Om smink, kroppsbehåring och annat superviktig.


Jag är feminist.
Benhårt, självklart, in i döden osv. För mig är min feminsim lika självklart som min humanism. Lika självklar som att inte tillhöra en religion och lika självklar som min övertygelse om att rasister är idioter. Några röster menar på att "Du? Feminist? Nja, jag vet inte det jag... Du sminkar dig. Du rakar dig. Du följer patriarkala normer osv."

Och ja, det stämmer. Sminkar mig, det gör jag faktiskt, en hel del också. Och rakar mig ja - skyldig till den anklagelsen också. Och där igenom upprätthåller jag självklart en bunt patriarkala normer jag annars brukar baktala. Lite kruxigt och dubbelmoralaktigt kan tyckas. Men låt mig försöka guida er genom hur jag resonerar.

Sminkar mig, ja det gör jag för min egen skull. För att tillfredställa ingen annan än mitt eget estetiska sinnelag. Smink är roligt! Färger och borstar och pillepill i ansiktet roar mig och resultatet får mig att känna en viss tilfredställelse. Allt det där är sant. Jag sminkar mig inte "för att bli fin" och aktar mig därför noga för att en endaste gång uttrycka det så, framförallt i mina barns närvaro. Jag sminkar mig för att det är kul, och att man en sedan "blir fin" enligt samhällets normer är en effekt av det, hur man än vrider och vänder på det. Jag vet också att anledningen till att jag en gång i tiden, i 7:an eller så, förde en lätt darrande mascaraborste mot ögonfransarna och åstakom några tjusiga spindelben var såklart en annan. Då ville jag "bli fin". Så in i norden ville jag bli fin och snygg. Förstärka något och sudda ut något annat, barnet med de omålade fransarna och det runda ansiktet. Det är jag medveten om, men med åren har en annan bild av vad smink är för mig vuxit fram. En betydligt sundare och roligare sådan. Feminister får sminka sig. Alla får sminka sig! Hurra!

Samma med rakningen. Jag började ju någon gång ta bort just de tecknen på puberteten som kom smygande, samtidigt som jag stoppade toapapper i toppen för att framhäva andra. Varför just så? Jo, för att samhället sa åt mig att det är så du bör göra. Du bör ta bort din kroppsbehåring om du fötts med en snippa. Det är okvinnligt att ha hår! Köp Venus och bli en gudinna! osv. Och där kan jag erkänna att jag har fastnat. Jag drar några drag med mitt gudinneverktyg i armhålorna vid varje dusch, och benen blir slätare och slätare ju mer shorts vädret tillåter. Varför? Jo, för att jag är van. Och för att jag gillar det.

Men med handen på hjärtat vet jag också varifrån det kommer, det där behovet att vara slätrakad om ben och under lilla armen. Från en snedvriden bild av vad en kvinna är och hur hon ser ut. Felaktig må så vara, men jag tror inte heller att jag inom den närmsta framtiden ändå kommer välja att låta håret (det ytterst naturliga, tål att understrykas flertalte gånger) växa ut. Det modet, om jag nu kan uttrycka det så, besitter jag inte. Inte än. Och inte heller övertygelsen om att det är särskillt jätteviktigt för just mig att så göra heller. Men jag är en stark förespråkare för individens fria val och applåderar de kvinnor som väljer att slänga den där jävla venushyveln i soporna. Jag blir uppriktigt beklämd när jag hör ord som okvinnligt, äckligt och barbariskt om orakade kvinnokroppar. What's the fucking deal? Så är vi födda, man som kvinna, och vem är någon  att tala om hur någon annan människa bör se ut?

Nä just det. Den som säger att någon är okvinnlig baserat på mängden hår i en armhåla bör ta sig en lektion i biologi. Och släng in en stor portion folkvett däri också.







Kommentarer
Postat av: emma (:

Jag måste bara få säga att du är så himla klok! :)

Svar: Å! Du är alltid pepp och härlig med dina komentarer! Tack för dem <3
OPROFESSIONELL

2013-03-12 @ 17:10:37
URL: http://nattstad.se/nilssoneemma
Postat av: Ärlig & Härlig

Älskar dig <3

Svar: Haha tack!
OPROFESSIONELL

2013-03-12 @ 17:57:30
Postat av: Anonym

Kan känna igen mig runt att raka eller inte och att det krävs ett mod för att låta bli. Som du även skriver börjar man ju oftast raka sig med för att det är en press utifrån. Hoppas på att man en dag (när man blir äldre kanske) kan få det mod som krävs för att t.ex. gå ute med håriga ben och korta byxor. Inte minst för att vissa yngre att det inte är ett måste.

Svar: Håller med dig! Alla som vill borde få våga ifred.
OPROFESSIONELL

2013-03-12 @ 18:37:48
Postat av: Olivia

Håller med dig! Du är absolut underbar, så himla smart och väldigt duktig på att skriva!

Svar: Tack <3
OPROFESSIONELL

2013-03-12 @ 18:52:09
Postat av: POOS

Så himla klokt och bra skrivet :)
Alla borde vara feminister, oavsett kön!

Svar: Tack! Och ja, jag kan inte annat än att hålla med om feminismgrejen :)
OPROFESSIONELL

2013-03-12 @ 19:14:17
URL: http://www.POOS.blogg.se
Postat av: också ärlig och härlig

Jag tror du ljuger så in i bomben n'är du skriver om det där med sminket. Alla sminkar sej för att bli snygga. För att det är kul? Kom igen. Du är precis som alla andra brudar som inte kan stå ut med dom mörka ringarna runt ögonen elr dom tunna ögonfransarna som ente ens syns utan maskaran.

Svar: Jaså det tror du? :) Då kan jag inte mer än invända och hävda att jag faktiskt vet precis hur jag känner. Och inte du. Sorry. Men du har säkert någon typ av poäng. Mörka ringar är väl inge vidare snyggt, men I got news for you. Mina är så mörka pga sömnvägrande kids att de syns även när jag sminkar mig. Och inte stör det mig nämvärt.
OPROFESSIONELL

2013-03-12 @ 20:11:30
Postat av: Andrea

Ett tips; Mach 3 fusion "för karlar" är 10 gånger effektivare för slätrakning än den där för gudinnorna ;-)

Svar: Haha. Aa jag vet. Minns att min mamma sa samma ;)
OPROFESSIONELL

2013-03-12 @ 20:46:39
Postat av: M

Du skriver så bra och låter alltid så förnuftig! Tummen upp för dig och ditt feministiska tänk!!!

Svar: Haha tack! Men förnuftig, nja. Men tack för peppet!
OPROFESSIONELL

2013-03-13 @ 00:00:09
Postat av: Frida Planting

Gillar dina tankar! Väldigt bra inlägg måste jag säga! :)

2013-03-14 @ 11:41:48
URL: http://svartasvalor.blogg.se/
Postat av: Frida

Gillar dina tankar! Väldigt bra inlägg måste jag säga! :)

Svar: Tack!
OPROFESSIONELL

2013-03-14 @ 11:42:05
URL: http://svartasvalor.blogg.se
Postat av: Ann-Sofie

Njae, det där med att sminka sig enbart för att det är kul... och inte för att bli fin... det ifrågasätter jag också. Sen förstår jag att du känner dig själv bäst och det gör inte jag, men man kan ju fortfarande intala sig saker som egentligen inte överensstämmer med sanningen.
Jag sminkar mig definitivt för att bli snygg. Jag väljer också att köpa kläder först efter att jag har provat dem - bara för att se om jag blev snygg i dem. Om jag inte blev det - då köper jag dem inte. Hur gör du? Köper du kläder som du ser kul ut i? Det är väl inget fel med att vilja vara snygg. Jag vill vara snygg för min egen skull såklart, men också för att attrahera det motsatta könet. Jag tycker också att det faktiskt är äckligt (kanske inte barbariskt haha) när en kvinna är orakad under armarna och på benen. Jag är ju ingen expert men håret på benen är väl där för att "hålla värmen", men jag väljer att göra det med byxor istället. Håret under armarna tror jag är för att undvika friktion, men det fixar en tröja lika bra. Jag klipper även mitt huvudhår för att det ska bli snyggare, jag tycker inte det är fint med stripigt hår som hänger nere vid fotknölarna. Sen är det ju faktiskt så att även männen rakar sig, av praktiska skäl. Det är nog inte alltid så kul med långt skägg som slutar nånstans vid naveln.

Svar: Sminket har jag redan redogjort för. Jag står för att jag själv vet bäst vad jag tycker. Angånde kläder, köper jag de kläder jag känner mig BEKVÄM i. Då är frågan om de är snygga på självklart en del i det, men också om de är sköna att bära, om de speglar min personliga stil, är behagliga för klimatet som råder osv. Och för att besvara din fråga har jag aldrig påstått att det är något som är fel med att vilja vara snygg :) Jag har bara insett att det inte är prio ett för just mig.
Och angående rakningen ifrågasätter jag inte själva grejen att raka sig eftersom jag också tycker det är både bekvämare och skönare. Jag ifrågasätter idealet som du också ger ett uttryck av, att det anses äckligt med orakade kvinnor (armhålor och ben) och inte män. Jag tycker det är helsnett.
OPROFESSIONELL

2013-03-16 @ 16:01:15
URL: http://www.bloggaholic.se
Postat av: Ann-Sofie

Tack för att du tog dig tid att svara! Gillar ändå din blogg som fasan :) Måste bara påpeka att jag tycker det är lika äckligt med hår under armarna på killar, det känns bara ofräscht, äckligt med armsvett som klibbar runt i håret liksom... uuuäh :)

Svar: Haha! Okej. Och tack! Det var väl egentligen dit jag ville komma, att hår är hår och är likadant på män och kvinnor. Äckligt eller inte ;)
OPROFESSIONELL

2013-03-18 @ 22:42:22
URL: http://www.bloggaholic.se
Postat av: simone

vettigt inlägg där. det är så himla dumt att man ska behöva försvara sina feministiska åsikter men inte kunna följa normer i patriarkatet. jämställdhet borde vara självklart, liksom människors rätt att leva som de vill.

Svar: Precis! :)
OPROFESSIONELL

2013-03-20 @ 21:45:40
URL: http://atsimones.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback