Förlossningsberättelse - Födseln.


Nu ÄNTLIGEN kommer den.
Del tre som ni varit på mig om, och jag slarvat med. Del ETT och Del TVÅ finns att läsa här.

Jag har tidigare uppgett som skäl att det dröjt, det smått kaotiska tillstånd som råder här hemma men det är inte riktigt hela sanningen. Nej, saken är den att Ians födsel varit lite som ett vakum för mig. Minnena från själva förlossningen är glasklara. Allt minns jag. Smärtan. Styrkan. Skratt. Gråt. Alla tusen känslor. Ansiktena i rummet och stödet från Joakim. Men födseln och tiden precis efter - ja den är suddig och bisarr. Jag har förträngt och stoppad undan. Nu öppnar jag och släpper in tankar jag motat.
"Tänk om..." och "Tack för att han finns..." Därför har det varit jobbigt att slutför med alla tankar som stormat om i magen och i hjärtat. Hoppas ni har överseende med det.


5 september 2012
18.51


Värkarna avtar.
Det brinner fortfarande som av eld mellan benen. Jag kvider och andas tungt, som efter en kilometerlång spurt. Väntar på belöningen jag vet komma skall. Illtjutet, det där första från ingenstans, följt av varm och kladdig bebis mot naken hud. Tyngden på bröstet. Stillheten, glädjen, känslan och tårarna. Jag blundar och ler.

Men sekunderna går och barnet är tyst. Inget skrik. Joakims andetag mot min hals när han viskar, med min hand i sin tryckt mot bröstet: "Du gjorde det. Jag är så stolt över..."
"Varför skriker inte barnet?" frågande.
Jocke vyssar leende "Ingen fara gumman."
"Nej men varför...?" förvirrat.
Inget svar.
"Varför är det tyst?" kvider jag och tittar upp mellan benen som fortfarande hänger i stöden.
Jocke vänder sig också om.
Vad jag ser är barnmorskorna som jobbar febrilt med att skaka och rensa mun och svalg på det blåa barn som ligger slapt på britsen.
Mitt hjärta sjunker och det svartnar för ögonen.
Nej.
Hjärtat faller.

"Vad är fel!? VARFÖR SKRIKER DET INTE!?"
Joakim blinkar. Förvirrad.
Jag gråter.
Drar i Joakims skjorta.
"Kom igen lille vän..."
Tyst. Så in i döden tyst.

"Nä. Nu får vi ta ut! Klipp nu! Nu! NU!"
Navelsträngen klipps av stressad och handskbeklädd hand. Inte Joakims. 
Sekunden efteråt rusar barnmorskan ut med det blå och lealösa barnet som jag nyss fött.
Joakim dras med av orden: "Pappa följer med NU!" och en hand mot hans arm.

Och kvar ligger jag.
Ensam.
Ja, självklart är jag inte ensam, men det känns så.
Mitt barn är inte här.
Joakim är inte här.
Ensamast i världen.
Utlämnad.
Förtvivlad.

Jag känner mig iskall. Jag förstår att jag är i chok. Skakar och gråter.
"Vad händer?"
"VAD ÄR DET SOM HÄNDER?! SVARA!" ryter jag genom iskylan.
 
Barnmorskan lugnar. Klappar på kinden. Förklarar med lugn röst.
"Ditt barn föddes med navelsträngen runt halsen. Det är vanligt. Men just i det här fallet satt den väldigt hårt och ditt barn fick kämpa så med att få ner luft i lungorna för att kunna andas. Ibland löser det sig fort, men nu kom inte barnet igång av sig själv. De jobbar på att få igång det just nu. Hjälper till lite. De är väldigt duktiga och de har gjort det här många gånger förut. Snart kommer de in för en lägesrapport. Oroa dig inte. Det är väldigt duktiga."
Hela tiden en hand på mig. Mänsklig kontakt. Lite värme. Substitut för bebisen, det inser jag.

Men det är svart. Allt är svart och de här minuterna de är borta med min bebis utan att jag vet något. Min blå bebis jag bara sett rygg och ben på. Som jag ännu inte vare sig känt eller hört. De minuterna är de längsta i mitt liv. Jocke har berättat att det rörde sig om 15-20 minuter från födseln till att han och barnläkaren kom in i rummet. 15-20 minuter de jobbat hårt under. Av dem minns jag ingenting. Bara barnmorskan och barnmorskestudentens lungnande röster och bestyr med att få ut allt ur min kropp. Jag minns inte att jag syddes utan bedövning, att jag bara stirrat mot dörren. Bara frågat om och om igen efter mitt barn.

Men jag minns när Jocke blek kommer in i rummet. Blek men med ett leende skrivet i ansiktet. 
"De jobbar fortfarande... Men jag har hört honom. Sett honom. Han finns där ute och han är jättefin. Perfekt!"
Puss på pannan.
"Han...?" gråter jag. "Han?"
"Ja. Han." svarar Jocke leende,
"Ian" säger jag. "Ian. Ian. Ian."
Säger jag hans namn så finns han även om jag ännu inte träffat honom. Säger jag hans namn kommer han finnas kvar. Säger jag hans namn tillräckligt många gånger blir allt greppbart och säger jag hans namn kommer han snart in genom den där dörren.

Och nu. Dörren öppnas och läkaren kommer in i rummet.
Förklarar läget. Minns brottstycken av vad han säger. Stirrar på hans mun, hur orden formar sig över läpparna och sneglar då och då förbi honom ut i korridoren för att få en skymt av min son:
"Kan ännu inte andas helt själv... Maskin.. Läggas in... Stanna ett tag... Tills han kan andas själv... Kommer snart in hit... Träffa mamma. 10 minuter bara."

Snart.
Snart så får jag träffa honom.
Och han lever.
Det enda som betyder något.

5 september 2012
20.40
 
Äntligen!
När Ian rullas i på en brits täcker en andninsmask hela hans lilla ansikte. Brevid honom går en kvinna vars uppgift är att hålla masken på plats med båda händder och samtidigt övervaka skärmen, pipen och Ians andetag. Snabbt snabbt häver det sig, det nakna lilla bröstet. Han ligger med armen emot mig. En liten rultig arm med en knyten näve. Små fjun och rosa hud. Blöja har han fått och klämma på navelsträngen. Ligger inlindad i filt. Helt perfekt. 

Sträcker ut en hand och rör vid min lilla bebis. Det här är vår första kontakt. Nästan två timmar efter födseln.
Jocke sätter sig på sängkanten. Håller om mig. Alla går ut utom kvinnan som håller masken.Det här är vår stund innan han åker upp på avdelningen. Vår stund att vara familj, sådär som det ska vara efter en förlossning. Det där bra och härliga. 

Vi viskar till honom, klappar, pratar, gråter och skrattar.
"Vad lik han är Jesper..."
"Han är stor..."  vi vet ännu inte vad han väger eller hur lång han är. Något sådant har inte hunnits med.
Det som brukar vara viktigt är nu obetydligt.
Det enda som betyder något är den här stunden, och stunder som komma skall.
Stunder med Ian.

Vi har hört att vi ska få 15 minuter med honom, men när det gått 20 dröjer kvinnan fortfarande kvar i rummet.
"Konstigt..." mumlar hon och trycker på knappar och känner på sladdar.
"Vad?" på min vakt. Hugger som en kobra. "Vad menar du? Är det något som är fel?"
"Nej nej! Snarare tvärt om. Det verkar som om han andas helt själv och kan syresätta fullt. Det borde inte... Jag ska bara kolla..." trycker och ringer och pillar. 

Till andra änden:
"Andas helt själv och med full syresättning... Ja. Visst är det så. Ta bort masken? Stanna med med föräldrarna... Ring upp till BB"

Läkare kommer och kontrolerar.
Allt är... bra?
Jo, helt bra är det faktiskt.
Hel.
Lagad.
Fullt frisk och kry.
Hur det nu kunde gå så snabbt?
Läkaren ler mot mig och säger: "Underskatta inte mammapower. Han behövde dig för att må bra"
Kärlek. Värme. Beröring. En välkänd röst. Det man behöver när man är människa.

Vägs och mäts till 4490g x 54cm. 

Och sen äntligen.
Upp på bröstet. Värmen, tyngden och känslorna.
Äntligen som det ska vara.

Jag, Jocke och vår nya fina härliga och friska bebis.
Äntligen vi.

Som vi har väntat.

 

Dagen än så länge.


Den här dagen har än så länge haft tre goda sidor och tre dåliga. Jag listar enligt följande:

1. Dålig -
Ian är ÅTER förkyld. Zzzz. Och har feber stackarn. Snörvlar och nyser och hostar och kan för sitt liv inte sova mer än 30 min i sträck utan att vakna med ett rossligt tjut efter mammas brön. Detta resulterar ju även för mig i en något knölig nattsömn.

2. Dålig -
Självklart fått nackspärr av all nattamning i galna ställningar som både ska vara bekväma för Ian (så att han snabbare somnar om) och snorunderlättande (så att han inte kvävs stackarn). Igår lite stramt, idag sitter huvudet fast lite snett åt vänster. Detta ger mig en skön desorienterad look då jag går rakt fram men hela tiden kikar åt sidan.

3. Dålig -
Filtren till snorsugen är slut. Och nu ser jag er som aldrig haft en bebis hemma hoppa till och förtvivlat tjuta: UUUUUH!!! Snorsuuug...?! Men räds icke, det är fullkomligt normalt att som bebisförälder suga snor ur näsan på sina små. Självklart innefattar det ett smidigt litet verktyg med slangar och filter så du slipper suga direkt ur snoken med munnen (googla snorsug och se själva). Men nu är filtren slut och närmsta apoteken hade slut, så nu är det nära att jag sätter munnen mot miniborrarna och suger till. Nära, sa jag... Än har det inte hänt. Eller?

1. Bra -
Höstsol, termomugg och morgonpromenad.

2. Bra -
Min nya varma halsduk kom väl till pass nu när nacken ömmar. "Du himmelska tub av garn", ville jag tralla när jag gick gatan fram och kollade åt vänster.

3. Bra -
Redan avklarat ett gäng betungande samtal tex. ringt och gnällt på försäkringskassan och bokat ett möte på socialförvaltningen om fastställande av faderskap så han får en pappa på pappret också, den stackars pöjken (herregud vad hela den meningen andades white trash).

Så nu får vi väl hoppas på en fortsatt bra, eller iallafall 50/50 bra/dålig, dag för både er och mig så hörs vi och stämmer av lite senare.


Önskningar när det närmar sig jul.


Idag är det, med reservation för visst räknefel, 56 dagar kvar till julafton (ja, jag avskyr folk som envisas med att utbrista "Men hörrni! Idag är det bara FEM MÅNADER kvar till JULAFTON!" vid de mest bisarra tillfällen) men min blogg - mina regler, så idag är det ok. Mest så jag får visa vad jag skulle bli glad av att få i julklapp. Ok, BARA därför...

Så ni som känner att ni via vänskap eller familjerelation är förpliktigade att bringa mig någon typ av julgåva i år, ha dessa saker i åtanke tack:En helg att minnas.


I fredags drog Jocke iväg på sin grovt efterlängtade "hemliga resa" som visade sig, till hans vilda förtjusning, bestå av att ett glatt gäng fotbollsgalna män satte sig på ett plan till London för, vad jag antar, ölhävning och Chelsea - Man United live. Gött för'n liksom! Och jävlar vad han är värd det där, bäste-Jocke.

Men det lämnade ju mig i den kniviga rävsaxen "ensam mamma med två vilda kids som samtliga drabbats av monsterförkylningen from hell i fyra dagar". Shit pommes och vilken grisig karslok att sticka mitt i nöden tänker nog någon. Men nä. Vi har rett oss fint vi. Det första jag gjorde var att skeppa över storatrollet till sin ängel till farmor. Sen kröp jag och lilltroll ner i bingen och lämnade den bara för utfodring med Cupcakes vid syrrans 15-årskalas lördag eftermiddag.

Iris knallade in genom dörren igår och sedan dess har vi hälsat på hemma hos Alfons Åberg 749 gånger och lagat världens godaste kycklingwok, samt brottats något med den där jävla idéen med att ställa om till vintertid. Alltså barn skiter ju i om klocka bara är 4, upp ska man när man är pigg liksom. Zzzz.

Men nu kommer han snart, den förrymde, och jag känner mig lite lurad på allt det där jobbiga jag trodde skulle komma under hans utlandsvistelse. Men nöjd såklart. Och tacksam över fin hjälp. Och längtansfull, för jag har ju saknat'en, mannen i mitt liv.

Konstgjord andning.


Hhhhhhöööööhhhääööä (hur stavar man egentligen ljudet av en dödsrossling)

Den här bloggen behöver en rejäl dos Första Hjälpen i form av tvångsbloggning. Så vänta er (jo nu talar jag fan i mig sanning) minst ett inlägg om dagen och så hoppas jag att motivation och lust följer med det.

Förresten är del tre av förlossningsberättelsen klar.


Föräldratalanger.


Saker jag utvecklat till någon typ av konstform sedan jag fick barn.

1. Brygga kaffe
Kaffekokaren bemästrar jag nu mer i beckmörker, med en hand, med en gapskrikande bebis på ena armen och en morgontrulig tvååring runt benen. Fylla kanna, hälla över, fixa filter, måtta pulver, sätta på. Pang pang! 15 sekunder max!

2. Dricka kaffe
Om jag är bra på att brygga ska ni se mig dricka. Herregud vilken ruttad kaffedrickare jag är nu. Alltså, jag dricker inte kaffe - jag halsar det. En kopp tömmer jag på fem klunkar, ni vet som ett glas vatten efter träning. Klock klock klock klock klock aaaaaah *drar baksida hand över munnen*. Bring on some trots right now. I'm redo as hell.

3. Amma
Att amma första barnet var ingen konst. Långtråkigt möjligtvis och en känsla av att sitta fängslad i soffan men ingen större fysisk utmaning. Annat är det nu! Andra barnet ammar jag i farten, gärna ståendes eller jagandes tvååring som fått tag på diverse olämpliga saker/klättrar på diverse olämpliga ställen. Sitta still? Vem fan har tid med det?

4. Somna fort
Förr låg jag länge och filosoferade om livet på gott och ont innan jag somnade. Kände täcket omsluta mig och hur bekväm kudden var. Nu hinner min kropp knappt snudda vid lakanen innan jag somnar. I språnget ner börjar jag snarka. Zzzz.

5. Köra barnvagn i offentliga miljöer
Om barnvagnskörning vore en tävlingsform skulle jag lätt ligga i det absoluta toppskiktet bland dess utövare. Jag kan utan svårigheter manövrera en 30 kilo tung syskonvagn med en hand runt tvära hörn, genom snäva hyllpassager och i zickzack förbi långsamma pensionärer och söliga lunchshoppare samtidigt som jag stoppar tillbaka nappar som åkt ut och hjälper Iris med sugröret till en festis. Nemas problemas liksom!

Vilka skills har ni utvecklat som föräldrar? Nu har ni tillfället att skryta lite med dem.
ÄÄÄÄÄNTLIGEN!


Kan knappt tro att det är sant! Mina fingrar rör åter sedan Ians födelse vid riktiga datortangenter igen. Frihetskänslan är total. Berusande. Jag kan skriva allt jag vill! Ingen jävla autokorigering som väljer ord som får mig låta dement. Inga fel-touch som stänger påbörjade blogginlägg och får irritationen att resa sig till ohälsosamma nivåer. Inga barnfingrar som kletat ner skärmen med nu stelnad aprikosyogurt så skärmen slutar fungera och man får skrapa den ren med nagel för att kunna ha någon användning av den igen. Jihoo! Inget kan nu hindra mig! Jag kan låta fingrarna löpa fritt över de små bokstavsbeklädda fyrkanterna på min älskade gamla Toshiba-relik. Nu kan jag äntligen få ur mig alla långa härliga och eftertänksamma meningar jag har i mitt huvud! Alla blogginlägg om samtidsaktuella ämnen jag velat diskutera med er och alla åsikter som byggts upp inom mig, som bara väntat på att få en kanal att läcka ut igenom!

Vi börjar med....

...

Eeeeh...?


Jo! Men det var ju så att...
Vad var det jag skulle säga nu igen..?
Det var juuuuuuu...
uuuu-uuu-uuu?
Öööö... 

...

Jo så att.
 
Nä.
Kommer inte på't.

 
Men! Jag vill bara påminna er om att när uppdateringen är skitkass här inne finns jag faktiskt alltid tillgänglig bara en smartphone-app bort.

På Instagram heter jag oprofessionell2 och där är uppdateringen mer än frekvent då det är väldigt amningsvänligt (trist att bara sitta och glo i väggen och dagTV suger ju som vi alla vet).

Så jag hoppas vi ses där, när vi inte gör't här.
 

Opz.

Nä hörrni. Inget blogg på en vecka, inget utlovat slut på förlossningsberättelsen och inget dåligt samvete övert' heller.

Alltså, ni anar inte med vilket tempo dagarna springer på i just nu. Jag vaknar, på tok för tidigt för att ens kommenteras, häller i mig fyra svalgbrännande koppar kaffe i ett jäkla huj och sen kör vi bara vidare i den kaotiskta småbarnscirkus som nu är vår vilda vardag.

Men det ska väl lugna sig liiiiite snart. Bara Iris slutar bita Ian i huvudet vareviga obevakad sekund, Ian slutar ha som livslmål att ätaätaätaätaäta från morgon till kväll och jag slutar glömma vart jag lagt datorn, mobilen, strömsladden, batteriet, laddaren, usb-kabeln, kameran, pinkoden och min hjärna.

Snaaart så...


En månad med Ian.


Tänk min lilla böna, att du redan är en månad idag. För EXAKT en månad sedan låg vi inne på förlossningen (ja, sista delen av förlossningsberättelsen kommer till helgen) och väntade på dig.

Sedan du kom har så mycket hänt, tiden har flugit iväg, en månad på ett knäpp med fingrarna. Samtidigt så känns det som att du alltid funnits, för hur kan man ens föreställa sig en familj där inte du är en del av den? Nä otänkbart.

Redan nu har du växt dig stabil, avfyrat några otroligt charmiga och tandlösa leenden, klarat av att hålla huvudet uppe långa stunder, sovit bra, sovit dåligt, blivit sjuk, blivit frisk och sjuk igen. Det du nu håller på med allra mest är egna ljud som låter "Hoo" och "Aaoo".

Du är så glad och fin. Nöjd och uppassad, speciellt av storasyster. Och även om hon både är hårdhänt och bänder och drar i dig för att få till en kram eller ge "hjälp" säger du nästan aldrig något. På sin höjd ett litet underbart "Hoo Aaaoo".

Nu försöker vi få dig feberfri och ser med spänning fram mot nästa månad.
Känslan i magen...


... när man hittar den här cykeln i källaren. Gulp!

Alltså, jag är inte den som är den och är missunnsam mot lotterivinnare. Absolut inte! Men om jag springer på Rikard Sjöberg i trapphuset, åtföljd av samtliga våra grannar viftandes med guldkuvert och miljonsvinster till höger och vänster... Ja, då kommer iallafall jag fundera på att byta trappuppgång. För jag är osäker på hur länge jag kommet orka med lukten av hummer och kaviar om kvällarna, ploppet av champagnekorkar i tid och otid eller vrålandet av Ferraribilar ute på parkeringen. Nä, nån måtta får det vara.


Att styra skutan mot lugnare vatten.


Pjuh!
Just nu råder någon form av ordnat kaos i vår vardag. Dagarna flyger förbi i oanad fart och med så pass lite vila att jag snart ser dubbelt.

Det är skrik och tjut, mat och amning, kräk och klet, skatt och gråt, leksaker och nappar, böcker och tvättlappar, småbodys och galonisar om vartannat högt och lågt. Att ta hand om en ensam bebis är inte längre svårt, inte vår underbara snälla i varje fall. Att ta hand om en vild tvååring känns heller inte heller som någon större utmaning längre, iallafall inte vår roliga och underbara. Eh... Ja. Så länge de är var för sig förstås eller då vi båda är hemma. Det är när man (läs jag) är ensam med de båda vildingarna tillsammans då det kör ihop sig ibland.

När jag är själv med dem kan vad som helst hända. En ensam och lite småförvirrad mamma räcker inte riktigt till för att hålla båda lugna och nöjda jämt. Och ännu har vi inte fått någon superkontroll över situationen. Det skäms jag inte för att erkänna.

Men vi jobbar hårt på det, det vill jag lova. Och ofta löser vi det galant under tiden. Ibland krävs det enorma mängder tålamod och svett för att reda ut vardagen. Vid några tillfällen även tårar och hyperventilering av undertecknad, men allt som oftast flyter det på relativt smärtfritt.

På kvällarna när den ena ungen just krånglat klart för kvällen och ligger sömnvarm insnurrad i sitt täcke och den andra tröstsnuttandes på mina allt längre brön och är relativt lugn
och nöjd, brukar vi förundrat se på varandra och gång på gång viska i förundran: "Hur fan kan vi ha lyckats så bra med det här"?


Long Distance Calling.

Jag lever.
Jag lovar.

Vi har varit på välbehövlig semester några dagar, men imorgon återkommer jag.
Ska bara kravla ur helgbubblan först...


HEJ VÄNNER! Jag heter Matilda är 26 och allmänt awesome. Jag är dessutom morsa och feminist. Vidare skulle jag påstå att jag både är rätt rolig och lätt att älska.

SEN PODDAR JAG OCKSÅ. Tillsammans med min kollega MOA sänder jag "Moa&Matildas podcast" med 250.000 lyssnare i månaden. Ni kan lyssna här eller via iTunes.Vill du prata närmare med mig? oprofessionellblogg@gmail.combloglovin