Get sick soon.

Nu tänkte jag debattera vikt lite och det är ju alltid ett tacksamt ämne för diskussion. Så efter att ni har läst: Fri debatt i komentarsfältet. En förvarning bara, inlägget nedan kommer att vara starkt färgat av mina egna känslor kring debatten. I korta drag: äckel och bestörtning.

Jag börjar mitt inlägg med att säga, så ni kommer ihåg det sen när ni färgas av åsikter och känslor: Jag själv har en sådan där "normalkropp". Inte smal inte tjock. Kanske några extrakilo på magen liksom. Jag äter det jag vill äta och tränar i den mån jag känner att jag har lust med. Jag trivs som jag är, även om graviditet med viktuppgång fått speciellt magen att bli lite mjukare och något degigare.
Så helhetsbild i siffror (just nu): 157 cm lång och 52 kilo tung. BMI: 21.1.
Men nog om mig.

Ämnet kom till mig när jag läste hos Lady Dahmer att Blondinbella får ta emot 100-tals negativa komentarer på sin kropp. Hon är tjock, osund, borde skämmas, är äckligt... yada yada. Isabella Löwengrip är i skrivandets stund på solsemester, postar lite strandbilder på sig själv och PANG! - 100 haters är genast där och spyr skit över hennes kropp.
Man blir ledsen. Man blir stött. Men främst undrar man varför är det så jävla viktigt att inte ha ett enda extraklilo på kroppen? Varför har man rätt att leka hälsoexpert och komma dragande med argument som att övervikt och fetma är LIVSFARLIGT! Det är klart att fetma kan vara skadligt, men det är en annan debatt.
Men vart ser man denna övervikt, denna fetma på Isabella? Och varför är det det man lägger energi på? Varför bara inte njuta av semesterbilder som de är. Varför ska det jämt jämt jämt handla om vikt? Varför ska det tryckas ner och hånas. Varför känner man ett behov av att skriva ner sina osunda värderingar och låta dem skickas iväg som "små tips"?

Nu tror jag ju att Isabella skiter i det. Hon har det nog jävligt gött på Bahamas och tar säkert en extra drink när andan faller på. Middag med vin. En glass i solen. Varför skulle hon inte liksom?
Jo säger ni, "hälsorådgivare" genast, hon lever ett så pass ohälsosamt liv och borde GENAST gå ner i vikt och inte fortsätta hetsa svenska folket att vara nöjda med en lätt putande mage. FÖR DET ÄR FAAAAARLIGT MED PUT! Ojojoj vad farligt det är! Ingen med en putmage kommer överleva sin 50-årsdag. Och någon(idiot) tillägger till en komentar om att Isabella visst har en normal kropp att: Nä, vet ni vilka som har normala och hälsosamma kroppar? Jo det är Victoria's Secret-modellerna för de är minnsan både snygga och pigga och inte alls ohälsosamt smala. De ser ut som folk gör på riktigt, om man tränar lite och äter hyfsat nyttigt.

Vilket jävla skitsnack, säger jag! Ja, om nu inte träna lite betyder stenhårt 6 dagar i veckan och äta nyttigt betyder lite sallad och en gurka under 24h eller en burk barnmat, om ens det, 4 veckor före show.
Parantes: Hela deras liv går ut på att se bra ut, hur hälsosamt låter det egentligen i era öron?

Jag blir jävligt ledsen när folk bevisar att världen är så sjuk. Urk, jag vill blunda för det. Jag vill leva i en värld där vi alla är lika värda att känna oss fina och känna att vi duger, precis som vi är. Jag vill inte att min dotter ska växa upp och tro att size zero är det enda som betyder något. Den enda kroppsformen som duger. Jag blir också ledsen över att människor tar sig friheten att lägga sig i och ge råd till hur du bäst tappar vikt. Hur fan är ni funtade era jävla apor vill jag bara skrika med tårarna rinnande utför kinderna? Vem fan har rätt till ett övergrepp på andra människor? 

Kan ni svara mig på det? Vem har rätt att bestämma hur en annan människa bör se ut?



En helt normal och mycket hälsosamt idéal? Tillåt mig att skratta: HAHAHAHA!

bildkälla



Kommentarer
Postat av: Sanna - en svart ko ger också vit mjölk

Well spoken!

2012-02-01 @ 12:56:35
URL: http://shesasaint.blogg.se/
Postat av: Johanna

Vilket underbart bra skrivet inlägg!

2012-02-01 @ 20:12:16
Postat av: G

men herregud Blondinbella är ju inte alls tjock!

2012-02-01 @ 20:46:29
Postat av: charlie

folk lägger för stor fokus på hur andra människor ser ut. Jag tycker att så länge man är nöjd med sig själv och inte är allvarligt överviktig så skall man skita i vad folk tycker och tänker.



Dock måste jag kommentera att träna 6 dgr i veckan är det inget fel på och äta sallad o dylikt - sen självklart skall man göra detta hälsosamt.



ha en underbar kväll

2012-02-01 @ 21:41:03
URL: http://mscharlie.blogg.se/
Postat av: catarina

good stuff.

2012-02-01 @ 21:41:56
URL: http://dailydoseofimagery.blogg.se/
Postat av: Jannica

Jag är överviktig, jag skulle MER ÄN GÄRNA se ut som blondin bella. Hon är LAGOM. Hon är inte en pinne, hon har lite att ta i, det är vackert. Jag blir så fruktansvärt arg och förnedrad när man ska se ut som en jävla vandrande pinne!!! Jag vill vara smal, visst men skulle då aldrig vilja vara helt platt över allt. Tjejer ska ha lite att ta i, det gäller killar med. Jag tycker det är osexigt att se tjejer som varken har midja, arsle eller bröst. FULT! O alla dessa modeller, jag tycker synd om de med fruktansvärt kasst självförtroende som tror att det är rätt. Att det är så man ska se ut. Icke!! Hur man än ser ut på utsidan så kan man vara ohälsosam på insidan. De finns ju de som kan äta typ allt utan att gå varken upp eller ner, men hur bra är det? Hellre att jag ser det på utsidan så man ser signaler om att man börjar leva ohälsosamt än o tro man mår gör bra!!

2012-02-01 @ 21:46:02
URL: http://jannicaaenneby.blogg.se/
Postat av: Emelie

Håller med! Jag läste genom säkert 100 kommentarer bara, och det var över totalt 500 jag kollade senast.



Folk kallar henne som du säger överviktig. Var är övervikten? Hon har skrivit längd och vikt, enligt BMI-skalan blir det under 25.

2012-02-01 @ 22:17:25
Postat av: Henny

Well spoken! Du är så jävla vettig människa!!

2012-02-01 @ 22:20:21
Postat av: Zandra

Fyfan så man skämms........

2012-02-01 @ 22:23:37
Postat av: oprofessionell

Svar till Charlie.



Nä, sallad och gurka är det väl egentligen inget fel på, som grönsaker - tilltugg till mat, men som en hel måltid tycker jag det låter extremt näringsfattigt. Träning 6 dagar i veckan, nja av hälsoskäl är det säkert bra för vissa, men enbart för att pressa ner vikten till minimum tycker jag verkligen att det är något att ifrågasätta.



Så tycker jag :)

2012-02-01 @ 22:26:27
URL: http://forossoprofessionella.blogg.se/
Postat av: Cheeky Malin

Ja det är en galen värld vi lever i. Man får varken vara fet (då är man en samhällslast och mindre intelligent) eller heller få klaga på att vara för smal - det är ju "idealet".



Kolla in tvåan på din bild. Ser hon "mätt" ut? Inte snyggt.

2012-02-01 @ 22:31:30
URL: http://cheekymalin.blogg.se/
Postat av: oprofessionell

Svar till Jannica.



Ja hon är jättefin. Men jag tycker egentligen inte det handlar om hur hon ser ut. Det sjuka i min värld är att folk måste hålla på och tycka massa om andras kroppar, att det är så jävla viktigt hur vi ser ut. Smal eller tjock, varför spelar det egentligen för roll?



Och varför spelar det en så himla stor roll att en tjej som inte är supermager ändå är nöjd? Varför blir det en kamp om att trycka ner henne längst i skorna? Varför kan man inte vara glada åt alla som är nöjda med vad de har?

2012-02-01 @ 22:33:47
URL: http://forossoprofessionella.blogg.se/
Postat av: Gina

Jag tycker du lyfter fram bra ämnen i din blogg!



Men ibland tycker jag att du är lite hård. Smala människor har också massa känslor och vi får höra varje dag att det inte är ok att vara för smal. Det sårar också... Bara så att du tänker på det.

2012-02-01 @ 22:41:08
Postat av: oprofessionell

Svar till Gina.



Jag menade inte med mitt inlägg att trampa smala människor på tårna, för smal får man absolut vara! Är det så du ser ut av natuen, vad kan du göra åt det? Alla kropstyper är lika bra.



Vad jag menade var att idéalet att ALLA borde vara smala är sjukt. Att självsvält och stenhård träning är nyttigt för det resulterar förhoppningsvis i "den bästa kroppen". Att hänsynen till den naturliga vikten är obefintlig och att size zero propageras som "en hälsosam och stark kropp". Det är ju bara skitsnack.

2012-02-01 @ 22:49:59
URL: http://forossoprofessionella.blogg.se/
Postat av: Jannica

Självklart ska man inte trycka ner NÅGON. Men tyvärr finns de , de människor som har kasst självförtroende o mår bättre av det, tror inte man kan göra så mkt av åt de....

2012-02-01 @ 22:50:49
URL: http://jannicaaenneby.blogg.se/
Postat av: oprofessionell

Svar till Jannica.



Fast ett ställningstagande emot det är väl alltid ett steg i rätt riktning?

2012-02-01 @ 22:52:45
URL: http://forossoprofessionella.blogg.se/
Postat av: elin

bra talat! Håller med till punkt och pricka.

2012-02-01 @ 23:28:18
URL: http://mensnallamamma.blogg.se/
Postat av: Frida

Som vanligt: så jävla bra skrivet! Du inspirerar mig jättemycet att ifrågasätta saker man annars kanske lätt köper. Kram!

2012-02-02 @ 09:38:52
Postat av: Mia

Ja men visst för att ha ett BMI på just över 16 som Alexandra Lima är ju helt normalt ;)

Men om man ska vara allvarlig en stund, ja, övervikt kan vara farligt på samma sätt som undervikt kan vara. Allt handlar ju om att leva sunt, och om vi säger för mig som är 180 cm lång så ligger mitt "spann" för normalvikt (BMI) mellan 61-81 kg, man kan alltså vara frisk och sund även om man har några trivselkilon.. Men just nu försöker jag ändra min livsstil och gå ner i vikt, men det står ju för mig. För att jag vet att jag har sjukdomar i släkten jag måste akta mig för.. Men ingen annan ska ju bestämma hur just jag eller du SKA se ut, det är upp till var och en. Skönheten ligger inte i hur många kilon man har..

2012-02-02 @ 21:55:26
URL: http://www.miasmakeup.se
Postat av: Anonym

gud vad sjuuuuuukt!!! jag spyr

2012-02-03 @ 10:56:44
Postat av: Anniken

Jag säger bara TACK!

Äntligen ett debattinlägg som belyser denna galna skönhetsideal och press på ett bra sätt. Jag har inget att tillägga eller argumentera för!

Tack!

Och vilken härlig blogg sen! :)

2012-02-09 @ 19:04:27
URL: http://anniken.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback