Fria val formar både identitet och självförtroende.

I vårt hem är det oftast jag som köper kläder åt Iris. Jag vet inte varför det är så då jag och Jocke har samma ideér om vad vi tycker att Iris ska ha på sig och samma värderingar och tankar om vad hennes kläder ska, och framförallt inte ska, förmedla.

Vi köper barnkläder. Och vi köper i alla färger och och alla former.
Byxor.
T-shirts.
Klänningar.
Linnen.
Kjolar.

Inget är "förbjudet" vilket folk verkar tro så fort man säger att man tänker i genusbanor. Visst får Iris ha klänning och visst får Iris ha rosa. Genus innebär inga klädgörbud, det innebär att man tänker steget längre ibland.

För hur skönt är det för en 4-månaders baby att ligga i en hård och oformlig jeansklänning en hel dag, hur söt den än må vara? Hur svårt är det inte för en vild 6-åring att leka och springa i snäva jeans och korta kjolar som korvar och skaver? Och hur tråkigt blir det inte för pojken som blir nekad en klänning för att det är "flickkläder"?
Skitobekbämt! Skitsvårt! Skittråkigt! menar jag.

Men även om det är jag som köper kläderna brukar Iris få välja själv vad hon ska ta på sig. Välja och sätta ihop själv vad hon gillar. Ibland blir det helgalet, men vad spelar det för roll? Hon är ett barn och inte en skyltdocka. Hon är också en individ som föredrar vissa färger framför andra, upplever vissa skor som skönare och inte gillar att ha håret i snodd eller spänne. Då blir det så också. Så om hon tycker att foppatofflor, zebrabrallor och klänning ovanpå det är en match made in heaven, då är det de vi kör på.

Idag valde hon såhär. Tycker det blev störtskönt!




Kommentarer
Postat av: Malin

Jag blir så glad när jag läser detta. Så otroligt glad att det finns sunda människor med kloka värderingar! Satt själv precis och skrev ett inlägg om genustänk. Jag blir så förbannad inombords på trångsynta tråkmänniskor. Lennon är ett barn och ser ut som ett. Tänk om folk bara kunde se det så. Utan att sortera honom som flicka...

Och ditt yrväder ser alldeles, alldeles härligt barnbusig ut!

Svar: Tack så mycket. Skönt att vi är många som tycker likadant och hjälper våra barn ur trånga fack. Det gör skillnad i längden.
OPROFESSIONELL

2012-08-16 @ 21:48:25
URL: http://lennonsroom.wordpress.com
Postat av: Pyttianna

Klart de ska få välja! :) Felix rockar just nu gummistövlar och byxor med fickor som han kan samla fulla med sten varje dag! Hihi... :)

Kram

Svar: Gummistövlar är grejen. Både praktiskt och bekvämt.
OPROFESSIONELL

2012-08-16 @ 23:10:16
URL: http://www.pyttianna.se
Postat av: Elin

Heja dig <3 du är så underbar att jag själv vill ha dig som mamma!

Svar: Tack, fint betyg :)
OPROFESSIONELL

2012-08-17 @ 08:00:00
Postat av: Diana (anouk utan blogg)

Härliga ni. vad jag hade velat hänga med er:D

Förlåt för att jag inte lagt ett ordajävel på hela sommaren. har detoxat totalt från bloggvärlden. tur man har de man gillar på Fb o instagram så man inte blir helt utelämnad;) Hoppas att lillskrutt kommer snart! KRAM

Svar: Fina du, jag känner det samma! Synd att du bor så långt borta, jag tror vi hade kunnat ha sjukt kul och väldigt givande umgänge med varandra. Får styra någon typ av träff nån gång? :)
OPROFESSIONELL

2012-08-17 @ 09:22:56
Postat av: Ida

Haha åh verkligen grymma kläder Iris valde!

Svar: Haha ja kon har stil :)
OPROFESSIONELL

2012-08-17 @ 10:33:15
URL: http://iekw.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback