Viktig information!


Hej fellow småbarnsföräldrar! Jag tänkte ta på mig ansvaret att stimulera er informationsnerv en aning. Orsaken till detta tilltag är att smittskyddsinstitutet i veckan gick ut med varningar om följande barnsjukdommar:

Skrik-och-gapsjukan
En mycket utbredd sjukdom i åldrarna 0-6 år, men det är också vanligt att ungdommar i puberteten insjuknar samt mäniskor som vistas i krogmiljö och på sportarenor. Det första rapporten om skrik och gapsjukan kom i december 1991.

Symptom: Sjukdommen yttar sig genom att den smittade känner ett starkt behov av att vara överdrivet högljudd. Den smittade är ofta oförmögen att styra sina impulser och kan i de allra flesta fall inte heller talas till rätta. 

Förebyggande och åtgärder: Något vaccin är i dagsläget inte utveckalt. För en person smittade med skrik och gapsjukan har man sett att det är tämligen effektivt med en fokusavledande manöver tex mutor eller frisk luft.


Akut örontäppthet
Så gott som alla barn kommer någon gång i livet drabbas av akut örontäppthet. Vanligast förekommande är sjukdommen i åldrarna 2-5 med en insjukningstopp runt tre. Sjukdommen orsakas oftast av viljan att bryta sig loss från sina föräldrars hindrande förmaningar samt en övertro på sina egna förmågor. 

Symptom: Periodvis total dövhet. Den smittade agerar irrationellt och opassande för sociala samanhang och kan i värst fall utsätter sig själv för omedelbar fara. Allmän uttröttningskänsla och tvivel på livet (hos förälder) är vanliga. 

Förebyggande och åtgärder: Inte heller denna sjukdom har i dagsläget ett vaccin. Men skulle det komma ett och den här föräldern.. eh.. jag menar av smittskyddsinstitutet anställda, suttit i nobelprisjuryn för medicin skulle forskaren som kunde presentera ett sådant fått priset utan minsta tvekan.

Mildrande åtgärder i ett långt framskridet sjukdomsförlopp kan åter igen var mutor (universallösning) konstant stimulans av fantasi- och leknerven samt 100% uppmärksamhet på den smittades förehavanden. Detta kan i sin tur kan vara en svår uppgift för föräldern som periodvis kommer känna sig mycket trött och utsliten. I vissa fall kan föräldrarna ansöka om avlastningshjälp sk. "barnvakt" för att underlätta sitt eget liv vid till exempel vardagliga saker som veckohandel och/el. dyl. 

 





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback