bild" för det har jag sett att di gör på inredningsblöggarna.
Så, klick! Och så var den biten klar.Sen skulle jag sätta igång med arbetet. Men blev trött och satte mig och kollade på film istället. Givetvis.

Men dagen efter, då Ian valde att vi skulle stiga upp vid 5-isch och jag bälgade i mig kaffe som om det inte fanns en morgondag, och han sedan somnade om igen vid halv 7 och jag var koffeinstinn och kunde absolut inte göra honom sällskap, började jag slipa.

Slipa slipa slipa slipa slipa slipa slipa splita plisa lispa slita....Zzzz. Tog typ 100 år.

(ingen bild pga av orutin)

Sedan, när det äntligen var klart, torkade jag bort allt slipdamm av med fuktad trasa (samt nös flertalet gånger) och målade med ett lager vit grund. Lite roligare ändå. När jag var klar stod det: Vänta i 5h innan övermålbart. Perfekt! Då åker vi och firar påsk i flertalet dagar.

(ingen bild pga av kladdiga händer)

När vi kom hem efter påskhelgen hade färgen torkat, jo men visst serru, och jag målade två lager av turkost med en lite skumgummiroller (ger sammetsslätt resultat!), lät torka och VOILÁ:


Så. Äckligt. Jävla. Nöjd.


Och när jag ändå var igång fixade jag i bara farten till en pinnstol också:


(Äntligen hemma, ni når mig på mail: oprofessionellblogg@gmail.se
Skicka över anställningsavtalet bara, och jag signar mot ett bra arvode). 


 

En efterfrågad mössa.
Jag har fått in jättemycket förfrågningar om vart man kan få tag i Iris gul-gröna mössa med döskallemönster. Och inte undra på det då den är astuff och skitball och megacool och.. ja ni fattar. Tyvärr går mössan inte att köpa i butik... 

Men Carro som är hjärnan, och virkpinnen, bakom kreationen låter hälsa att det går att beställa några alldeles egna exemplar just nu. Yes liksom! 

Så om du vill att ditt kiddo ska bli lika ballt som Iris, skicka då en beställning till mail: casa0303b@gmail.com och för 175-225 kr (material inräknat) blir en mössa din!

Nu säger jag det fan:


Våren är här! Och vänligast, lyncha mig inte om nu våren vänder i farstun pga lagen om allts jävlighet och mitt vågade uttalande, tack!

Så vem har haft tid att sitta vid datan och uggla när en istället kunnat låta solen varmt smeka kind och hjässa? Ja, inte jag iallafall och det är också förklaringen till att det ekat lite tomt här inne idag.

Men för att blidka er, o trognaste läsare, bjuder jag på en Inatagrambild från dagen. Skåda denna förtjusande lelle gulle-gubbe. Och pila sedan in på Insta och följ mig där för dagar på språng. Knappa in: oprofessionell2 och - VOILÁ!


Jag har bara en fråga...

1. Tekanna, Littlephant
2. Kudde, Afroart
3. Snurrfåtölj med fotpall, IkeaApril april, kan lura dig så lite jag vill.

 
Lunchtid och vi har redan hunnit med... nä, inget speciellt faktiskt. Vi har bara lallat runt i pjamas hela högen och skvätt frukostflingor och apelsinjuice överallt. Inte ens ett litet april-lur har vi ägnat oss åt pga sämst på sånt. Eller jo, Jocke lurade Iris att han ätit upp alla hennes påskägg. Men det luret föll inte i god jord så att säga... 2,5-åringar är inte så införstådda i det här med 1 april utan trodde mest att den annars så snälla pappan förvandlats till den typ elakaste boven i världen. Buhu på den.

Annars då? Jo, allt bra. Under natten föddes Ians fjärde tand, så lite kinkerier med sömnen (läs två timmars plågat illvrål) annars relativt lungna puckar. Snart tar vi på oss vårjackorna (!) och valfärdar ut i solen. Som dregglande, vintergråa zombis väller vi ut och sträcker flåsande våra armar mot skyn. "ZZZZZZÅÅÅÅÅL..... MÅZTE..... HA....ZZZZZÅÅÅÅL....ZKÖÖÖÖÖÖN.....ZÅÅÅÅÅÅL...."
Typ the walking dead all over again.
 
 
 
Vårjackor på!
 


HEJ VÄNNER! Jag heter Matilda är 26 och allmänt awesome. Jag är dessutom morsa och feminist. Vidare skulle jag påstå att jag både är rätt rolig och lätt att älska.

SEN PODDAR JAG OCKSÅ. Tillsammans med min kollega MOA sänder jag "Moa&Matildas podcast" med 250.000 lyssnare i månaden. Ni kan lyssna här eller via iTunes.Vill du prata närmare med mig? oprofessionellblogg@gmail.combloglovin