Att starta eget

 
Amigos! Jag har fått lite förfrågningar om jag inte kunde ta och skriva lite om att starta eget företag. Och eftersom er önskan är min... inspiration, gör jag gärna det.

Det första jag vill säga om att vara egenföretagare är att det är så himla, himla, himla roligt. Det är kul att få vara sin egen chef. Det är jätteroligt att utvecklas. Och det är helt fantastiskt att själv få vara med och påverka känslan i sitt eget liv.  Jag har alltid varit en person vars framtidsdrömmar tvärt bytt bana lite hipp som happ. När jag var liten ville jag så djävulskt gärna bli arkeolog och gräva fram värsta coola dinosauriebenen. När jag var mellanstor var det författare jag ville bli. Sen var det konstnär, fotograf, författare igen, grafisk designer, lärare, fotograf igen, trädgårdsmästare, författare en tredje gång osv. 

Det jag alltid däremot alltid har vetat är 1 jag vill göra något kreativt och 2... eh inget mer.

Nåväl. Efter att ha jobbat med diverse jobb jag tyckte var astråkiga (och något som var kul) och läst en massa utbildningar som var roliga och utvecklande (och en del som var skittråkiga också) snubblade jag över en person som var lik mig i sinnet. Låt oss kalla henne Moa. Ok. Moa och jag delade samma dröm om att "vara kreativa" så det kom sig liksom naturligt att vi slog våra påsar ihop och började i den änden. Att vara kreativa. Göra nått kul ihop, för oss var det att podda. Därefter blandade vi upp drömmen med tidigare erfarenheter och talanger och ur det föddes vår företagsidé. 

Vi satasade stort och satte upp en tidsplan "Innan XX ska vi ha gjort XX" osv (<---- Det här är ett bra starta-företagtips) Vi fixade alla papper, tillstånd, blanketter, skatter och annat som ska till för att du ska få kalla dig egenföretagare. Och jag lovar dig, den här biten låter värre än vad det är. Bit ihop om det känns jobbigt och kör! Klarade jag det, klarar du det, det kan jag lova dig.

Tips 2: Om du vill ha en knuff i ryggen, gå och prat med någon, eller ta en kurs i egenföretagande. Då får du massa inputs och knuffar i ryggen.

Under tiden alla blanketter låg i myndigheternas händer och väntade på tjusiga OK-stämplar la vi sjukt mycket energi och tid på att bli proffs på det vi skulle göra. Att ha fullständigt klart för oss vad syftet med vårt start var och vad målet skulle vara, så tips 3 blir: Våga vara seriös och äg din egen kunskap. Testa, lär, googla, läs och be om hjälp. Det är sant som de säger att kunskap är makt. 

Och himmel och pankaka vad det har varit skönt att ha det med sig, för det är alltid något att "falla tillbaka på" om en börjar känna sig tveksam.

Tips 4: Om du har en idé om vad det är du vill göra, stark eller svag, men inte riktigt hittar motivationen att sätta igång. Hitta någon att dela den med. Herregud vad det hjälp mig att vara två. Det blir liksom så ofta inga skitdagar med noll motivation när man är två. Fixar du inte en dag att jobba för din egen skull, jobbar du för den andres osv. Och nu säger jag inte att det inte går att lyckas om man vill göra det själv! Gör det som funkar bäst för dig. För mig har det ABSOLUT funkat bäst att vara två.

Så. Sumeringsdags.
Du har du en idé om hur ditt liv ska kännas/vara och du funderar på att starta eget - kör på! Det är inte heller hela världen om det inte funkar perfekt heller. Då kan du alltid göra något annat, och du är en upplevelse rikare.

Heja dig!

 
Jag, dagen då jag fick papper på att jag var egenföretagare. Peppen!
 

Kommentarer
Postat av: Malena

Tack för det här inlägget! Jag sitter med en idé färdig och vill väldigt gärna kicka igång det hela nu kanske jag får tummen ur ;) Kram på dig!

2014-08-21 @ 19:33:25
Postat av: Nea

Hej!
Tack för peppande och allmänt bäst inlägg!
Vet du om man behöver ha f-skattesedel och registrerat företag för att få ha webbutik på t.ex tictail.se? Försöker googla på det här men bli inte klok på det.

Tog studenten i våras och nu börjar kreativiteten äntligen komma tillbaka! Har varit stressad, pressad och alldeles för fokuserad på jobbigt plugg (=obligatoriska kurser jag inte alls ville läsa egentligen) för att orka och kunna släppa fram kreativiteten.

Men nu har jag lovat mig att testa saker, genomföra idéer och våga. Och försöka genomföra mina galna idéer. Bland annan att starta en webbshop.

Kram!

2014-08-22 @ 20:27:40
URL: http://palomitas.blogg.se
Postat av: Nea

Hm... Kom bloggadressen med på min förra kommentar? Här är den om jag glömde den på förra!

2014-08-22 @ 20:28:36
URL: http://palomitas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback